Bill Clinton: BiH je vječna

Autor 22.5.2011. u 11:15

Bill Clinton: BiH je vječna

Bivši američki predsjednik Bill Clinton ocijenio je danas u Bečićima da region Balkana “mora nastaviti da traži mogućnosti” da se integriše u Evropu i da istovremeno “radi na internoj integraciji”.

Clinton je na konferenciji “Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope” ukazao na međuzavisnost današnjeg svijeta i potrebu njegovog umrežavanja “kako bi se podstakle pozitivne sile integracije” koje bi odgovorile na globalne izazove koji su nejednakost, nestabilnost i klimatske promjene.

U tom kontekstu Clinton je, između ostalog, naveo da je ideja “balkanske mreže” bila “nezamisliva” kada je on prije 18 godina položio zakletvu za američkog predsjednika” i ocijenio da “je dobro što se u regionu prepoznaje važnost” umrežavanja.

“Moramo nastaviti da tražimo mogućnost da se region integriše u Evropu, da posegnete mimo granice, preko EU i NATO”, kazao je bivši američki predsjednik i podvukao važnost “interne integracije” regiona. On je kazao da su barijere za izgradnju regiona, ali i Evrope i svijeta u cjelini, problemi nejednakosti, nestabilnosti i klimatske promjene, kao i stavovi kojim se insistira na razlikama, umesto na “osjećanju vlasništva nad zajedničkom sudbinom”.

U tom kontekstu pomenuo je situaciju u Bosni i Hercegovini za koju je rekao da se “moli da prevaziđe razlike i krene dalje”.  Konferencija “Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope”, koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas fondacije, okupila je ugledne političare, lidere iz poslovnog svijeta i neprofitnog sektora, državne zvaničnike, naučnike, predstavnike medija i bivše visoke zvaničnike zemalja jugoistočne Evrope.

Na otvaranju su govorili i crnogorski premijer Igor Lukšić i predsjednik “Atlas grupe” Duško Knežević.

Autor 22.5.2011. u 11:15