Baukova mreža za naivne HDZ-ovce

Predrag Lucić
Autor 10.9.2013. u 08:00

Baukova mreža za naivne HDZ-ovce

Kada ministar uprave Arsen Bauk optužuje HDZ da na slučaju vukovarskih latinično-ćiriličnih ploča želi po drugi put prodati staru fintu sa splitske Rive, nije li to znak da se i SDP sprema na ponovnu kupovinu iste finte?

Piše: Predrag Lucić, Novi list

   – Znaš li ti, trafikant, da je danas Međunarodni dan pismenosti?

   – Naravno da znam.

   – Pa zašto ga onda ne obilježavaš, kako i priliči, radno i svečano?

   – Jebiga, negdje mi se zagubio čekić.

   – Može se, trafikant, čitat i bez čekića. Vidio si valjda kako je ministar uprave Arsen Bauk pročitao HDZ-ovce… Sjebo im je znanje i predznanje!

   – Kako mu je to, bogati, uspjelo? Za pročitat HDZ-ovce fakat treba uložit popriličan mentalni napor, treba uredno odlazit u teretanu za mozak, manijačkom upornošću bildat ganglije, pazit čime hraniš sivu koru, a čime je zalijevaš…

   – Šta god da je radio, trud mu se isplatio. Došao je do revolucionarnog otkrića da je HDZ principijelan samo po tome što »isključivo radi i djeluje u interesu vlastitog političkog probitka«.

   – Svaka čast! HDZ-ovci se nikad neće oporavit od tog otkrića da rade »u interesu vlastitog političkog probitka«. A i sam Bauk je vjerojatno šokiran rezultatima svojega mukotrpnog čitanja. Garant nije očekivao da HDZ radi u vlastitom interesu, već u interesu probitka SDP-a ili možda HKDU-a, ako to još uopće postoji…

   – Pusti šale i pošalice, trafikant! Ministar je marljivo zbrajao činjenice…

   – Živo me zanima koje to činjenice mogu dokazat da HDZ ne samo što radi, već i djeluje »isključivo u interesu vlastitog političkog probitka«!

   – Nemoj se sad pravit da ne znaš da je HDZ »kad je bio u koaliciji sa SDSS-om u Vukovaru, bio za uvođenje ćirilice« i da je »vrlo lako dijelio nadzorne odbore, pa i na ćirilici«, po principu »svako slovo azbuke – jedan nadzorni odbor«! I nemoj se pravit da ne znaš da »uvođenje ćirilice 2009. godine nije bila obaveza, jer je prema popisu iz 2001. godine srpska manjina činila manje od trećine stanovništva Vukovara«, ali da je »HDZ-ova većina tada to učinila izglasavanjem Statuta kojim je to propisala«.

   – A Bauku su trebale četiri godine da to pročita?

   – Pa ne misliš valjda da je samo to pročitao?! Ima tu štiva i štiva… Pročitao je akribični Bauk i da je »HDZ-ova Vlada Saboru 2010. godine uputila izvješće o provedbi Ustavnog zakona, u kojem se pohvalila dvojezičnošću u Vukovaru« i da su »svi ministri u Vladi Jadranke Kosor glasali za to«.

   – A je li pročitao da je Jadranka Kosor u međuvremenu izbačena HDZ-a? I je li Bauk, makar u nekoj fusnoti, naletio na ime izvjesnog Tomislava Karamarka?

   – Još pitaš! Pročitao je Bauk i da su članovi HDZ–a u tadašnjoj Vladi »možda morali tako glasati po stranačkoj stezi«, ali da »oni nestranački, kakav je bio Tomislav Karamarko, nisu«, te da stoga »taj njegov tadašnji čin treba tim više cijeniti«, budući da »on nije morao poštivati stranačku stegu«, a ipak je, poštujući interese stranke, glasao za dvojezičnost. Pročitao je on, na dva jezika i na dva pisma, i da je »HDZ sa SDSS-om imao i zajedničke kandidate za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Vukovara«, pa je to poglavlje zaključio sarkastičnim komentarom: »Dobro da još nisu stavili i dvojezičnu ploču na svoje stranačke prostorije.«

   – I šta bi on da su HDZ-ovci stavili dvojezičnu ploču na stranačke prostorije u Vukovaru? Uzeo čekić pa je lektorirao?

   – Nemoj tako, trafikant! Zna se tko lektorira čekićem. A zna se i tko pokušava po drugi put »prodati istu fintu s Rive, kad je HDZ nabrijavao, a onda je 2005. locirao, uhitio i transferirao«. Zato je Bauk i osjetio potrebu da sav ponosan kaže: »Sada s povijesnom distancom samo mogu podsjetiti da Račanova Vlada nije izručila niti jednog generala Haagu.«

   – Nešto se ne sjećam da je na tu činjenicu – ni s ponosom, a ni bez njega – podsjećao na Međunarodni dan pismenosti 2003. Prema tome, ja iz toga što Bauk govori iščitavam ne samo to da je HDZ spreman po drugi put prodat staru fintu s Rive, već i da je i SDP vrlo raspoložen da tu istu fintu po drugi put kupi.

   – Nije to, trafikant, nikakvo čitanje nego je to tvoja disleksija!

   – Nadaj se, nadaj… Sve ti je, makar i ne htijući, objasnio Bauk, ma ne samo objasnio, već i nacrtao. Evo čitaj, gledaj, slušaj: »Da je HDZ na vlasti, ploče bi već bile davno postavljene, uvjeravali bi nas da je ćirilica staro hrvatsko pismo, pohvalili bi se dobrim međunacionalnim odnosima, u Bruxelles bi poslali poruku kako se poštuju manjinska prava, a one koje bi prosvjedovali nazvali bi ekstremistima koji ugrožavaju europsku budućnost Hrvatske i rekli bi da završavaju posao koji je započeo predsjednik Tuđman mirnom reintegracijom.« Iz toga je i budali jasno…

   – Ja, trafikant, za razliku od tebe nisam budala, pa mi, eto, nije jasno šta hoćeš reć!

   – Bauk ti, a ne ja, hoće reć kako se HDZ-ovci žele dokopat vlasti samo zato da bi mogli postavit latinično-ćirilične ploče u Vukovaru. I hoće ti reć kako im nacionalno osviješteni SDP-ovci pritom ne žele pravit nikakve smetnje, kao što ih nisu htjeli ometat ni 2003. pri preuzimanju vlasti s ciljem izručenja generala.

   – A gdje si ti to, bogati, pročitao?

   – Između predaka.

   – Kakvih predaka?

   – Onih na koje se poziva Arsen Bauk: između Račana i Sanadera.

Predrag Lucić
Autor 10.9.2013. u 08:00