Bilo nekad: TITOVO DJELO JE VJEČNO!

tačno.net
Autor 8.5.2013. u 14:59

Pred vama je predgovor specijalnom izdanju ‘Večernjeg lista’ na dan sahrane Josipa Broza Tita, 8. maja 1980. godine. Nekad popularni ‘Večernjak’, nastao 1959. godine, tada je pisao afirmativno o antifašizmu, da bi nakon 1990. godine, doživio tužnu sudbinu postavši nacionalističko glasilo.

 

Takav tužni odjek u svijetu nije imala niti jedna smrt u povijesti! 

Razjedinjeni svijet ujedinjuje se za Tita. Stotine delegacija već su stigle ili su na putu u Beograd da bi prisustvovale pogrebu najvećeg sina jugoslavenskih naroda, najvećeg državnika dvadesetog stoljeća. Deseci tisuća brzojava s izrazima sućuti stižu u Jugoslaviju. Sve viđenije ličnosti svijeta – bez izuzetaka – dale su svoje mišljenje o historijskom djelu predsjednika Tita. Nema niti jedne svjetske novine koja nije vijest o Titovoj smrti objavila na naslovnoj stranici, nema tog programa vijesti na radiju ili televiziji koji ovih dana ne počinje vijestima o Titovoj smrti, žalosti u Jugoslaviji, detaljima priprema za posljednji ispraćaj, ali – što je osobito važno – i prikazom dostojanstvene tuge i najčvršće odlučnosti da se nastavi Titovim putem.

Znali smo koliko je Tito ugledan i omiljen u svijetu, ali sva ova tužna pažnja, sva ova izvanredna priznanja, sve ove lijepe i tople riječi koje stižu iz najudaljenijih dijelova svijeta gotovo da nadmašuju sve ono što je rečeno za bilo koju drugu ličnost koja je umrla u dvadesetom stoljeću. Takav tužni odjek u svijetu nije imala niti jedna smrt u povijesti. Koliko je široko suosjećanje svijeta s Jugoslavijom u ovim trenucima pokazuje i popis zemalja koje su također proglasile dane žalosti: na tom je popisu i udaljeni Brazil, koji nije član nesvrstanog pokreta niti je bio među zemljama s kojima je u usporedbi s drugima na međunarodnom planu izvanredno aktivna Jugoslavija imala posebno razvijene odnose. To pokazuje i popis državnika i uglednih ličnosti svijeta, koji će doći na posljednji opraštaj s predsjednikom Titom.

Svi istaknuti predstavnici zemalja svijeta biti će prisutni na posljednjem oproštaju, svi su oni osjetili kakvu historijsku dimenziju ima Titovo međunarodno djelo, djelo koje Tito ostavlja u nasljeđe čovječanstvu. U Beogradu, 8. svibnja 1980. godine, razjedinjeni svijet okupio se na jednom mjestu da oda počast velikanu koji je veliki dio života posvetio upravo gradnji mostova u podijeljenom svijetu u koji je u tome imao izvanredno mnogo uspjeha. Nesvrstani koje je vodio, one koje je poticao u borbi za mir, oni koje je svojim primjerom bodrio da nastave borbu za oslobođenje, došli su u Beograd da mu za to zahvale. Titovo djelo je vječno, to svijet zna i zato ga s toliko poštovanja i tuge i ispraća.

Predgovor specijalnom izdanju ‘Večernjeg lista’ na dan sahrane Josipa Broza Tita, 8. maja 1980. godine, u Beogradu. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

Protest.ba

tačno.net
Autor 8.5.2013. u 14:59