BiH POTEMKINOVA SELA U DOBA NOSTALGIJE

Azra Šehović
Autor 8.5.2013. u 13:03

BiH POTEMKINOVA SELA U DOBA NOSTALGIJE

Poslije ko zna koliko dugo vremena, iziđoh sinoć na piće sa dugogodišnjom „obiteljskom“ prijateljicom, koja to više nije jer se obitelj podijelila na dva dijela, pa se tako i taj pridjev odijelio od imenice, te je ostala samo prijateljica, elem nejse, vodi me u kafe TITO na Vilsonovom šetalištu, u kojemu nisam bila otkako je preselio sa Malte. Nostalgično sve to izgleda! I nas dvije! I naši životi, i sjećanje na Titovo vrijeme, kojemu bi, uzgred da je živ, tog 07. maja bio rođendan, a i razgovor koji smo vodile… Sve se nekako raspada, a izgleda cijelo. Sjedimo na barskim stolicama, ispred mene je reljef  Bitke na Neretvi, lijepo urađen na zidu, sa plafona, maketa, avijacije, iz zidova lampe od šljemova, nacističkih pretpostavljam jer nisam zagledala je li petokaraka ili anam onaj znak na njima, muzika i polutama. Ona sva oduševljena što smo se kao vratile u neko lijepo, nostalgično vrijeme, kao da se od te prošlosti u ovoj sadašnjosti može živjeti, a ja tiha, daleka i pomalo nestvarna ovakava kakva i jesam sa svevremenskim upitnikom iznad glave, u strip oblačiću, što baš Ja?!  Odsjedismo satak, dva tako u toj nostalgičnoj,„lijepoj“ prošlosti, i nastavismo šetnjom niz tok Miljacke, tek će ti u mom džepu zapjevati, onako iz sveg glasa Zdravko Ćolić, „Godine su prošle pune muuuka, ginulo se za slobodu nijemo, ali s pjesmom umjesto jauka, druže Tito mi ti se kunemo“! Ona se ukopa u mjestu. Preneražena, poluzinuta izraza gleda kako vadim mobitel iz džepa i puštam da Ćola, u sred Vilsonova, otpjeva himnu i tek se onda javljam na poziv! Po završenom razgovoru mi odbrusi: „Ti nisi normalna! Šta će ti to?!“, misleći na zvono mog mobitela, ja se nasmijah i odgovorih joj da uživam u izrazima lica „voštanih figura“ kad čuju da zapjeva himna moje mladosti u Mepas centru u zapadnom Mostaru, u restoranu u Jablanici, u sred tržnice u Brčkom i bilo gdje u ovoj Luđačkoj košulji od dejtonske BiH! Takvi smo svi! Interno, među sobom, puni bijesa na sve, u javnosti, kakva god ona bila, smo fasada ostaje umjesto nas!

Potemkinova sela, mit ili historijski fakti, sad je nevažno, eto to smo svi mi! Mi smo i Potemkin koji je izgradio samo fasadne dijelove sela i ubojice sebe i svega što smo bili i što ćemo biti! Samo mi! Napisah ja 05. travnja / aprila 2012. godine bilješku pod naslovom „Hipoteza ili ne, specijalni vid rata je u našim glavama“ i u bilješci sljedeće:

Rasturi u 48 sati dvadesetogodišnju ideološku zvijezdu vodilju, više nam ne treba, poslužila je svrsi i uvedi, trenutno najbogatiju političku opciju jer je stranka prosperitetnih, dokazanih menadžera, nije kokuza! To što se novinski stupci pune imenom Nasera Keljemendija i dovode u vezu sa perjanicom SBB-a i što je čak i Tihićev ministar zavapio da dolaze kriminalci na vlast, eh …koja to vlast u posljednjih 20 g. nije imala svog Nasera?! OHR šuti!!!!

Hipoteza je, ali ko zna naum Zlajin, možda je i taj veliki politički menadžer sa izgrađenim tornjevima, zbilja sredstvo kojim treba počistiti ovu dosadašnju šahovsku ploču na kojoj se jasno zna ko je podzemlje a ko nadzemlje za nove, nepohabane političke figure koje će dokusuriti i rasprodati i ono malo državne svojine što je ostaloi uvesti nas u EU cestovnom infrastrukturom koju će “izgraditi” njegov drugi ministar?! Sredstvo za čišćenje se brzo potroši!!!! “

Evo ga ovih dana u žiži naših aplauza vode se polemike o uhićenju Nasera Keljemendija, istupi ministra Radončića uvezi sa istim, Zlaja se opasno nameračio na glavu Budimira, Dodik i njegove tajnice u ekstazi stenju zbog telefonskog poziva Milanovića, Kačavenda više nije peder i pedofil, već Pablo, tajni agent DB kojemu će se u dogledno vrijeme pridružiti i drugi duhovnjaci sa svih prostora EX Yuge, još jedna fasada za sve nas ulickane izvana, mrtve iznutra kojima nije vijest dana analiza prof. dr Vjekoslava Domjana koji kaže:

”Porodično srebro (misleći na Elektroprivredu i BH telecom) je zadnja linija odbrane. Još je ostalo da potrošimo ono što su nam očevi ostavili, a što se tiče djece, njih već zadužujemo kreditima koje ne vraćamo. Živimo na račun proteklih i budućih generacija. Nema izgleda da će doći do bilo kakvih promjena. Agonija se produžava ( MMF ). Dakle, preostaje da rasprodamo porodično sredstvo. Situacijaje zaista teška a nema nikakve vizije da se takvo stanje promijeni”…

Što je meni potvrda da je Zlajin naum opasan i izvana i iznutra, ministar je ipak sredstvo za čišćenje, potrošna roba, rasprodaće se i ovo malo „djedovine“ što je ostalo, „babovinu” su rasprodali branitelji nacije, Dodiklend će zajahati neki novi Bosanac jer svi Srbi s ove strane Drine su Bosanci, kako reče Tomica Nikolić, a mi… Nama ostaje da se kitimo fotografijama Sanele i Bone Voksa, Epizodom u životu berača željeza, sexom u 1000 poza, al sa vibratorom…

I kako ja ne znam bez hipoteze, evo još jedna, smanjite doživljaj ushićenosti zbog rješavanja „mita, korupcije i kriminala u BiH“: G. Keljemendi će „dokazati“ da je nevin, da posluje u skladu sa zakonima države u kojoj je sjedište firme, g. Budimir je samo „politička“ afera od tri dana, ministar je pacijent samo još ne vidi od „slave“…a svijet, ah taj svijet, vrlo brzo neće znati da postoji na Balkanu neka mala država BiH, ali će znati da postoji Visoko i to ne kao kraljevski grad Visoki. Zašto? Eh, o tom neki drugi put!

Azra Šehović
Autor 8.5.2013. u 13:03