Bez dogovora bh. lidera u Briselu

tačno.net
Autor 10.10.2013. u 12:27

Bez dogovora bh. lidera u Briselu

Bh. lideri ni u četvrtak nisu postigli dogovor o provođenju presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci koji je neophodan kako bi se odblokirao evropski put zemlje.

“Šta dalje – dalje nam je u Sarajevo i nastaviti raditi na rješenju, uz asistenciju Europske komisije. Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno sa Europskom komisijom imati rješenje”, rekao je nakon sastanka lider HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Na upit novinara da li to znači da je Evropska komisija najavila uvođenje sankcija, Raguž je rekao:

“Da, da, najavila je uvođenje sankcija, ali isto tako i odlučnost da bude dogovora, onda se sankcije i ta procedura može suspendirati. To je jasno rečeno”.

On je naveo da je osnovni problem zbog kojeg nije pronađeno rješenje izostanak dogovora predstavnika stranaka.

“Očito bez takve aktivne uloge Evropske komisije i ljudi odavde, nažalost, mi nismo kapacitirani da dođeno sa rješenjem.”

Raguž je govorio i o izbornom modelu o kojem se razgovaralo u Briselu.

“Model o kojem smo, također, danas razgovarali u komunikaciji sa stručnim timom Evropske komisije o izravnom modelu izbora članova Predsjedništva BiH koji bi, naravno, uvažavao da je Federaciji BiH jedna izborna jedinica, govorim o Federaciji BiH iz koje se biraju dva člana Predsjedništva BiH, odnosno model koji bi osigurao da se i poštuju i zahtjevi presude Evropskog suda, otkloni diskriminacija, a to je i model, što smo i potpisali, koji bi uvažio legitimnu zabrinutost konstitutivnih naroda i ostalih da im se ne nameće izborna volja. Sada je to pitanje nijansi ili, kako kažemo, đavo je u detaljima. Ali, mislim da ima odlučnosti i mislim da su i oni svjesni da je sad taj krucijalni momenat kad i oni trebaju pojačati svoju ulogu kako ne bismo kaznili zemlje i njene građane i mislim da je to poruka koju svi danas trebamo poslati.”

Raguž je naveo i da se ne zna kada će biti sljedeći sastanak.

“Ja mislim da će sastanak biti puno prije. Očekujem da će sastanak biti već početkom idućeg tjedna, ali nisam siguran gdje će tačno biti.”

Na pitanje da li je napravljen korak nazad od onoga što je potpisano 1. oktobra, Raguž je rekao:

“Mislim da sastanci jesu teški i izazovni, ali, ako oni nude mogućnost da konačno nešto riješimo, a ja vjerujem da je to danas ipak zaključak, mislim da možemo jednom dozom umjerenog optimizma otići bez obzira što danas nije bilo konrektnog rezultata.”

Inače, obraćanje komesara za proširenje EU Štefana Filea novinarima nakon treće runde dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH otkazano je.

Prije gotovo četiri godine Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija i naložio Bosni i Hercegovini da osigura nacionalnim manjinama mogućnost kandidovanja za člana Predsjedništva BiH i učešće u radu Doma naroda državnog parlamenta.

Lideri vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini mnogo puta su za to vrijeme pokušavali dogovoriti ovo pitanje i to uglavnom kada je na tome insistirala međunarodna zajednica, no dogovor nije postignut.

Za četiri protekle godine definisano je nekoliko modela, no niti jedan od njih nije bio prihvatljiv za sve. Stoga su čelnici Evropske unije i pozvali političke lidere prije devet dana, ali nije postignut dogovor, kao ni u četvrak.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH.

Sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u četvrtak su razgovarali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić.

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 10.10.2013. u 12:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija