Basara: Oslobodite palitelje ambasada, odmah!

tačno.net
Autor/ica 18.4.2013. u 09:46

Foto: Dado Đilas

Ako su autori anonimni – ti nisi.

 

Vidim da su žrtve bombaškog napada na učesnike i posmatrače Bostonskog maratona izazvale pravo oduševljenje među cyber-patriotima, to jest među kolegama našeg komenatorluka iz nacionalno svesnijih novina poput Večernjih novosti, NSPM i pročih. I šta kažu cyber-hadžije? Uobičajene stvari. Te ima Boga! Te pravda je konačno zadovoljena. Te ovo je samo početak. Te premalo ih je poginulo. Neprejebiviji velikani anonimne pisane reči nešto su oprezniji. Nije ovo bez neke, smatraju. Nekom će zbog ovoga da leti glava. Znaju oni dobro da CIA s vremena na vreme organizuje teroristički napad na sopstvenom terenu, pa ga posle mučki pripiše Al Kaidi, Iraku ili već nekom dežurnom krivcu. A onda zna se – poleću bombarderi. A sve zbog klete nafte i dodatnog mučenja crnaca.

Kao i uvek, ne obazirući se na moguće ibrećenje javnosti, skidam svaku odgovornost sa autora odvrstnih, subhumanih komentara i prave krivce nalazim u visokopozicioniranim i visokouglednim kulturnim i političkim radnicima koji već decenijama potpuno nekažnjeno (šta nekažnjeno, na tome stiču ugled i pare) raspiruju šovinizam i ksenofobiju. Komentatori samo pišu ono što njihovi ideolozi misle, ali se ne usuđuju da glasno kažu. Isto tako zalažem se da optuženi za paljevinu ambasada budu momentalno oslobođeni optužbe iz prostog razloga što su ti ljudi samo ispunjavali želju (a verovatno i nalog) jednog ovdašnjeg nacionalhadžije koji je nedostupan organima gonjenja. Mislim, tu je čovek, u gradu, ali organi ga zaobilaze u širokom luku. Možda bi pojedini organi i stisnuli muda, pa zakucali na palikućina vrata, ali u tom slučaju bi ostali i bez organa i bez muda. Tako to ide u zemlji Srbiji.

Konačno, ako su najkrupnije ribe ovdašnje tupoumnosti (trenutno) nedostupne organima gonjenja, organi bi možda mogli da savataju i utamniče ponekog glodura i da ga priupitaju: Je li, more, da li ti znaš da si odgovoran za sve što se objavi u tvojim novinama i na tvom sajtu? Ako su autori anonimni – ti nisi. Niko te nije terao da objavljuješ bljuvotine. Činjenica, međutim, da si ih objavio govori nam da i ti misliš isto kao i anonimusi. Šta kažeš? Nije tako? Hteo si da podigneš tiraž? Ma nemoj. Ne može to tako. Ne može to po svaku cenu. Zamisli samo koliko bi ti tiraž skočio da uz svaki primerak novina poklanjaš po džoint ili kesicu heroina. I to bi ti radio, vidim kako ti se cakle okice na ideju, ali trava i heroin su skupi. Bljuvotine su jeftine. Šta jeftine – besplatne. Ali one su po zakonu krivično delo, pa u tom smislu, ajde ti lepo u zatvor. Čista fantastika, naravno.

U međuvremenu se saznalo da su bostonske bombe delo amatera i da su napravljene od ekspres lonaca i čeličnih kuglica i kuglagera. U tom smislu neka se spreme zemlje proizvođači ekspres lonaca i kugličnih ležajeva.

Danas.rs

tačno.net
Autor/ica 18.4.2013. u 09:46