Berlin: Bosanci i Hercegovci sakupljaju pomoć za stanovnike poplavljenih područja u BiH

tačno.net
Autor 20.5.2014. u 07:44

Berlin: Bosanci i Hercegovci sakupljaju pomoć za stanovnike poplavljenih područja u BiH

Pozivu za pomoć su se odazvali brojni Bosanci i Hercegovci koji žive, rade ili studiraju u njemačkoj prijestolnici, te koji su na taj način željeli ublažiti tragediju koja je pogodila stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca pogođenih poplavama i klizištima.

Prikupljanje humanitarne pomoći u Berlinu počelo u ponedjeljak, 19. maja u 16 sati. Nakon prvobitno određene lokacije za prikupljanje pomoći u kvartu Schöneberg, zbog velikog odaziva Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Berlinu, mjesto prikupljanja potrepština je premješteno u južni berlinski kvart Tempelhof, u veću salu.

Piše: Samir Beharić

Posebno vrijedi napomenuti velik odaziv stipendista Erasmus Mundus programa iz BiH koji studiraju na Freie univerzitetu u Berlinu, te koji su dio svojih stipendija iskoristili za pomoć onima kojima je najpotrebnije. Studenti iz BiH su direktno uključeni u organizaciju ovog prikupljanja pomoći u Berlinu. Njima su se pridružili i njihove kolege studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te Kosova, koji su se na taj način solidarisali sa stanovništvom pogođenih područja u BiH.

Tokom prvog dana prikupljanja pomoći, sakupljeno je više tona hrane, vode, odjeće i obuće, kao i higijenskih potrepština, te dezinfekcijskih sredstava. Pored toga, prikupljena je i određena količina novca kojom će biti finansiran transport šleperima do odredišta u BiH.

Vrijedni volonteri, mahom studenti, su od 16 sati, pa sve do ponoći pakovali, sortirali i evidentirali pristigle artikle koji će za nekoliko dana biti isporučeni u BiH. Transport i distribucija prikupljenih dobara se vrši u saradnji sa organizacijom Pomozi.ba iz BiH.

U međuvremenu, dok akcija prikupljanja pomoći traje, u Berlinu će biti organizovana humanitarna fudbalska utakmica za pomoć ugroženom stanovništvu u BiH, kao i jedna pozorišna predstava. Na pozorišnim daskama će se naći njemačko-bosanski glumački ansambl, dok će na drugom podijumu – onom muzičkom biti organizovan humanitarni koncert “Folk the Flood” za pomoć BiH, Hrvatskoj i Srbiji. U petak, 23. maja za BiH, Srbiju i Hrvatsku će svirati muzičari iz Njemačke, Engleske, SAD-a, Estonije i BiH, a dio prihoda od ulaznica i artikli koji budu prikupljeni na koncertu će biti isporučen u BiH zajedno sa kamionima koji će dovući artikle prikupljene od strane bh. dijaspore. Planiran odlazak kamiona iz Berlina je zakazan za ponedjeljak, 26. maja. Sama akcija prikupljanja pomoću završava u ponoć 21. maja.

Inicijator ove akcije prikupljanja pomoći za BiH je Jasko Drnda, Bosanac sa berlinskom adresom stanovanja. Njemu su se pridružili stipendisti Erasmus Mundus programa na Freie univerziteta u Berlinu, kao i dvije studentice Univerziteta u Sarajevu koje su u Berlinu učestvovale u akciji prikupljanja pomoći, te koje će koordinisati podjelu pomoći u BiH. Radi se o Maglajlijki Aidi Botonjić, studentici Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, te Sarajki Nini Zubović, studentici Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prikupljanje pomoći u Berlinu vrši i Islamski kulturni centar Bošnjaka (IKB) u saradnji sa Merhametom. IKB će svoju prikupljenu pomoć za Bosnu i Hercegovinu poslati za 14 dana.

tačno.net
Autor 20.5.2014. u 07:44