Basara: Predizborni misticizam

Autor 27.10.2012. u 11:10

Basara: Predizborni misticizam

Pa, dobro, gde je ta prljava kampanja najavljena za finiš unutarstranačkih izbora u DS-u. Meni se čini da je bila prljavija u početku. Ovih dana su se nekako ućutali, o svom se jadu zabavili, što bi rekla baba-Kurana, a deseti novembar je tu, nadohvat ruke. Ono jeste, pojavili su se nekakvi antiđilasovski klipovi na Jutjubu koji razotkrivaju raznorazna leva skretanja, ali takav je Jutjub. Demokratičan. Svašta se tamo pojavljuje. Tamo nije vest da je pas ujeo čoveka, nego da je čovek ujeo psa.

 

Nama, sirotinji raji, čiji sam samozvani pravobranilac, manje-više je svejedno ko će pobediti na demokratskostranačkoj osmoj sednici, pod uslovom, naravno, da to ne bude Milošević. Nas, sirotinju raju, mnogo više interesuje kakva će biti DS nakon što dobije novog baškana ili se odluči da zadrži starog. Sretao sam ovih dana na Sajmu visoke (pa i najviše) funkcionere i drčan, kakav sam, stadoh da im pristajem na muku. Je li, more, pitao sam? Za koga si ti? Za Boru ili za Ramiza? Funkcioneri – gotovo, pa ni mukajet. Izveštilo se to u politici. Jedan od najiskusnijih ovako mi reče: Nisam lud da ti kažem, pa da to sutra osvane u Danasu, a da prekosutra imam probleme. Drugi opet na pitanje hoće li se nešto bitno menjati u DS-u, jednoga dana, kada dobijemo novog vožda, dade još prepredeniji odgovor: Čujem da ti je izašao novi roman. Nisam još čitao, ali svakako ću pročitati. Upravo sam krenuo da ga kupim.

Kakvi bi naši političari, dame i gospodo, bili mistici, samo da su se odali kontemplaciji umesto politici! Kako iz priloženog vidimo, u DS-u se, bar za sada, ne razmišlja mnogo o ideologiji i pravcima razvoja. Još uvek tu dominiraju burazerski pragmatizam i mučno pozicioniranje. Nije ni čudo. Mnogima od rezultata izbora zavisi budućnost.

U neku ruku, od toga zavisi i budućnost nas, sirotinje raje. Jer ovakva kakva je, ne izgleda najblistavije. Bez snažne opozicije, svaka vlast štono se kaže, pohasi, a to u Srbiji poprima groteskne razmere. Sreća je u nesreći što je aktuelna vlast hendikepirana unutarvladinim razdorima i što je nekompetentna ne samo u konstruktivnom nego i u destruktivnom smislu. Što, uopšte, ne znači da će zauvek ostati tako. Ček samo dok se snađu, dok dođu sebi od radosti što su se dokopali vlasti, dok zađu dublje u ćorsokak, dok poruše sve mostove i dok dupetima ne pozatvaraju sva vrata. U to ime, drage demokrate, što pre izaberite i što pre se saberite. Inače – belaj.

Danas

Autor 27.10.2012. u 11:10