BIJELI BUBREZI

Petar Fehir
Autor 10.10.2016. u 21:02

BIJELI BUBREZI

Foto: FAH

Zamislite da ste se poželjeli janjetine, netom skinute s ražnja, onako malo od buta, malo od rebara. Što još biba. Pa pokupite ženu i djecu i odvezete ih u tridetetak kilometara udaljeni restoran. Baš u onaj gdje je, kažu, najbolja.

Parkiralište poluprazno. Malo vam čudno. Al` k`o radni dan je. Sjednete, naručite ljutu, djeci po sok, žena će vodu. Hrana stiže uskoro i na vaše iznenađenje vidite da to nije ono što ste naručili. Ni od buta, a ni od rebara. A od janjeta je.

E, tako se ovih dana u Saboru servira  Živi zid – stranka opasnih zavjera. Sjećate se, to su oni “mali” od ovrha, od ležanja na asvaltu i od pričanja nebuloza na sučeljavanjima. Oni koji ni po jednom važnom pitanju nisu imali suvisli odgovor, koji su, kao, ideološki neutralni, a socialno, kao, osjetljivi. Koji ne bi ni sa kim, a ne slažu se ni među sobom. Teško bi se moglo sažeti, u par rečenica, što (ako misle) misle, a njihov politički profil ne bi izradio ni najsavršeniji psiho-foto robot.

E, oni su vam, dragi birači, vas oko sto tisuća popušilovića, sada Jedina opcija. Ako to niste znali. Upravo su pod tim znakovitim imenom registrirali svoje novo poduzeće za simuliranje politike i osobno preživljavanje. Društvo BO (bez odgovornosti) se bavi, između ostalog,  kupoprodajom bicikla i iznajmljivanjem luxuznih apartmana.

Imaju ukupno, kako sami kažu, 180 članova, a nakon otkrivenih skandala, u vodstvo je izabrano par studenata. Na molbu novinara da objasne svoj postupak odgovaraju kako to nije javna stvar. Pa, mislim si, i nije.

Nije ovo ni najveća prijevara u hrvatskoj politici zadnjih dvadesetak godina. Ali finta je najoriginalnija, morate se složiti. I toliko besramna i glupava da se moraju stidjeti i oni što nisu glasali za, kako se ono zvao, Zid.

No, dobro! Vi, kažem, sjedite i gledate to što vam je konobar donio, pogledavate ženu i djecu. I ona se čude. A jest miris jagnjetine.

Kao da ne želite vjerovati da su to, na stolu ispred vas, što vam je poslije vašeg izbora servirano, obični, što kažu, bijeli bubrezi.

Tagovi:
Petar Fehir
Autor 10.10.2016. u 21:02