Bridge Over Troubled Father

Predrag Lucić
Autor 12.11.2013. u 08:43

Bridge Over Troubled Father

Foto: Š.G.

Točno na 20. obljetnicu rušenja Staroga mosta najavljen je izlazak knjige Miroslava Tuđmana pod paradentalnim naslovom »Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije« koja će na najbolji način demantirati sve što je Franjo Tuđman ikada rekao o podjeli susjedne države…

Piše: Predrag Lucić, Novi list

Slučajno se, eto, slučilo da su hrvatske novine – eto baš na okruglu dvadesetu obljetnicu trijumfalnog rušenja Staroga mosta u Neretvu – najavile izlazak knjige u kojoj se, eto, »prvi put donose izvorni dokumenti« na temelju kojih je – eto najzad i napokon, pa čak i konačno – »moguće prosuditi i razumjeti hrvatsku politiku prema BiH 1990-ih godina«. Tih dokumenata za napokonačnu prosudbu i najzadno razumijevanje toga što se eufemistički naziva »hrvatskom politikom prema BiH« ima 256, a do sada su od javnosti čuvani u Hrvatskom državnom arhivu, skupa s ostalom dokumentacijskom baštinom predsjednika Franje Tuđmana u koju – kako vam je poznato – ne može zaviriti baš svatko.

Ne može, eto naprimjer, mlada dubrovačka povjesničarka Julijana Antić Brautović, ali – eto na primjer i za primjer – može jedan zagrebački polihistor, imenom Miroslav Tuđman. Taj je prekaljeni istraživač paranormalnih fenomena znalački iskoristio dopuštenje nadležnih da pretraži dokumentaciju, pa je iz obimne građe izdvojio uglavnom korespondenciju Franje Tuđmana sa svjetskim državnicima i lokalnim paradržavnicima na temu uređenja BiH, da bi potom od tih probranih stranica naše skrivene historije načinio libar pod paradentalnim naslovom »Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije«.

Kako pišu hrvatske novine, Tuđman junior je tim ukoričenim dokumentima uspio dokazati da Tuđman senior – suprotno dosadašnjim manipulacijama – »nije planirao podjelu BiH«. Nema nam stoga druge nego da otimaču BiH iz ralja zapadne demokracije čestitamo na tom senzacionalnom uspjehu i da nevažećim i ahistorijskim proglasimo sve one kvazidokumente iz kojih se do sada moglo pročitati da je – eto naprimjer – dr. Franjo Tuđman na sjednici Vrhovnog državnog vijeća, održanoj 8. lipnja 1991. godine, kazao kako ćemo »razgraničenje u BiH ćemo postići zbog toga što to odgovara i Srbiji i Hrvatskoj podjednako, a muslimanska komponenta zapravo i nema drugog izlaza nego da prihvati to rješenje«. Ili da je – eto naprimjer – istoimeni predsjednik Republike Hrvatske na sastanku s delegacijom HDZ-a BiH, održanom 27. prosinca 1991. u Zagrebu, izgovorio sljedeće: »Ovakva hrvatska država nema uvjeta za život, ali hrvatska država čak sa granicama Banovine ima, a osobito sa poboljšanim granicama.«

To što smo citirane riječi čitali u transkriptima razgovora što ih je sam Franjo Tuđman snimao i pohranjivao za potrebe dokazivanja vlastite povijesne veličine, potpuno je minorno pred onim što Miroslav Tuđman kaže o svojoj novoj knjizi. A kaže – eto naprimjer – da se »iz objavljenih dokumenata može samo zaključiti da politika predsjednika Tuđmana nikada nije prekoračila granice pozitivnog političkog i diplomatskog ponašanja u zastupanju hrvatskih strateških interesa, te da su medijske dezinformacije i političke fikcije da je Hrvatska agresor u BiH, da je bila umiješana u međunarodni sukob kako bi pripojila dio BiH te stvorila ”Veliku Hrvatsku” rekonstrukcijom Banovine Hrvatske«.

Medijskom dezinformacijom i političkom fikcijom stoga izvolite smatrati i ono što je sam Franjo Tuđman govorio na sastanku s vodstvom Ministarstva obrane, tamo nekog 6. studenog 1993. godine: »Ja sam u lipnju mjesecu zvao i ministra i načelnika stožera i početkom srpnja sam molio, rekao sam im u Bosni i Hercegovini se sada vodi rat za područje granice hrvatske države. Prema tome, treba sve učiniti, pomoći da se to područje održi. Nije nam isto da li će granica hrvatske države biti Jajce sa Travnikom ili samo sa Novim Travnikom, Vitez, Busovača… Sa cjelovitom Bosnom mi bismo izgubili Bosnu u potpunosti – čitava Bosna bila bi protiv nas. Ali, na ovaj način mi ćemo imati, slušajte, granice hrvatske države kakve možda nikada u povijesti nismo imali.«

Za vjerovati je, naravno, i da ova faktoljubna i informativna knjiga Miroslava Tuđmana u žanrovsku ropotarnicu političke fikcije i medijske dezinformacije smješta i onaj često citirani razgovor što su ga Franjo Tuđman i Mate Boban vodili prije točno 20 godina, dan nakon rušenja mostarske ćuprije:

»TUĐMAN: Usput, taj mostarski most, tko ga je porušio?

BOBAN: On je, bile su strašne kiše, toliko pucan prije, tako da je sam pao.

TUĐMAN: Hoćemo li opet mi biti optuženi?

BOBAN: Jutros se govori da se ne zna.

TUĐMAN: Inače, među nama… Rušenje, u vojnom pogledu, kome ide više u korist?

BOBAN: Nama.«

Historijsko remake-djelo Miroslava Tuđmana – shvatili ste – čini izlišnim i besmislenim svako daljnje citiranje bilo čega što je na temu podjele BiH i proširenja hrvatskih granica sebi u mikrofon izgovarao Franjo Tuđman. Zato evo ovog trenutka oduzimamo riječ Ocu i prepuštamo je Sinu, nadajući se da će njegova knjiga »Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije« doživjeti i zaslužen međunarodni uspjeh. Uz najljepše želje, predlažemo i odgovarajući naslov: »Bridge Over Troubled Father«.

Predrag Lucić
Autor 12.11.2013. u 08:43