Bez ministra finansija federalna kasa u blokadi

tačno.net
Autor 7.1.2014. u 11:22

Bez ministra finansija federalna kasa u blokadi

Početak 2014. godine u BiH je počeo prilično burno. Nakon što je predsjednik Federacije smijenio ministra finansija, iz Ureda OHR-a u ponedjeljak je stiglo saopštenje u kojem su ovu odluku ocijenili pravno upitnom.

Tina Jelin – Dizdar, Slobodna Evropa

Odluka se temelji na zahtjevu federalnog premijera iz 2012. godine, kada je zatražio razrješenje osam ministara, a nakon što je došlo do raskida tada vladajuće koalicije. Iako se predsjednik Federacije tada proglasio nenadležnim, godinu dana kasnije ovaj zahtjev iskoristio je za smjenu ministra zbog obustave boračkih isplata.

Smjena ministra finansija mogla bi prouzročiti haos u Federaciji jer je po zakonu njegov potpis neophodan za isplate plata i ostalih potraživanja iz federalnog budžeta.

Decembarske penzije u Federaciji biće isplaćene na vrijeme. Sve ostale transakcije, uključujući plate budžetskim korisnicima, invalidnine, te dospjela dugovanja Federacije po međunarodnim i unutarnjim obavezama, ostaju blokirana do daljnjeg.

Ovo je u prilično dramatičnom tonu potvrdio federalni premijer Nermin Nikšić pojašnjavajući kako su isplate nemoguće bez potpisa ministra finansija Ante Krajine, koji je smijenjen odlukom predsjednika Federacije Živka Budimira:

„Jer Zakon o izvršavanju budžeta FBiH podrazumijeva da je obavezno prvi potpisnik ministar finansija. Ja cijenim kako je na ovaj način predsjednik Federacije potpuno svjesno pokušao i nastoji da izazove haos u FBiH.“

Krajina je, podsjetimo, razriješen duznosti jer nije reagirao na zahtjev predsjednika Federacije da se isplate naknade za hrvatske branitelje u nekoliko hercegovačkih općina. Odluka o obustavi je stigla od ministra za boračka pitanja jer nije dozvoljen ulazak revizorskim timovima u ove općine.

Na prozivke federalnog premijera, predsjednik Federacije Živko Budimir odgovora:

„Da sam i trenutka sumnjao da odluku o razrješenju ministra Krajine nije u skladu sa zakonom, ne bih ju donio. Onaj ko bude blokirao proces imenovanja novog ministra financija bit će odgovoran za blokade ukoliko do njih dođe. Ja sam još uvijek uvjeren u to da ćemo još u ovom tjednu sjesti i razgovarati oko imenovanja novog ministra financija.“

Na čemu temlji svoj optimizam Budimir nije pojasnio. No malo je vjerovatno da će do konsultacija doći jer je federalni premijer danas jasno kazao kako do očitovanja Ustavnog suda o smjeni ministra finasija ne namjerava razgovarati sa prvim čovjekom Federacije, kojemu je usput poručio:

„Nudim gospodinu Budimiru opciju. On bi očito sve smijenio, samo da on ostane. Ja njemu predlažem ovako: smijenimo vladu i da nas dvojica podnesemo ostavku i idemo u Parlament – neka Parlament bira predsjednika Federacije i vlade.“

U međuvremenu je reagirao i Ured OHR-a ocijenivši odluku predsjednika FBiH  pravno upitnom. Zatražili su da je povuče ili izmijeni tako da osigura da ministar može obavljati svoje funkcije sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik, ili dok sud ne odluči drugačije.

„Prema postojećim zakonima ministar financija ima nezamjenjivu ulogu u realizacijama transakcijskih poteza vezanih za isplate iz proračuna u FBiH. Zbog tih i drugih funkcija koje ministar financija vrši po službenoj dužnosti jasno je da je ta pozicija od ključne važnosti za fiskalnu stabilnost i funkcioniranje ne samo FBiH nego i cijele BiH“, navodi glasnogovornik Mario Brkić.

Produbljivanje političke i socijalne krize

Prema Ustavu, Vladu Federacije, pa tako i ministre imenuje predsjednik Federacije nakon konsultacija sa premijerom i uz saglasnost potpredsjednika Federacije. A o tome se onda izjašnjava i Parlament.

Dok se u vladajućem SDP-u odlučno protiv smjene Ante Krajine, za većinu opozicionih stranaka smjena je, čini se, gotova stvar. Iako ministar finansija ne drži samo ključeve federalne kase, već je i član UO Uprave za indirektno oporezivanje, predsjednik fondacije Odraz, preko koje dolaze novčana sredstava iz inostranih fondova, i član Fiskalnog vijeća BiH, opozicione partije složne su da u izvršnu vlast ne žele ući devet mjeseci prije općih izbora.

„Ja ne znam gdje je prostor bilo kome za osporavanje odluke o smjeni gospodina Krajine, a što se tiče ovih smjena, nas nijedna fotelja ne interesira na način kako je to platforma definirala, kako su podijelili fotelje i kako i dan-danas pokušavaju i podijeliti ili preoteti jedni od drugih“, navodi Marinko Čavara iz HDZ BiH.

Mirza Ustamujić, Savez za bolju budućnost, kaže:

„Oni koji su napravili taj haos treba da odgovaraju pred građanima zašto su ga pravili i kome odgovaraju“.
Dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da će zatražiti zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda ako ne bude postignuta saglasnost o izboru novog ministra finansija, što će cijelu priču dodatno zakomplicirati. No ona nije neočekivana, naglašava Adis Arapović iz CCI, i dodaje:

„Predviđam samo produbljivanje političke, ekonomske i socijalne krize. U Federaciji je vlast formirana i operirala je sve ovo vrijeme na staklenim nogama legitimiteta, bez podrške Parlamenta, sa izraženom tenzijom između vodećih političkih subjekata – i nije se moglo ni očekivati ništa bolje.“

Treba ipak podsjetiti da su budžetski korisnici i federalni parlamentarci, zbog čega je teško vjerovati da se neće uskoro pronaći model za isplatu njihovih ogromnih plaća ili, kako su nam kazale Sarajlije komentirajući buran početak godine u Federaciji:

„Budući da su i parlamentarci budžetski korisnici, ne vjerujem da su toliko za to. Za svoje plate oni će se mjesec po mjesec nekako dogovarati, a neko ozbiljnije rješenje se neće desiti u narednih par mjeseci.“

tačno.net
Autor 7.1.2014. u 11:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija