Božica Jelušić: NAŠI SVIJETLI PRIMJERI

Božica Jelušić
Autor 30.9.2020. u 10:19

Božica Jelušić: NAŠI SVIJETLI PRIMJERI

Dakle, gladni, opljačkani, fruastrirani i uplašeni narode, gutaj te vampirske i hijenske face, ždrakaj na ekran s podbuhlim konobarskim obrazima, vodenkastim očicama bez iskre inteligencije i čelom ispod kojega se roje jako zaplotnjačke misli, od kakvih će sutra ovisiti naše mirovine, socijala, kruh svagdašnji. Znaju zloćudnici kako da se izbave i strugnu u pravom smjeru izvan dohvata zakona. A mi ćemo i dalje njihove pljesnive laži, talog iz podruma, ložnica, birtija i opskurnih “sastajališta”, uzimati kao male ljudske slabosti, a nevinost kao istinu. I osim toga, zar da naškodimo “istjerivanjem pravde”, onoj drugoj i trećoj generaciji, koje su tako pomno i brižljivo zbrinuli našim parama?

Dakle, ima u Kvintilijana onaj primjer iz rimske povijesti, kad je jedan korumpirani političar pronevjerio lovu i slijedila mu je opaka kazna. Tada on uzima za ruku svoga maloga sinčića, voda ga po ulicama i nariče, kao nije njemu do njega samoga, nego bi da se rimski puk smiluje na siroče… I tako, operacija je uspjela, pomilovanje se ishodilo, pritiskom na emocije neobaviještenog naroda. Pa je to, elegantno, valjda po savjetu svojega “zapozorja” od branitelja i lisaca svih vrsta, napravio Glavaš, s Filipovim posjetama u zatvoru i lelekom ucviljenog očinskog srca. Pa onda Rimac, koja tek treba pokazati neku mačku usvojenu iz azila ili vijetnamsko prase, koje čuva u kupaonici, da ga gladni požderuhi ne prikolju za Božić.

Uglavnom, te fenomenalne transformacije između “Krvi ću ti se napiti” i “Ja volim sve ljude”, ne pokazuju samo kazališni dar, već i odličan rad plaćenika iz pozadine, koji ta čudovišta brifiraju za izlazak pred javnost, u najboljim mogućim izdanjima. Tu moralnu izopačenost i rugobu namirisati parfemima i izviksati pomadama iz “domoljubno-populističke brijačnice”, ne zna nitko kao naši pavijani, iz odvjetničke branše, a potom rufijani iz novinarske branše, gladni jeftinih senzacija i masnih tračeva, ali istodobno servilni do bola, kad su moćnici u pitanju. Jer, zlu ne trebalo, sva ta bagra je “nevina” i u pravilu najavljuje svoje “povratke”! A onda drži gaće i spašavaj glavu, da te se vampiri i hijene ne dohvate!

Dakle, gladni, opljačkani, frustrirani i uplašeni narode, gutaj te vampirske i hijenske face, ždrakaj na ekran s podbuhlim konobarskim obrazima, vodenkastim očicama bez iskre inteligencije i čelom ispod kojega se roje jako zaplotnjačke misli, od kakvih će sutra ovisiti naše mirovine, socijala, kruh svagdašnji. Znaju zloćudnici kako da se izbave i strugnu u pravom smjeru izvan dohvata zakona. A mi ćemo i dalje njihove pljesnive laži, talog iz podruma, ložnica, birtija i opskurnih “sastajališta”, uzimati kao male ljudske slabosti, a nevinost kao istinu. I osim toga, zar da naškodimo “istjerivanjem pravde”, onoj drugoj i trećoj generaciji, koje su tako pomno i brižljivo zbrinuli našim parama?

Ma, nećemo valjda, to se u pristojnom svijetu ne radi!

 

Božica Jelušić
Autor 30.9.2020. u 10:19