Bugojno, Foča i Konjic: Postavljeni memorijali žrtvama ratnih zločina

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 10:04

Bugojno, Foča i Konjic: Postavljeni memorijali žrtvama ratnih zločina

Grupa aktivista okupljenih oko inicijative “Jer me se tiče” postavila je tokom noći memorijale žrtvama ratnih zločina u mjestima u kojima to vlasti nisu željele uraditi

U noći sa subote na nedjelju, grupa građana okupljenih oko građanske inicijative “Jer me se tiče” postavila je memorijale žrtvama rata u Bugojnu, Foči i Konjicu, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopćenju koje je ova grupa uputila medijima,  memorijali su ostavljeni u ova tri grada kako bi se skrenula pažnja javnosti na pravo žrtava ratnih zločina na dostojno obilježavanje mjesta stradanja.

Između ostalog, spomenik je postavljen ispred zgrade sportske hale Partizan u Foči, koja je tokom rata pretvorena u logor za silovanje žena, i gdje su žrtve silovanja pokušale više puta postaviti ploču koja bi podsjećala na zločine počinjene na ovom mjestu, ali bez uspjeha.

“Postavljanjem spomen ploča želimo odati iskrenu počast svim civilnim i žrtvama ratnih zločina, te još jednom podsjetiti da je negiranje zločina u BiH neprihvatljivo i anticivilizacijsko. Na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini provodi se plansko i sistematsko negiranje zločina nad “drugima”. Prava žrtava se negiraju, o činjenicama vezanim za zločine se ne govori ako su zločine pocinili “naši”, a žrtve iz sopstvenog naroda se politiziraju i koriste kao moneta za prebijanje talova među vladajućim  partijama”, navodi se u saopćenju, prenio je novinar AA.

Svi učesnici akcije se identificiraju samo kao građanski aktivisti. Samu inicijativu “Jer me se tiče” opisuju kao volontersku organizaciju čija svrha djelovanja je “podizanja svijesti o pravima žrtava rata i borbi protiv raspiravanja mržnje među mladima”.

Grupa, također, poručuje da, uprkos pokušajima određenih političkih elita da utiču na sjećanja građana “stavarenjm kolektivne amnezije”, i dalje ima dovoljno onih koji “će se sjećati, opominjati i zahtijevati isključivo zakonski utemeljen i human pristup pravima žrtvama, te zaštitu njihovog i dostojanstva njihovih porodica.

Danas su to Bugojno, Konjic i Foča, a sutra cijela BiH” saopšteno je iz Inicijative “Jer me se tiče”. Oni podsjećaju da žrtve i dalje nemaju pravo na reparaciju, te na “istinu i priznanje te istine u društvu”.

Podizanje spomen ploča finansirali su sami građani, te izričito negiraju povezanost sa bilo kojim “donatorima ili durim interesnim grupama”.

Žrtve rata u Bosni i Hercegovini, bez obzira na dio zemlje u kojem žive, često imaju poteškoće u ostvarivanju i osnovnih prava, među kojima je materijalna reparacija za štetu koja im je nanesena u ratu. Podizanje memorijalnih obilježja također je jedan od često ponavljanih zahtjeva žrtava, koji ne nailazi na odobravanje kod vlasti.

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 10:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija