Bosni i Hercegovini je hitno potrebna građanska svijest!

Edin Osmančević
Autor 11.1.2019. u 14:46

Izdvajamo

  • raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najviše o svojim džepovima, već samo od građana.

Povezani članci

Bosni i Hercegovini je hitno potrebna građanska svijest!

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najviše o svojim džepovima, već samo od građana.

Samo nekih 200 metara od glavnog Trga Krajine u Banjaluci, gdje se održavao cirkus proslave Dana RS-a se nalazi slovenačka ambasada pred kojom svakog dana dugačke povorke mladih ljudi po čitav dan čekaju nadajući se vizi i spasu. Mladi se iseljavaju u Sloveniju, Austriju, Njemačku jer u RS-u nemaju osnovna građanska prava što je još jedan od pokazatelja karaktera današnje korumpirane vlasti. Da li je njih neko pitao, da li im je do slavlja ili ne? Sumnjam! Isto kao što znam da se pokret „Pravda za Davida“ javno distancirao od proslave tako znam i da je izostala istinska podrška ovom događaju omalovaženih i razočaranih građana jer svijest o prevari raste. Građani su do guše u dugovima, o tome govore i podaci o prosječnoj zaduženosti po stanovniku RS koja je na kraju septembra prethodne godine iznosila 2.676 KM, što je za 153 KM više nego krajem 2017, dok je njihova ukupna zaduženost bila nešto veća od tri milijarde KM.

Logika nas uči da je neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo. Uprkos odluci koju je donio Ustavni sud BiH vezano za 9. januar, zatim privremenoj mjeri kojom je zabranjeno održavanje referenduma, svjedoci smo da se ovaj dan slavi a referendumi sprovede. I pticama na grani je jasno ko stoji iza cijele ove priče oko opstruiranja odluke Ustavnog suda vezano za 9. januar, ko i kako vuče konce u Republici Srpskoj na političkom nivou kad se radi o slučaju ‘referendum’, a i svim drugim političkim dešavanjima u manjem bh. entitetu. Logično pitanje koje se postavlja je – „Zašto Ustavni sud ni u jednom u slučaja nije reagovao i izdao nalog tužiteljstvu da podigne optužbe zbog nesprovođenja svojih odluka?“

O opstrukcijama VSVT-a se mnogo toga zna, baš kao i činjenica da je glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz Republike Srpske. Danas niko više ne postavlja pitanja što je sa osumnjičenim u predmetu Pavlović banke, kupovine vile u Beogradu, gdje postoje ozbiljne osnovane indicije da je oprana veća količina novca? Zašto nije podignuta optužnica u slučaju Bobar banke? Sva ova pitanja bez odgovora potkopavaju povjerenje građana u bh. institucije poručujući nam kako se kriminal isplati.

Prilikom svoje posljednje posjete Bosni i Hercegovini, Kristijan Dan Preda (Cristian), specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH je izjavio da u protekle 3 godine EU nije uspjela uvjeriti partnere iz Paralamenta BiH da dođu u Brisel i zamolio da javnost, medije i građane da od predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BIH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Ova izjava je najbolji primjer da korumpiranim političarima nije stalo do pravne države koja će procesuirati politički kriminal. Dakle EU nas moli da započnemo konačno raditi na pristupu formiranjem zajedničkog tijela. Više je nego jasno da, prije svega zastupnici RS-a, se svjesno opstruiranje formiranje zajedničkog odbora pravadajući se drugačijim stavovima o funkcioniranju poslovnika o radu odbora, što je nonsens.

Kako bh. institucije ne rade svoj posao, raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najviše o svojim džepovima, već samo od građana. Etničke podijele se moraju prevazići i iskreno se nadam da hoće. Kao uslov i zalog pravde i naše bolje budućnosti u kojoj će ostajati i mladi i stari!

Edin Osmančević
Autor 11.1.2019. u 14:46