Boža zvani Pub

tačno.net
Autor/ica 11.2.2014. u 16:19

Boža zvani Pub

Piše: Radomir Lazić

Mada mi nije do pjesme ovih dana nešto mi se po glavi, kao loš predosjećaj,  vrti onaj Đoletov stih: „Džaba vam novci, moji sinovci… ja ipak varam malo bolje“. Sve ovo što se događa liči mi na jednu partiju pokera sa vrlo velikim ulozima a u kojoj je narod samo gomila žetona.

Neoprezno izgovorivši rečenicu, da je ovo obračun bogataša protiv bogatašā, priznao je to i sam Predsjednik države, vrijedno sakupljajući žetone za obračun koji je u toku. Skupljaju žetone i petorica,  šestorica ostalih igrača od kojih su neki pomognuti  i od susjednih nam kazina. Blefirajući, sa dvije dvojke u rukama a računajući na gomilu žetona ispred sebe, ulaze u posljednje dijeljenje.  Oni koji izgube igraće rulet. Ruski.

Nešto razmišljam, mada mi to ko Bosancu nije jača strana, da bi bilo mudro i pametno pustiti ih na miru, jedan mjesec ili dva, da odigraju tu partiju. Ali ne sa žetonima nego sa vlastitim parama. Pa neka pregovarački timovi (ima li još koji danas) makar vide šta se nalazi na stolu. Karte se moraju pokazati.

Nismo mi još dorasli za pregovore u igri u kojoj su ovi igrači sami utvrdili pravila i mijenjaju ih po potrebi.

A dolaze uskoro i EU šefovi ovog kazina-kupleraja pa ćemo vidjeti na čemu smo.  Dolaze li zbog igrača, žetona ili kreditnih rata?

Do tada nam je najbolje da sa narodnom policijom odigramo partiju „čovječe ne ljuti se“. Možda nam ti ljudi zatrebaju na proljeće.

Opasna je ovo igra za koju, sinovci, treba jedan jak tim.

tačno.net
Autor/ica 11.2.2014. u 16:19