BiH novinari oštro osudili prisluškivanje novinara Oslobođenja i Dana od strane SIPA-e

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 15:03

BiH novinari oštro osudili prisluškivanje novinara Oslobođenja i Dana od strane SIPA-e

    Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest direktoru Državne agencija za istrage i zaštitu Goranu Zubcu zbog zahtjeva o prisluškivanju  telefonskih razgovora koji su vođeni sa telefona iz redakcije Oslobođenja i magazina Dani, a u okviru istrage koju SIPA vodi u slučaju Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Parlamentu BiH. Goran Zubac je pokušao lažno informisati  tužilaštvo, odnosno Sud BiH tvrdeći da se radi o jednom korisniku i to mobilnog telefona čiji identitet nije htio otkriti jer je navodno pod zabranom.

Prisluškivanje novinara  Dana i Oslobođenja je neprimjeren atak na slobodu izražavanja i integritet novinarske profesije, te brutalan pokušaj zastrašivanja novinara  koji pišu i objavljuju informacije  o istragama koje vodi agencija SIPA. Pokušaj direktora Zubca da zaustavi pisanje o njegovom radu i slučajevima koje istražuje SIPA samo su još jedan u nizu primjera demonstriranja  sile i izlaženja izvan okvira  zakonitog   postupanja nadležnih sigurnosnih agencija, ali i pravosudnih institucija koje odobravaju pokretanje postupka slušanja novinara i medijskih uposlenika.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtjeva od agencije SIPA, Tužilaštva BiH i Suda BiH hitno  i javno objavljivanje svih informiracija o ovom slučaju i objašnjenje vlastitih postupaka usmjerenih ka ograničavanju slobode izražavanja i  uvlačenje novinara u policijsko – sigurnosne istrage. Prije nekoliko mjeseci, predmet prisluškivanja bili su telefonski razgovor novinara FTV Avde Avdića sa Živkom Budimirom o kojem je u tom trenutku vođena istraga, a da nadležne  državne službe nikada nisu dale kredibilno objašnjenje svojih postupaka.

Budući da novinarski rad, prema evropskim principima očuvanja slobode medija,  uživa jednaku zaštitu u toku procesu prikupljanja informacija kao i momentu njihovog objavljivanja,  UO BH novinara će  zatražiti od  Komisije za kontrolu rada sigurnosnih agencija Parlamentarne skupštine BiH detaljnu istragu o prisluškivanju novinara u BiH, a od međunarodnih organizacija  adekvatnu reakciju na neprimjereno ponašanje  SIPA –e i drugih institucija koje su uključene u ovaj slučaj.

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 15:03