BiH je po korupciji najgora u regionu

Autor/ica 2.5.2012. u 09:24

BiH je po korupciji najgora u regionu

Poseban problem koji BiH ima jeste problem političke korupcije na najvišim nivoima vlasti, koji se manifestuje kroz direktne ilegalne transfere iz budžeta, zloupotrebe u javnim nabavkama, procese privatizacije, zloupotrebe u javnim preduzećima

Transparency International BiH je osnovan prije jedanaest godina. Punopravni je ogranak globalnog pokreta Transparency International. Njegova primarna misija jeste borba protiv korupcije i nije nebitno naglasiti da je upravo TIBiH prvi punopravni ogranak u regiji zapadnog Balkana.

Sukob interesa

TI se od početka bavi sa tri vrste aktivnosti. To bi bio monitoring antikorupcionih reformi u zemlji, dakle, onoga što se dešava kada je u pitanju borba protiv korupcije, monitoring procesuiranja korupcije, monitoring rada parlamenata na usvajanju zakona, rada izvršne vlasti i agencija za provođenje zakona. Sljedeći segment kojim se TI bavi je pružanje pravne pomoći ljudima koji su žrtve ili svjedoci korupcije, a treći segment je zagovaranje za provođenje reformi, dakle, pokušaj uticanja u procesu donošenja odluka na unapređenju zakonskog okvira osnaživanja institucija za borbu protiv korupcije.

Čime je TIBiH okupiran u posljednje vrijeme?

– Ono što je sada aktuelno jeste projekt koji radimo u oblasti visokog obrazovanja na identifikovanju pitanja i problema korupcije na području visokog obrazovanja, a aktuelne su i posljednje izmjene zakona o sukobu interesa i zakona političkih partija. Izrazili smo u tom smislu i svoju zabrinutost i uputili pisma relevantnim institucijama jer smatramo da rješenja koja su predložena od interresorne radne grupe ne predstavljaju korak naprijed. U tim prijedlozima je predviđen puno uži obuhvat ljudi koji se mogu nalaziti u sukobu interesa i biti bitno oslabljeni. Također, i u zakonu o finansiranju političkih partija, u ovom prijedlogu nisu predviđena rješenja koja su predložena i od TI-ja, koja bi znatno mogla unaprijediti tu oblast.

S obzirom na to da je TIBiH uistinu istrajan u borbi protiv korupcije, imate li prijedlog – kako konačno krenuti u obračun sa ovom pošasti?

– Smatramo da korupcija predstavlja jedan od velikih problema s kojim se bosanskohercegovačko društvo i država suočavaju. Razmjere tog problema su ogromne i smatramo da je on ne samo prepreka provođenju reforme već prijeti da ugrozi sve ono što je postignuto do sada na gradnji institucija. Naprosto je nemoguće reformisati bilo koju oblast ukoliko ne počnemo rješavati probleme: ne možemo provesti reformu pravosuđa ako se ne suzbije korupcija u pravosuđu, ili reformu obrazovanja ili javne uprave, ili bilo koji segment koji treba da bude reformisan u okviru tih procesa pristupanja Evropskoj uniji. Poseban problem koji BiH ima jeste problem političke korupcije. To je problem na najvišim nivoima vlasti, koji se manifestuje kroz direktne ilegalne transfere iz budžeta, kroz zloupotrebe u javnim nabavkama, kroz procese privatizacije, kroz zloupotrebe u javnim preduzećima, i to naprosto čini ogromnu štetu državi. Sa druge strane, pravosuđe ne uspijeva da procesuira ijedan ozbiljniji slučaj u koji je umiješan visoki zvaničnik iz političke ili državne administracije.

Tagovi:
Autor/ica 2.5.2012. u 09:24