BiH, Srbija i Crna Gora zajedničkim snagama protiv kriminala i terorizma

tačno.net
Autor 13.9.2013. u 12:17

BiH, Srbija i Crna Gora zajedničkim snagama protiv kriminala i terorizma

Jasno je da nas Evropa i svet, bez obzira što živimo u različitim državama, gledaju kao jedan prostor. U tom smislu za nas od izuzetnog značaja da smo, ja mislim, u proteklih nekoliko godina, uspeli da stvorimo jedan zajednički front borbe protiv kriminala u kome učestvuju i naša ministarstva i naše policije i druge bezbednosne strukture, rekao je Ivica Dačić

Raško Konjević, Fahrudin Radončić i Ivica Dačić, Sarajevo, 13.9.2013.

Nakon trilateralnog ministarskog sastanka i sastanka delegacija Bosne i Hercegvoine, Srbije i Crne Gore, danas je u Sarajevu potpisana Zajednička izjava premijera Srbije i ministra unutrašnjih poslova te zemlje Ivice Dačića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Ministri BiH, Srbije i Crne Gore su Zajedničku izjavu potpisali u namjeri da, kako je istaknuto, nastave jačanje profesionalnih i prijateljskih veza, naglašavajući značaj unapređenja daljnje policijske saradnje, radi jačanja sigurnosti građana tri zemlje, a sve to ”polazeći od jasne evropske opredijeljenosti i evropske perspektive ove tri zemlje”.

Izjavom se naglašava da je trilateralni susret delegacija u Sarajevu protekao u ”konstruktivnoj razmjeni stavova koji su od zajedničkog interesa”.

Potvrđen je profesionalni odnos koji postoji između tri ministarstva, daljnja neophodnost razmjene iskustva ministarstava u oblasti evropskih integracija, a posebno u oblastima ”pravde, slobode i sigurnosti”.

Ministar Radončić je izjavio da trilateralni saatanak, kao i potpisana Zajednička izjava, predstavljaju nastavak dobre saradnje koja postoji između ministarstva tri zemlje.

“Tokom sastanka otvoreno smo razgovarali o svim pitanjima i neophodnim mjerama koje je potrebno poduzeti na terenu, a kako bi lakše i efikasnije prevazišli izazove koji stoje pred policijama naših zemalja”, pojasnio je Radončić.

Nadalje, rekao je Radončić, Zajednička izjava se prije svega odnosi na jačanje saradnje u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala, te na poduzimanje zajedničkih mjera u prevenciji, otkrivanju i borbi protiv svakog oblika potencijalnog terorizma.

“Time je jasno ukazano da se samo kroz zajedničku policijsku saradnju i razmjenu informacija možemo efikasno suprotstaviti organiziranom kriminalu. Treba istaći da smo kroz ovaj i ovakav pristup u proteklom period imali više izvanrednih regionalnih akcija u kojima su razotkrivene i uhapšene velike i poznate kriminalne grupe iz cijelog regiona”, kazao je Radončić.

Ministri su danas dali punu podršku nastavku aktivnosti vezano za uspostavljanje Zajedničkog centra za prekograničnu saradnju BiH, Crne Gore i Srbije u Trebinju, s ciljem multinacionalnog i multiagencijskog pristupa u borbi protiv prekograničnih prijetnji i pojavnih oblika prekograničnog kriminala.

Dačić je danas rekao kako je ”jasno da bez dobre saradnje naših ministarstava i saradnje naše policije i bezbjednosnih službi nije moguće uspješno se boriti protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije”.

“S druge strane, jasno je da nas Evropa i svet, bez obzira što živimo u različitim državama, gledaju kao jedan prostor. U tom smislu za nas od izuzetnog značaja da smo, ja mislim, u proteklih nekoliko godina, uspeli da stvorimo jedan zajednički front borbe protiv kriminala u kome učestvuju i naša ministarstva i naše policije i druge bezbednosne strukture”, pojasnio je Dačić.

Dodao je da, kada je riječ o BiH, Republika Srbija, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije žele da sarađuju sa svim strukturama bezbjednosti u BiH.

“Kako se približavamo EU neophodno je da kontrola na granicama bude što čvršća i oštrija, a kada budemo ušli u EU onda ćemo to morati da ukinemo. Nadam se da se građani neće mnogo ljutiti zbog toga što smo prinuđeni na neke nepopularne stvari kao što je zaprečivanje određenih prijelaza. Svi smo nekada živjeli u istoj državi i zato je danas teško da se sve to pretvori u granice koje su dobro čuvane”, kazao je Dačić.

Dačić će se danas sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Ivica Dačić izjavio je također danas u Sarajevu kako međunarodnu zajednicu treba pitati gdje se skriva narko boss Darko Šarić.

“Našli su Bin Ladena, a ne mogu da nađu Šarića!? Mi smo ga preko Interpola tražili, bio je u Južnoj Africi, poslali sve podatke, hteli da idemo tamo, nisu nam uopšte odgovorili… Prvo su nas obavijestili da su 90 posto sigurni da je to on. Kad smo mi poslali sve podatke za identifikaciju, nisu nam uopšte odgovorili. Kako je moguće da oni idu svuda po svetu, a da ih niko ne uhapsi? Ako dođu na teritoriju Srbije, svako će biti uhapšen”, poručio je Dačić odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za pronalazak kriminalaca iz regiona.

Prema njegovim riječima, Srbija traži međunarodnu pomoć kako bi Šarić bio uhapšen.

Novinari su ga pitali i o Naseru Keljmendiju, osobi sa ”crne liste” američkog predsjednika Baracka Obame zbog veza s trgovinom narkoticima.

“Gdje je Keljmendi? Je li na Kosovu? Je li ja nešto mogu da radim u tome? To pitajte predstavnike međunarodne zajednice. Ko god da je kriv, kako god da se zove, taj će da odgovara”, rekao je Dačić.

I ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je odgovorio na ovo pitanje, rekavši da sve tri države rade na tome da sankcioniraju organizirani kriminal.

“Gospodin Keljmendi je u zatvoru, gospodin Mišković se procesuira u Srbiji za konkretno djelo i mislim da mi kao tri ozbiljne države činimo sve da se nosioci organiziranog kriminala nađu pred licem pravde”, pojasnio je Radončić.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je da Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebaju biti primjer ostalim državama bivše Jugoslavije budući će te dvije zemlje prve potpisati ugovor o granici.

Prema riječima Konjevića, u posljednjih sedam do osam mjeseci kroz ideju formiranja zajedničkih istražnih timova došlo je do rješavanja vrlo teških krivičnih djela koja su se desila u Beogradu i Budvi.

On je ukazao i na saradnju nadležnih državnih organa u dijelu prevencije i zaštite od požara i dodao kako se nada da će ideja o regionalnom centru za prevenciju i zaštitu od požara biti dogovorena.

Anadolija

tačno.net
Autor 13.9.2013. u 12:17