Boris Tadić: Mladić će dobiti penziju od Srbije u iznosu od 900 eura

Autor 27.5.2011. u 23:09

Boris Tadić: Mladić  će dobiti  penziju od Srbije u iznosu od  900 eura

Mladiću je, inače, profesionalna služba prestala 28. februara 2002, a pravo na penziju je ostvario od 1. marta iste. godine od kada mu i teče isplata penzija.

Isplata penzije Ratku Mladiću se vršila preko ovlašćenih lica Bosiljke Mladić, Darka Mladića, Branislava Puhala i Blagoja Govedarice, navode u ministarstvu za B92.

Inače, Ratko Mladić nije lično primio rešenje o penzionisanju već je dostavnicu o prijemu rešenja potpisao njegov sin Darko.

Tadić: Kriv ili ne, Mladiću sleduje penzija

Inače, predsednik Srbije Boris Tadić je ranije izjavio da će Mladić primati penziju, čak i ako bude osuđen za ratne zločine za koje ga tereti Haški tribunal. “Čak i kad bi Ratko Mladić sada bio osuđen za ratne zločine, članovi njegove porodice imali bi pravo na penziju Bivši general ima zakonsko pravo na to, kao i svaki drugi oficir vojske bosanskih Srba, i to pravo se ne može ukinuti”, izjavio je Tadić.

Kako kažu u ministarstvu za B92, Fond SOVO je 22. decembra 2005. pozvao Darka Mladića da dostavi novo punomoćje-ovlašćenje koje bi bilo overeno u sudu kako bi Fond mogao da postupi po istom a u vezi isplate budućih penzija njemu kao punomoćniku.

S obzirom da Darko Mladić nije dostavio punomoćje, nisu se stekli uslovi za isplatu penzije za decembar 2005. godine, navode u ministarstvu.

Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (SOVO) je, shodno Zakonu o merama prema imovini lica optuženih za ratne zločine pred Međunarodnim tribunalom koja se nalaze u bekstvu, obustavio isplatu penzije Ratku Mladiću, odnosno ona se uplaćuje na račun depozita i na tom računu se zaključno sa 30. aprilom ove godine nalazi 4.731.560,50 dinara.

Inače, nezavisno od činjenice nemogućnosti raspolaganja penzijom zbog nedostavljenog punomoćja, korišćenje vojne penzije Ratku Mladiću je bilo privremeno obustavljeno i rešenjem Krivičnog veća kojim su određene mere zamrzavanja imovine, između ostalih lica i Ratku Mladiću.

Rešenje je doneo 24. marta 2005. godine istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu postupajući po predlogu tužioca za ratne zločine na osnovu tada važećeg zakonika o krivičnom postupku, rečeno je za B92 u Ministarstvu odbrane Srbije.

Inače, Ratko Mladić je tokom saslušanja danas tražio da mu se vrati penzija. Meru o zamrzavanju isplate penzije Ratku Mladiću može svojim rešenjem da ukine nadležni istražni sudija, čime bi se, uz dostavljanje punomoćja-ovlašćenja, stekle pretpostavke za isplatu penzije Ratku Mladiću.

Autor 27.5.2011. u 23:09