Čačić: Do svibnja 2013. bit će do 30.000 manje nezaposlenih

Autor 3.4.2012. u 08:20

Čačić: Do svibnja 2013. bit će do 30.000 manje nezaposlenih

“SAD pridaje veliku važnost jugoistočnoj Europi i zainteresirani smo za njezin politički i ekonomski uspjeh te integraciju u EU i NATO. Hrvatsko zaključenje pregovora s EU ključni je pokazatelj cijeloj regiji da su vrata otvorena svima, uz uvjet da se poštuje vladavina prava i nastavi borba protiv korupcije”, poručio je u Opatiji američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Otvarajući drugi po redu Ron Brown forum, Foley je naglasio da je ulazak u euroatlantske integracije perspektiva koja bi u regiju mogla donijeti nove investicije ako zemlje povećaju svoju konkuretnost. “Iskreno, nije nam bila namjera institucionalizirati Brown forum, no danas smo ovdje zbog dva snažna uvida od prošle godine, a to je da jugoistočna Europa ima izuzetan ekonomski potencijal, ali ga ne iskorištava već zaostaje za svijetom”, rekao je američki veleposlanik. 

Tema ovogodišnjeg foruma koji će okupiti oko 200 sudionika, od lokalnih dužnosnika, gospodarstvenika iz regije te osam američkih saveznih država, je kako privući ulagače posebno na lokalnoj razini. Iskustvo pokazuje da najvažnije odluke o ulaganjima donose gradonačelnici, župani i drugi lokalni dužnosnici pa je cilj foruma izmijeniti iskustva i najbolju praksu kako bi regija poboljšala ekonomski rast i postala konkurentnija. 

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić poručio je sudionicima skupa da je cilj Banskih dvora podizanje investicijskog angažmana ove godine za 50 posto, a za sve koji pitaju ima li novca za financiranje rekao je da se dosad nisu dovoljno iskoristili jeftini krediti razvojnih banaka. “Suma projekata u energetici na razini je 2,5 milijarde eura i zainteresiranih ulagača ima”, rekao je Čačić najavivši da će prvi u realizaciji krenuti termoelektrana Plomin 3 vrijedna oko 800 milijuna eura. Ostala ulaganja bit će u prijenos i distribuciju što će uključiti tvrtke poput Hrvatskih voda i HEP-a, kao i javno-privatna partnerstva u obrazovanju, kulturi, pravosuđu, vojsci i zdravstvu te projekte za podizanje energetske učinkovitosti. 

Čačić se osvrnuo i na brojke o nezaposlenosti rekavši da očekuje da će se “crne brojke nastaviti do kraja svibnja kada počinje kompletna promjena trenda. “U to vrijeme bit ćemo na 350.000 nezaposlenih, a od šestog mjeseca nadalje pred nama je zadatak da se vraćamo u plus i nikad više u mandatu ove vlade ne smiju se ponoviti ove brojke”, rekao je Čačić, istaknuvši da će do svibnja iduće godine biti 20.000 do 30.000 manje nezaposlenih. 

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da je Hrvatskatijekom pregovora s EU ujedno izgrađivala države, institucije i procedure. “Još uvijek stvaramo investicijsku klimu, a upravo je Čačić dobio zadatak koordinirati 10-ak ministarstava koji u svojim resorima revidiraju prepreke investitora. Mi smo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova već sazvali sastanak da definiramo kako možemo olakšatati dolazak i boravak u Hrvatskoj investitorima u viznom režimu i dozvolama boravka”, poručila je ministrica Pusić.

Američki senator i nekadašnji gradonačelnik Anchoragea na Aljasci Mark Begich govorio je o iskustvima u upravljanju gradom. Na pitanje mogu li se američka iskustva prenijeti na Hrvatsku, Begich je bez dileme. “Da, apsolutno. Gradonačelnik ovdje i gradonačelnik u SAD-u, nema razlike, obojica se nalaze pred istim problemima. Ključ je da se izdavanje dozvola svede na što manje koraka, potrebno je organizirati ‘one-stop shopove’ i kreirati klimu za ulagače, ali i porezne obveznike da vide da se nešto zaista događa”, prenio je svoja iskustva Begich. 

Inače, Ron Brown Forum organizira veleposlanstvo SAD-a, Ured Predsjednika RH, hrvatska Vlada, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca. Forum se nastavlja u utorak nizom panela.

poslovni.hr


Tagovi:
Autor 3.4.2012. u 08:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija