Branko Podgornik :Nesposobniju vladu još nismo imali

Autor 20.2.2011. u 00:20

Branko Podgornik :Nesposobniju vladu još nismo imali

Neobični istupi premijerke Jadranke Kosor u protela tri tjedna pokazuju da Hrvatska u dva desetljeća nije imala tako nekompetentnu  vladu kao danas. Istina, na kraju mandata Vlada će se moći pohvaliti da je završila pregovore s EU i pokrenula najveću antikorupcijsku akciju u povijesti države.

No, veliki su izgledi da na gospodarskom polju  ostane zapamćena kao dosad najnesposobnija vlada, jer nije djelotovorno odgovorila na ekonomsku krizu.Od tri lanjska Vladina modela za kreditiranje i oporavak gospodarstva, dva su propala, a jedan je podbacio, pa Vlada sada traži nove modele.

Propao je i lanjski model za poticanje prodaje stanova, pa Vlada  opet taži novi. Gotovo ništa nije napravila na restukturiranju javnih poduzeća i na reformi državne uprave. Usprkos obilnim injekcijama  državnih subvencija, poljoprivredna proizvodnja pada, a mnogim brodogradilištima prijeti propast.

Nastavlja se i zatvaranje industrijskih poduzeća, a na Zavodu za zapošljavanje već je 334 tisuće ljudi. 

Najviše od svega promatrače ipak pogađa vladin plitak pristup gorućim nevoljama koje muče poduzeća i građane. Najslikovitije to pokazuje odnos prema nezaposlenosti koju Vlada želi prikriti. Istina je da dio nezaposlenih ne želi prihvatiti posao i da se na burzu prijavio zbog  beneficija. No, toga je uvijek bilo, a nije novost da kvalifikacijska struktura nezaposlenih najčešće ne odgovara kvalifikacijama koje traže poduzeća.

No, premijerka ne spominje bitne stvari – recimo, da se promijenila  struktura nezaposlenih. Među 160 tisuća onih koji su u posljednjim dvjema godinama izgubili posao, lavovski dio su mlađi i obrazovani ljudi, uglavnom muškarci u naponu životne snage. Također, zbog  deindustrijalizacije Hrvatske već godinama pada i složenost proizvoda naših poduzeća.

U Hrvatskoj se oporavljaju kožarska i drvna industrija, ali one ne vape za visokoobrazovanim i kvalificiranim radnicima. Prosječno obrazovanje Hrvata, pak, neprekidno raste, pa je pitanje što će oni raditi i gdje. Premijerka ne otvara to strateško pitanje,  nego lakonski kaže kako je problem u tome što mnogi nezaposleni ne  žele prihvatiti poslove pastira ili čistačice – iako je surova stvarnost  demantira. 

Riječ je o pristupu problemima i o govoru koji je nedostojan šefa Zavoda za zapošljavanje, a kamoli predsjednice Vlade. Slično je i s premijerkinim pozivom državnoj upravi da štedi na flomasterima i penkalama te da troši običnu, a ne aromatiziranu vodu. Takva izjava možda  pristoji šefu nabave u Banskim dvorima, ali ne pristoji najmoćnijoj i  najodgovornijoj osobi u državi, a nije dostojna obrazovne strukture i  inteligencije hrvatskih građana.

No, osim neumjesnim izjavama, Vlada  se bavi i smicalicama za neinformirane. Premijerka je pozvala bankare  da snize kamate – ali nakon što su to pitanje iza zatvorenih vrata već  počeli razmatrati sami bankari.

Egzistencijalnim i strateškim pitanjima sve se više bave obični  građani koji se pitaju kakva budućnost čeka njihovu djecu, Hrvatsku i njezino gospodarstvo, a Vladini dužnosnici, umjesto time, bave  se trikovima i odvlačenjem pažnje na sporedne stvari.

Uostalom, premijerka je prošle jeseni priznala da Vlada uglavnom radi poslove od  danas do sutra, a poteze planira najviše 15 dana, ili godinu unaprijed. 

Hrvatska, na sreću, nije u situaciji Tunisa ili Egipta, jer narod može  redovito mijenjati stranke i lidere na vlasti. No, čini se da naše stranke i  vlasti ne shvaćaju da narodu nije dovoljna samo demokracija, nego i  država.

Potrebna mu je djelotvorna državna vlast koja će mijenjati procese u zemlji, a neće samo grepsti po površini, baviti se samo protokolom, tekućim poslovima i puštati da se ekonomsko propadanje nastavlja. U tom pogledu, ova je Vlada potpuno zakazala

novilist.hr

Tagovi:
Autor 20.2.2011. u 00:20