Bitka za dostojansto – štrajk prosvjetara u Sarajevu

Predrag Blagovčanin
Autor 21.5.2013. u 13:15

Bitka za dostojansto – štrajk prosvjetara u Sarajevu

Epilog današnjeg štrajka upozorenja prosvjetnih radnika Kantona Sarajevo je neopoziva ostavka ministra za obrazovanje, nauku i mlade Damira Marjanovića.

Tekst i fotografije: Predrag Blagovčanin

Damir Marjanović u svom obraćanju novinarima i okupljenoj masi prosvjetnih radnika rekao je kako je ovu odluku donio isključivo iz etičkih razloga odnosno zbog neuspjeha da ubijedi kolege prosvjetare da nastave razgovore, ali i kolege iz Vlade KS da prihvate preliminarni dogovor sa prosvjetnim radnicima.

„Samo ću vam reći da svoju ostavku smatram duboko profesionalnim činom osobe koja nije mogla ispuniti svoja očekivanja i osobe koja nije mogla spriječiti ove proteste, ne zato što nisam imao razumijevanja kolega iz Vlade i razumijevanja s vaše strane, već jednostavno nisam uspio u svojim namjerama”, rekao je Marjanović.

Prosvjetni radnici, njih oko 2000, koji su danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražili svoja prava naglasili su da su se za ovaj potez odlučili zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, neredovne isplate plata, razlika u platama kao i generalno lošeg stanja u prosvjeti.

„Cilj vlasti je sistematsko uništavanje budućnosti ove zemlje, cilj je stvoriti polupismene osobe koje su spremne da budu ovce budućim vlastima. Uđite malo u škole i vidjet ćete da su to iste škole u koje su išli naši raditelji prije 50 godina. U školama nemate ništa što je odraz 21. vijeka . Ministarsto voli da ima evropske nastavnike ali ne voli da izdvoji novac za njihovo usavršavanje“,  naglasila je jedna profesorica.

Okupljeni prosvjetni radnici istakli su i problem razlike u platama kao i nepoštivanje kolektivnog ugovora.

„Konkretno,  naše plate su mnogo manje nego plate osoba koje rade u nekom opštinskoj i državnoj administarciji. Ovim štrajkom mi želimo samo izjednačiti naše plate sa ostalima. Ako ja imam fakultet i osoba koja radi u opštini ima fakultet pa valjda zaslužujemo istu platu, a ja odgovorno tvrdim da ja više radim od njih. Mene nećete zateći da igram pasijansa ili neke druge igrice na računaru u toku radnog vremena“,  rekao je jedan profesor.

Prosvjetni radnici naglasili su kako ne žele ostavku ministra Marjanovića već  zahtijevaju ostavke kantonalnog premijera Zeljkovića i ministra finansija Muhameda Kozarde.

„Nama je žao što je ministar Marjanović dao ostavku. Bio je na našoj strani ali bez obzira na to koliko je on pametan i obrazovan čovjek mi ovom ostavkom nismo dobili ono što smo tražili. Problem čitave priče je ministar Kozarda i mislim da je njegova ostavka rješenje problema jer on je jasno rekao da nema para. Odnosno ima para, ali za prosvjetne radnike nema i u tome je problem“,  rekao je jedan od okupljenih profesora.

Pitali smo prosvjetne radnike koji su dalji koraci ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune?

„Moguće je da odemo u generalni štrajk, ali također je moguće i da nastavimo raditi odnosno da nastava traje ali po završetku školske godine nećemo izdati svjedočanstva ni osnovne škole niti srednje škole. To će dovesti do haosa jer djeca neće moći upisati ni srednju školu niti fakultet“,   zaključak je okupljenih prosvjetara.

 Podršku prosvjetnim radnicima su pružili Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata, Sindikat trgovine KS , Sindikat policije KS kao i mnogobrojni građani Sarajeva.

Predrag Blagovčanin
Autor 21.5.2013. u 13:15