BH novinari poručuju: Sramota je živjeti u istoj zemlji sa Dodikom

tačno.net
Autor 3.2.2013. u 09:11

BH novinari  poručuju: Sramota je živjeti u istoj zemlji sa Dodikom

Udruženje BH novinari saopštilo je da najoštrije osuđuje “primitivni verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Vladu Trišića, vlasnika BN TV iz Bijeljine”.

“Ovakav način javne komunikacije predstavlja kršenje osnovnih principa pristojnosti, demokratskih vrijednosti i slobode medija u evropskoj BiH”, smatraju u Udruženju.

Članovi Udruženja BH novinari u saopšenju ističu da, “ne samo da osuđuju grube napade na medije i novinare, već se stide zbog činjenice da žive u zemlji čiji je ključni lider Milorad Dodik, psovač majki novinara i rušitelj novinarskog dostojanstva”.

“Gospodo domaći lideri, nezavisni tužioci, javni radnici, branitelji ljudskih prava, strani dužnosnici i diplomate, kolege novinari iz medija odanih Dodiku, mi se stidimo ponašanja predsjednika Republike Srpske! A vi?”, navodi se u saopćenju koje potpisuje Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Udruženje podsjeća na to da su “u Dodikovom predsjedničkom vokabularu novinarke ‘kurve’ i ‘lažljivice’, novinarima je javno želio ‘otkazivanje srca’ i ‘da crknu’, mnogima je pominjao majku i cijelu familiju, nekima obećavao kako će ih ‘nakautirati'”.

“Kršenje prava na slobodu izražavanja i najgrublji ataci na ljudsko i profesionalno dostojanstvo uposlenika u medijima postali su konstanta Dodikovog ponašanja samo zato što on sam nikad nije snosio posljedice, što je poslije svakog obračuna sa nepoželjnim urednicima i medijima postajao još draži gost u režimskim televizijima i dnevnim novinama, a stalno je uvažavani i legitimni sagovornik domaćim političkim liderima i brojnim predstavnicima međunarodnih institucija u BiH’, zaključuje se u saopštenju.

tačno.net
Autor 3.2.2013. u 09:11