Bosna i Hercegovina ne smije udovoljiti zahtjevu Saudijske Arabije

Edin Osmančević
Autor/ica 23.4.2018. u 15:49

Bosna i Hercegovina ne smije udovoljiti zahtjevu Saudijske Arabije

Foto: AFP

Da li znate što se krije iz pisma vlasti Kraljevine Saudijske Arabije, a koje su potpisale i vlade Arapske Republike Egipat, Kraljevine Bahrein i Ujedinjenih Arapskih Emirata upućenog na adrese nekoliko državnih institucija u Bosni i Hercegovini? U ovom zajedničkom saopćenju, vlasti četiri arapske zemlje informiraju one kojima je ono upućeno objašnjavaju da su posvećene “borbi protiv terorizma, presušivanju izvora njegovog finansiranja, suprotstavljanju ekstremnim idejama i načinima propagiranja i širenja istih, te zajedničkom radu na njihovom suzbijanju radi zaštite društva”.

Ovo saopćenje četiri partnerske arapske države, motivirano borbom protiv terorizima, zapravo je još jedan njihov obračun sa vlastima u Kataru, sa kojim su Saudijska Arabija, Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli sve diplomatske i ekonomske odnose i stavili tu državu u izolaciju.

Brojni su razlozi zašto između te dvije zemlje postoji netrpeljivost i animozitet. Čini se da je glavni razlog  onaj ideološki. Ali počnimo redom. Da bi shvatili što stoji iza ovog obračuna možda je najbolje da se zapitamo sljedeće:

  1. Zašto Saudijska Arabija nije u stanju da organizuje Svjetsko nogometno prvenstvo a Katar će ga organizirati 2022. zbog čega je Doha danas jedno veliko gradilište?
  2. Kako je moguće da katarska famozna rukometna reprezentacija postigne veliki uspjeh na međunarodnoj rukometnoj sceni a Saudijska Arabija to nikad nije ostvarila?
  3. Da li ste znali da godine 2004. je otvoren Katarski znanstveni i tehnološki park s poduzećima visoke tehnologije usmjerene na znanost i istraživanje?
  4. Da li znate da u Saudijsku Arabiju danas dolaze isključivo hodočasnici, dok je Katar postao svjetska turistička atrakcija koju godišnje posjeti između 10 i 15 milijuna turista, što uvelike povećava njihove prihode?

Kako bi ostali na vlasti, kralj Salman i njegovi nasljednici će svim sredstvima pokušati uništiti Katar jer jako dobro znaju da opasnost za monarhiju dolazi upravo iz Katara čiji je emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, isto kao i njegov otac, Hamad bin Khalifa, član Muslimanskog bratstva. Saudijska kraljevska obitelj strahuje od Muslimanskog bratstva kojem je Katar postao glavno uporište, te se boje kako bi i do njih moglo stići Arapsko proljeće. Kao što je poznato, Arapsko proljeće, i u Tunisu, i u Egiptu, Libiji, pa i u Siriji, pokrenulo je upravo Muslimansko bratstvo uz medijsko i financijsko pokroviteljstvo Katara. Za Saudijce je svakako neprihvatljivija ideologija Muslimanskog bratstva nego vehabijsko-selefijska logistički centar moguće pobune protiv monarhije.

Muslimansko bratstvo izražava svoju interpretaciju islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima kao što je uloga žene u društvu, i također vjeruje da islam potiče ljude da teže socijalnoj pravdi, iskorjenjivanju siromaštva i korupcije, i političkim slobodama koje garantira Islamska država. Muslimansko bratstvo nema problema s drugim sektama u islamu, pa čak niti s drugim vjerama.

S druge strane, vehabijsko-selefijski pokret, čiju ideologiju nosi Al-Qa’ida i teroristička organizacija Islamska država, propovijeda islamski monoteizam i u suštini zasniva se na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu. I dok ljudi pod vodstvom Muslimanskog bratstva žive u slobodi i ravnopravnosti, kako muškarci tako i žene jer postoji liberalizacija unutar društva, u saudijskom društvu, u kojem vlada vehabijska ideologija, provodi se strogi šerijatski zakon i nema nikakve slobode. Ulazak Muslimanskog bratstva u saudijsko društvo, koji teži liberalizaciji i slobodi, moglo bi biti opasno za saudijsku kraljevsku obitelj koju na vlasti i drže jedino strogi šerijatski zakoni.

Saudijska Arabija koja se bori s unutarnjim napetostima tražila je od Katara da ugasi postaju Al-Jazeera koju optužuje za pristranost prema Muslimanskom bratstvu. Za saudijske dužnosnike je katarska satelitska televizija “odigrala značajnu ulogu u svrgavanju lidera u Tunisu i Egiptu tijekom Arapskog proljeća”. Isto tako, saudijska kraljevska obitelj često je na meti TV postaje Al-Jazeera koja je izuzetno popularna i gledana u Saudijskoj Arabiji.

Katar je jedna od ekonomsko najrazvijenijih zemalja svijeta i velika zarada jedan je od problema između Saudijske Arabije i Katara. Ekonomija se temelji na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i preko polovice bruto društvenog proizvoda. Također, Katar ima najviši BDP po stanovniku na svijetu, on iznosi oko 100.000 dolara, dok je u Saudijskoj Arabiji zbog deficita BDP pao na 11.800 dolara. Za razliku od Saudijske Arabije koja je još uvijek ovisna o nafti, Katar je smanjio tu ovisnost i prilagodio se vremenu kad nafta neće biti glavni izvor prihoda

Zbog ovog svega se nadam da bosansko-hercegovački zvaničnici neće pokleknuti pred zahtjevom Saudijske Arabije. Izlazak u susret njihovom zahtjevu doveo bi u pitanje kredibilitet bosansko-hercegovačke spoljne politike.

Iz gore priloženog je valjda svima jasno da Katar želi da živi u 21 vijeku a Saudijska Arabija se „bori“ da ostane u 7?

Edin Osmančević
Autor/ica 23.4.2018. u 15:49