Bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu – jedini ispravni moralni čin!

Edin Osmančević
Autor 24.3.2021. u 10:58

Bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu – jedini ispravni moralni čin!

Foto: EPA / Autor: WU HONG

Bosna i Hercegovina bi bezuvjetno morala donijeti odluku i bojkotovati Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu. To je jedini ispravan moralni čin i želim da vjerujem da će i druge demokratske zemlje slično reagovati.

Nakon ljetnih Olimpijskih igara 2008, Peking će 2022. ponovno biti domaćin Olimpijade – ovoga puta zimske. Dakle, u  zemlji u kojoj su zvanični kineski lideri odgovorni za genocid nad muslimanskom manjinom Uighurima i flagrantno kršenje ljudskih prava u Hong Kongu i Tibetu.

U posljednjem izvještaju Amnesty Internationala se navodi da je preko 1 milion Uighura prisilno zatvoreno u koncentracione radne logore, a njihova djeca nasilno odvojena od roditelja i smještena u dječije domove. Kineski zvaničnici se optužuju za kršenja ljudskih prava od prisile na rad, prisilne sterilizacije, torture, silovanja i seksualnog iskorištavanja. Represije nad Uighurima su posebno intenzivirane nakon 2017. godine.

Europska unija je reagovala te usvojila sankcije protiv Kine. Šefovi diplomacije 27 zemalja članica u Bruxellesu su usvojili kaznene mjere protiv odgovornih zbog ugnjetavanja muslimanske manjine Uighura u regiji Ksinjiang,

Holandski parlament takođe je usvojio neobavezujući prijedlog u kojem se tretman muslimanske uighurske manjine u Kini naziva genocidom, što je prvi takav potez jedne evropske zemlje. To isto su učinile Kanada i SAD.

Bosna i Hercegovina se još nije jasno očitovala po ovom pitanju, uprkos svom gorkom iskustvu iz bliže historije, što joj daje legitimitet da se snažnije angažuje i reaguje na svako kršenje ljudskih prava u svijetu.

Ne tako davno, naša država Bosna i Hercegovina bila je suočena sa šutnjom međunarodne zajednice tokom rata 1992 – 1995, ali to ne opravdava što bh. zvaničnici danas šute nad aktuelnim genocidom nad Uighurima i represalijama u Hong Kongu i Tibetu. Razlog licemjerne šutnje bh. zvaničnika zasigurno treba tražiti u ranije najavljenim velikim kineskim investicijama u BiH, posebno u sektoru izgradnje termoelektrana.

Nakon završetka rata pa do danas Bosna i Hercegovina nije uspjela jasno razviti svoju strategiju spoljne politike, zbog čega postoje brojni razlozi. „Zamrznuto stanje rata“, nedostatak općedruštvenog konsenzusa o najvažnijim pitanjima vezanim za razvoj zemlje te činjenica da se na vlasti smjenjuju iste one korumpirane političke elite koje su vladale u ratu egzistencijalno-ovisne izbjegavanjem suočavanja sa prošlošću, kontinuiranom negiranju genocida i ratnih zločina i reviziji historijskih činjenica su samo neki od nabrojanih. U nedostatku adekvatne spoljnopolitičke strategije bh. zvaničnici su vodili i još uvijek vode neusklađenu spoljnu politiku često zasnovanu na protivrječnostima, ovisno o tome koja politička elita je na vlasti. Bolno ratno iskustvo Bosne i Hercegovine nikada se nije implementiralo u njenoj spoljnopolitičkoj strategiji. Nedostatak spoljnopolitičke strategije stvorio je mogućnost manipulacije državnih zvaničnika da bez odgovornosti daju izjave za svoje dnevnopolitičke potrebe i prikupljanje političkih poena.

S obzirom na gore izloženo, Bosna i Hercegovina bi bezuvjetno morala donijeti odluku i bojkotovati Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu. To je jedini ispravan moralni čin i želim da vjerujem da će i druge demokratske zemlje slično reagovati.

Ćutati na genocid i kršenje ljudskih prava zbog kineskog investicionog kapitala se ne može drugačije nazvati nego licemjerjem i ponižavanjem svih nevinih žrtava proteklog rata.

Edin Osmančević
Autor 24.3.2021. u 10:58