Boris Pavelić: Pozivam kolege koji su dobili nagrade HND-a, a zgroženi su nagradom Ivani Petrović, da vratimo nagrade

tačno.net
Autor 4.5.2018. u 11:29

Boris Pavelić: Pozivam kolege koji su dobili nagrade HND-a, a zgroženi su nagradom Ivani Petrović, da vratimo nagrade

FOTO: Hina/Denis Cerić

Neugodno sam iznenađen nagradom Ivani Petrović. Ona dokazuje degradaciju i nepoznavanje osnovnih novinarskih kriterija. Ivana Petrović, protiv koje osobno neman ništa, iz Haškoga suda nije objektivno izvještavala. Nije intervjuirala nijednu žrtvu, nije dala objektivan pregled činjenica, navijački je i nacionalistički izvještavala. Citirat ću samo posljednju rečenicu njezinog izvještaja: “… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.” Je li to objektivno novinarstvo? Mislim da HND treba povući tu nagradu. Pozivam kolege koji su dobili nagrade HND-a, a zgroženi su nagradom Ivani Petrović, da vratimo nagrade HND-u. Vraćam svoju, iz 2002.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) povodom Dana slobode medija dodijelio je godišnje novinarske nagrade za 2017. godinu. Novinarom/novinarkom godine proglašena je novinarka Hrvatske televizije Maja Sever koja je u nedavno ukinutoj emisiji “Hrvatska uživo” predstavljala rad udruga, socijalno najugroženije, majke sa teško bolesnom djecom ili djecom sa najtežim invaliditetom, udruga djece s Down sindromom, humanitarne i braniteljske udruge, sindikate, predstavnike manjina i brojne druge. Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani dobila je urednica na Hrvatskom radiju Višnja Biti, nagradu za televizijsko novinarstvo Ivana Petrović sa Nove TV, nagradu Nikša Antonini za fotografiju foto-reporter tjednika Nacional Saša Zinaja, a nagradu Žarko Kaić za snimateljski prilog na televiziji dobili su Zoran Marinović i Marino Grgurev sa Nove TV.

Godišnja dodjela nagrada Hrvatskog novinarskog društva

Foto: Hina/Denis Cerić

Mariju Jurić Zagorku za televizijsko novinarstvo dobila je Ivana Petrović s Nove TV, i to za izvještavanje iz Haaga tijekom presude „hercegbosanskoj šestorci“. Za razliku od odabira novinara ili novinarke godine, o pobjednicima u ostalim kategorijama odlučuje stručni žiri, koji je posebno oformljen za svaku kategoriju. U trenutku kada je objavljeno kako nagradu dobiva Ivana Petrović, Eugen Jakovčić iz „Documente – Centra za suočavanje“ s prošlošću iz protesta je napustio dvoranu HND-a gdje su se dodjeljivale nagrade.

eugenjakovcic

Eugen Jakovčić

„Većina je odabrala kolegicu Petrović jer smatra kako je u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka, svaka dodana informacija bila itekako presudna. A upravo je to učinila Ivana Petrović svojim izvještavanjem iz Haaga. Vrlo je jasno iz minute u minutu svojim britkim i analitičkim stilom izvještavala što se tamo događa. Prva je donijela ekskluzivu kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici. Objasnila je kontekst postupka uključujući njegove ispravnosti i manjkavosti”, stajalo je u obrazloženju žirija te je isto pročitano i u HND-ovoj dvorani.

I dodjela nagrade i njeno obrazloženje neugodno je iznenadilo okupljene oko „Documente“, koji već godinama prate suđenja za ratne zločine kako pred hrvatskim sudovima, tako i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, pa su večeras reagirali i službenim priopćenjem.

„Nažalost, u svojim izvještajima prilikom izricanja presude u predmetu Prlić i dr., kao i tijekom samog suđenja, Ivana Petrović nikada nije svojim gledateljima pružila analitičko i objektivno sagledavanje brojnih činjenica iznijetih tijekom dugogodišnjeg sudskog postupka. U njezinim izvještajima, što je lako provjeriti, potpuno su izostali iskazi žrtava tijekom dugogodišnjeg suđenja, opis njihova stradanja, dokumentarne snimke kojima se to stradanje ilustrira i dokazi koji potkrepljuju njihovo svjedočenje. Gledateljstvo Nove TV kroz izvještaje Ivane Petrović ostalo je uskraćeno za objektivnu sliku stradanja nedužnih civila, Bošnjaka i Hrvata (srednja Bosna), svih onih koji su unutar 30 BiH općina tako zamišljene tzv. Herceg Bosne trpjeli zločine, deportacije i mučenja u logorima. U Haagu se tijekom izricanja presude u predmetu Prlić i dr. nalazila velika skupina logoraša i žrtava iz Mostara i drugih dijelova BiH, od kojih su neki svjedočili u ovom predmetu kao važni svjedoci. Unatoč njihovom prisutstvu, urednica Nove TV nijednog predstavnika žrtava nije uvrstila u svoje izvještaje i javljanja uživo“, navode iz Documente, zaključujući da je to za svakog profesionalnog novinara sasvim nedopustiv propust.

„Ako se ne radi o propustu, onda se radi o propagandisti, a ne o novinaru. U namjere Ivane Petrović ne može se ulaziti, ali novinski izvještaji sa suđenja koji a priori negiraju argumente tužiteljstva, iskaze žrtava i sudskih eksperata, a uvažavaju i prenose isključivo argumente obrane, profesionalno su manjkavi, a, u slučaju ovakvih suđenja, i društveno štetni jer, negirajući zločine koji su se u stvarnosti dogodili, onemogućuju društvu da se oslobodi politike koja je do zločina dovela“, stoji u priopćenju “Documente”.

U “Documenti” podsjećaju i na sam izvještaj Ivane Petrović o osuđujućoj presudi „hercegbosanskoj šestorci“, ustvrdivši kako njen prilog završava ostrašćenim i huškačkim komentarom nedostojnim novinara – „… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije”.

U priopćenju se navodi kako je dodjela ovogodišnje novinarske nagrade Marija Jurić Zagorka Ivani Petrović promašaj HND-a te obezvrjeđivanje same nagrade, kao i uvreda brojnim profesionalnim novinarima.

„Svi novinari koji izvještavaju na ovaj način svoje medijske kuće dovode na rub onoga što Kazneni zakon zove javno poticanje na nasilje i mržnju, posebno st. 4 koji govori o negaciji, umanjivanju značaja ili javnom odobravanju zločina protiv čovječnosti, zločina agresije, ratnog zločina“, stoji u priopćenju Documente.

borispavelić

Boris Pavelić

Boris Pavelić, novinar i kolumnist Novog lista za naš portal kazao je: “Neugodno sam iznenađen nagradom Ivani Petrović. Ona dokazuje degradaciju i nepoznavanje osnovnih novinarskih kriterija. Ivana Petrović, protiv koje osobno neman ništa, iz Haškoga suda nije objektivno izvještavala. Nije intervjuirala nijednu žrtvu, nije dala objektivan pregled činjenica, navijački je i nacionalistički izvještavala. Citirat ću samo posljednju rečenicu njezinog izvještaja: “… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.” Je li to objektivno novinarstvo? Mislim da HND treba povući tu nagradu. Pozivam kolege koji su dobili nagrade HND-a, a zgroženi su nagradom Ivani Petrović, da vratimo nagrade HND-u. Vraćam svoju, iz 2002.”

tačno.net
Autor 4.5.2018. u 11:29