BiH na rubu prirodne katastrofe: Stravično rušenje kuće u Svrakama

tačno.net
Autor 15.5.2014. u 20:01

BiH na rubu prirodne katastrofe: Stravično rušenje kuće u Svrakama

Helikopteri EUFOR-a spremni su za polijetanje, saopćeno je iz EUFOR-a.

Iako je Ministarstvo sigurnosti BiH juče uputilo zvaničan zahtjev za reakciju Snaga Evropske unije (EUFOR) zbog poplava koje bjesne širom zemlje, uključujući i helikoptersku podršku, ovaj poziv tek je danas naišao na pozitivan odgovor iz EUFOR-a. Osim helikoptera, EUFOR je na raspolaganje stavio oko 20-tak kamiona i 60-tak ljudi. U međuvremenu, i mnogi civili sa svih strana zovu EUFOR, očajnički tražeći pomoć.

Mještani naselja Svrake, nedaleko od Sarajevo, jutro su dočekali u strahu, neizvjesnosti i nevjerici. Klizište koje se aktiviralo jučer u ovom naselju prijeti da potpuno uruši padinske dijelove tog mjesta.

Oko 150 stanovnika Svraka je izmješteno, neki su spas našli kod komšija u podnožju naselja, drugi u Mjesnoj zajednici, a neki kod svojih porodica u drugim dijelovima regije, te u obližnjim hotelima.

I dalje je, zbog izlijevanja vode na put ili odrona, obustavljen saobraćaj na svim prilaznim putevima Tuzli, Doboju, Maglaju, Bijeljini, Zvorniku, Brčkom, Modriči, Bosanskom Šamcu i Varešu

Također saobraćaj je obustavljen i na putnim pravcima M-16 Jajce-Banja Luka (obilaznica preko Čađavice i Manjače), M-5 na ulazu u Travnik (saobraćaj se preusmjerava preko Rostova), M-4 Teslić-Kotor Varoš-ČelinacM-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Ratkovac), M-17 Zenica-Doboj (u mjestima Nemila, Jelovac i Papratnica), M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća).

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevimaR-413 Turbe-Skender VakufR-407a Ključ-SanicaR-460 Ormanica-Brka-Brčko R-458 Lopare-ČelićR-467 Zavidovići-Ribnica-OlovoOlovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije), R-465 Zavidovići-Maglaj-DobojR-460 Gračanica-SrniceR-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci), R-465-a Doboj-Modriča u mjestu Potočani i na svim regionalnim pravcima prema Bratuncu.

Na dionici magistralnog puta M-18 Bogatići-Trnovo mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, jednom trakom.

Otežano, jednom trakom-zbog odrona kamenja na kolovoz, saobraća se na dionici M-18 Brod na Drini-Miljevina (u mjestu Kuta).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj, do kraja ovog mjeseca obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na GP Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica-GP Vinjani Donji.

Radovi:

Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

Magistralni putevi:

M-4
Simin Han-Kalesija, zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetu Šikare), zbog deminerskih radova od 08 do 16 sati moguće su kraće obustave saobraćaja. Na istom putnom pravcu, ali u mjestu Velika Brusnica, zbog oštećenja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-16.1
Klašnice-Prnjavor (u mjestu Čardačani) zbog pojave klizišta, saobraća se naizmjenično-jednom trakom (u dužini od 100 metara).
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Sarajevo-Semizovac-u toku su radovi na redovnom održavanju magistralnog puta, na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Bileća-Gacko (lokalitet Stepen), zbog opasnosti od odrona kamenja na kolovoz, saobraća se usporeno-jednom trakom uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Regionalni putevi:

R-411 Banja Luka-Čađavica (na 4. km od Nule prema Kolima), zbog ošteženja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Semizovac-Podlugovi (skretanje za Nebočaj i u naselju Malešići) u toku su sanacioni radovi, saobraća se usporeno.

Kanton Sarajevo:

– Neprohodne saobraćajnice na području Butila, Dogloda, kao i u ulici Hendekuša na Ilidži.
-Zbog izvođenja radova na elektrodistributivnoj mreži, saobraćaj će danas u vremenu u od 09 do 12 sati biti obustavljen u ulici Hadži Idrizova.
-Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale, obustavljen je saobraćaj u ulici Terezija (u smjeru Skenderija-Grbavica), na potezu od objekta JP Ceste FBIH do raskrsnice sa ulicom Vrbanja. Saobraćaj je preusmjeren u dvije preostale trake (dvosmjerno).
– U toku su sanacioni radovi na mostu u ulici Hamze Hume (most na Skenderiji), zbog čega je otežano kretanje vozila i pješaka.
-Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).
-Zbog rekonstrukcije i izgradnje Južne longitudinale u ulici Zagrebačka izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.
-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Osmana Krupalije, Barice i Hasana Kikića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

“Još prebrojavamo povrijeđene”, kazali su našem portalu u Hitnoj pomoći Sarajevo.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potvrdio je da je osam kuća srušeno u klizištu. Tri osobe su povrijeđene. NA KUM Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevo stigle su dvije osobe.

“Na KUM UKCS-a u 21 sati primljeni su I. S., 1990. godište i A. T., 1988. godište. Trenutno se radi dijagnostika nakon čega će biti poznato više informacija”, rekla je za Klix.ba Muamera Šehić, portparolka UKCS-a.

“Zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika profesionalne vatrogasne brigade i civilne zaštite mještani su evakuirani”, rekao je Smajić.

Tokom večeri se pojavila informacija da je jedna osoba zatrpana u jednoj kući, ali još nema potvrde te informacije.

Sve ekipe civilne zaštite, vatrogasaca i spasilačke službe su na mjestu nesreće. Kako saznajemo u centrali Profesionalne vatrogasne brigade, četiri ekipe su upućene ka Podgaju. U Svrakama je nestalo struje.

FOTO: KAOS ZBOG POPLAVA Hrvatska poslala helikoptere u BiH, iz Maglaja spasili majku i blizance

Mještani u strahu

drina 1

brana u Zvorniku

Kako javlja reporter Klix.ba s mjesta događaja, situacija je haotična i građani su u panici. Još se ne zna ima li povrijeđenih, a svi se nadaju da niko nije ostao u kućama.

Jedan od očevidaca bio je i ministar finanasija KS Muhamed Kozadra koji se nalazio u neposrednoj blizini od kuće koja se urušila u klizištu.

“U prvi mah srušile su se dvije kuće i jedna štala, a potom još šest kuća. Evakuisali smo stanovnike 50-ak kuća koje su još ugrožene jer ide noć. Klizište je krenulo iz šume . Cijeli dan je vršena opservacija, te se očekuje da bi se još klizišta moglo pokrenuti. Evakuisana je i stoka. Ljudi su do zadnjeg ostajali, intervenisala su i policija i vatrogasci kako bismo ih doslovno istjerali da ih spasimo”, rekao je ministar Kozadra za Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno u Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća, svi energenti su isključeni u ovom naselju, a službe Hitne pomoći KS, Vatrogasne službe i policije su na terenu. Također, ističu da su svi evakuirani.

Na brdu u naselju Podgaj više nema nikoga od mještana. Dežuraju pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici. Svi mještani tog naselja smješteni su u hotele koji se nalaze na području općine Vogošća, potvrđeno nam je u Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća.

Pokrenuto je klizište i na Zukića brdu. U Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća kažu da je ugroženo pet ili šest kuća, te da je evakuacija stanovnika u toku. Za sada nije uništena ni jedna kuća i nema nastradalih. Sve ekipe su na mjestu događaja.

U Zavidovićima su rijeke Gostović, Krivaja i Bosna uz bujicu donijele i veliki broj zmija. Kako nam javljaju sa lica mjesta, zabilježeni su i ugrizi, ali mještanima problem predstavlja transport do bolnice u Zenici.

U Zavidovićima je stanovništvo u strahu ušlo u noć jer jaka bujica rijeka Krivaje i Bosne nosi sa sobom velike količine mulja i balvana te prijeti konstrukcijama dva mosta u gradu, koji povezuju Zavidoviće na dvije obale rijeke.

Na raspolaganje Domu zdravlja u Zavidovićima svoj helikopter stavio je turski bataljon EUFOR-a.

Jakov Kosanić, penzioner iz bratunačkog prigradskog naselja Pobrđe, preminuo je od srčanog udara i postao prva ljudska žrtva poplava u opštini Bratunac, javlja FTV.

U Domu zdravlja potvrđeno je novinarima da je Kosanić dovezen mrtav u ovu ustanovu i da nije uspjela reanimacija koju su pokušali. Kosanić je doživio srčani udar, evakuišući stoku iz štale i obora da bi je spasio od gušenja.

Član Kriznog štaba za odbranu od poplava u opštini Bratunac Radenko Radović rekao je da je ovaj štab ocijenio da nema mogućnosti da se odbrane kuće i imovina od vodene najezde i da su prinuđeni da evakuišu stanovništvo i životinje.

Klix.baDnevni avaz

Foto: oslobodjenje

tačno.net
Autor 15.5.2014. u 20:01