Bh. univerziteti na začelju struke

tačno.net
Autor 19.8.2013. u 07:07

Bh. univerziteti na začelju struke

Foto: Klix

Univerziteti u BiH se nalaze u vrlo nezavidnoj poziciji u odnosu na te ustanove zemalja regiona pa se tako nisu ni našli na najnovijoj Šangajskoj listi 500 najboljih svjetskih univerziteta, na kojoj su svoje mjesto zasluženo našli Beogradski, Zagrebački i Ljubljanski.

Tako smo ostali uskraćeni da saznamo gdje se to nalazimo u odnosu na region i svijet, ali prošlogodišnja istraživanja Centra “Vebometriks” su pokazala da je na listi 20.365 univerziteta u svijetu, najbolje plasirani bh. univerzitet bio Sarajevski, koji se našao na 1245. poziciji, dok se Univerzitet u Banjaluci našao na 3186. mjestu.

Inače, akademsko rangiranje univerziteta u svijetu koje sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun, kao kriterijume gleda naučnoistraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, te uticaj univerziteta u regionu. Sve u svemu, univerziteti u BiH ne ispunjavaju ove kriterijume, što mnogi u ovoj zemlji pripisuju ratnim dešavanjima, migracijama, podijeljenosti, ali i nedovoljnim ulaganjima u obrazovanje.

Rektor najboljeg univerziteta u regionu, Beogradskog, Vladimir Bumbaširević rekao je da je njihov napredak na Šangajskoj listi pokazatelj da imaju kvalitetne nastavnike i kompetentne naučnike.

Ipak, on je izrazio nadu da će se ulaganja u nauku nastaviti, što je ključno, jer u suprotnom opstanak na listi može biti doveden u pitanje.

U top 10 univerziteta svijeta i ove godine svrstani su američki i britanski univerziteti – Harvard, Stanford, Berkli, MIT, Kembridž, Kaltek, Prinston, Kolumbia, Čikago i Oksford.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da univerziteti u BiH tek prilagođavaju svoje sisteme i sve ostalo što je potrebno da mogu biti “evidentirani u toj priči” i biti među najboljima.

“Međutim, nas to previše i ne zanima, jer postoje i druge liste. Ali mi ćemo se siguno i na toj listi naći, jer se radi i ulaže u obrazovanje”, rekao je Novaković. Međutim, Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata RS, smatra da je potrebno dosta više ulaganja u visoko obrazovanje te da je to upravo ono što nedostaje.

“Cjelokupna finansijska situacija najvjerovatnije diktira te uslove tako da je osnov svega da se više ulaže u visoko obrazovanje, a da univerziteti pri tom proizvode vlastiti domaći kadar. To je isto gorući problem, jer imamo dosta gostujućih profesora, a samo na Medicinskom fakultetu u Foči njih 99”, kazao je Govedarica.

Sa druge strane, Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, rekao je da su u BiH još prisutne posljedice rata i tranzicije.

“Mnogi naši kadrovi su u ratu poginuli, neki su odselili i rade na drugim univerzitetima, tako da se samo na Sarajevskom univerzitetu taj kadar prepolovio nakon rata i to je ostavilo velikog uticaja”, kazao je on. Dodao je da bi veća ulaganja u nauku i obrazovanje svakako pomjerila prema gore univerzitete u BiH na ovoj listi.

“Nemamo zakon na nivou države o obrazovanju, nema jedinstvenih sistema, procedura, nismo uvezani na nivou države i normalno da sve to vodi do toga da na tim listama nisu ni visoko pozicionirani”, rekao je on.

(nezavisne)

tačno.net
Autor 19.8.2013. u 07:07