Čedomir Petrović: Ivica Dačić, ministar sumnjivih poslova

Čedomir Petrović
Autor 26.9.2014. u 11:48

Čedomir Petrović: Ivica Dačić, ministar sumnjivih poslova

Malo je Dačiću što ga ribaju naši, nego je sad počeo i američki ambasador Kirbi svojim izjavama, da u Beogradu treba da bude održana Parada ponosa jer svi treba da uživaju ljudska prava uključujući pripadnike LGBT zajednice. Kirbi je izjavio da on planira da učestvuje u Paradi ponosa, za koju se nada da će biti održana jer to spada u poštovanje ljudskih prava

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i predsednik SPS, koja vlada li vlada i uništava sve pred sobom, da trava tu više ne raste. Nema nikoga da mu kaže da više nije premijer i da je pogubno da predvodi Srbiju u kontaktima sa inostranstvom.

Sada, u ovom trenutku na tom mestu mora biti osoba sa vrhunskom inteligencijom, evropskim ponašanjem i manirima, da govori jezike i da mu izgled bude pristojan.

Svaki njegov odlazak u inostranstvo i kontakt sa stranim diplomatama predstavlja potencijani diplomatski incident. Pokušava da unese kafanske manire i domaće običaje koji ne služe na čast zemlji koju predstavlja. Još uvek nad glavom Aleksandra Vučića i Vlade Srbije zloslutno visi teret od nekoliko kofera prepunih afera, kriminala, korupcije i mogućih početaka sudskih procesa protiv osoba bliskih Dačiću, koji mogu svakog trenutka da se sruše i unište mnogo toga.

Kaže Zorana Mihajlović – „Svi članovi Vlade mogu biti vrhunski stručnjaci u svojim oblastima, ali pre svega moraju da rade kao tim“. Nemačka je postala prvak sveta u fudbalu zato što je igrala timsku igru. Bila je vrhunski uigrani tim bez isticanja pojedinaca. Dačić već uveliko nije član tima. Navikao je da bude prvi i da on vlada. Srušiće ugled Srbije koji teškom mukom Aleksandar Vučić uspeva da stvori ni iz čega. Srušiće ga izjavama – “Izem ti takvu Uniju u koju je gej parada ulaznica”.

“Manite me više tih priča o ljudskim pravima. Kakva ljudska prava, u pitanju je bezbednost ljudi! Ima zemalja gde nema gej parade, pa su članice EU. Da li je moguće da je to i dalje glavna tema, da se i dalje bavimo gej paradom kao glavnim problemom, kao ulaznicom u EU, što je smešno”.

„Ne osećam mržnju prema njima, samo ne mogu da prihvatim da je to normalno. Ako to postoji u zemljama EU, ne znači da mi to treba da podržimo“.

„Parada ponosa nikome ništa dobro neće doneti.  Još uvek se ne zna da li će parada biti održana, ali nije normalno što to neko planira“.

„Pitanje je zašto organizatori to rade uvek u septembru i oktobru pred zaključivanje godišnjeg izveštaja o napretku Srbije ka EU“.

Došlo je vreme kada bi SNS trebalo da konačno „otkači“ SPS kao poslednji vagon koji koči i vuče unazad. Sve ono što Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i ostali iz vrha Vlade i stranke čine dobro za zemlju i izvlače na mišiće kamion iz teškog blata u koji je upao baš zahvaljujući SPS, njegovom predsedniku i osobama koje čine njegovo najbliže okruženje, kao i strankama DS i DSS koje su uništavale Srbiju za vreme svoje vladavine.

Dačić svojom pojavom i onim što govori iritira građane, što nije toliko važno koliko je štetno i kontraproduktivno svemu onome što čini Aleksandar Vučić. Svaka njegova izjava ili odgovor na pitanje medija je ponovno vraćanje kamiona u blato, koji je tek počeo da izlazi na suvo.

Na pitanje novinara da prokomentariše zašto je Miloševićev orden vredan više 150.000. evra čuvan u sefu ministra unutrašnjih poslova, a ne u trezoru Narodne banke, Dačić veli – “Je l’ vam tu priču za orden dao Nebojša Stefanović?! Sad ću da ga zovem da mu se naj**em majke! Što mi ovo radite, čime sam to zaslužio? Sad vam je Nebojša super?! Ma j***m vas sve”!

“Lep i kulturan” odgovor. Uvreda svim medijima i uvreda kolegi iz Vlade i koalicionom partneru. Rečnik koji obara s nogu sve one zvaničnike u inostranstvu sa kojima kontaktira Dačić.

“Ovo što Ivica Dačić govori, pokazuje kakav je njegov odnos prema SNS i Aleksandru Vučiću, i posle ovakvih izjava verujem da će moj prijatelj Aleksandar Vučić dobro razmisliti o tom odnosu i uvideti da je saradnja sa socijalistima bila pogrešan potez”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da se “oduvek protivio saradnji sa SPS”  i istakao, “da je Vučić Dačiću obezbedio mesto u Vladi, iako to nije morao da uradi”.

„Sa premijerom Dačićem nema borbe protiv korupcije. Velika većina sumnjivih privatizacija preko njegovih ljudi vodi upravo do njega“, saopštava izvor blizak istragama.

Zastoj u istragama oko pljačke države u procesu privatizacije umnogome je zasluga upravo opstrukcija Socijalističke partije Srbije i njenih visokih funkcionera sa Dačićem na čelu. Jedan od najdrastičnijih slučajeva ometanja istrage bila je „Galenika“.

Jedna od afera otkrila je ogromne manjkavosti bezbednosnih struktura i bahatost političara. Nepostojanje elementarne kulture kod državnih činovnika u Srbiji.

Na konferenciji za novinare, postavljeno je pitanje Dačiću da li bi stao na čelo kolone na Paradi ponosa, na šta je on odgovorio – “Teško da bih ja bio na čelu kolone i ne znam zašto bih to uradio”.

Ulazi u polemiku sa novinarima, on njima postavlja pitanja, iskazuje svoje lično mišljenje. Koga briga i koga interesuje njegovo lično mišljenje. On je tu kao funkcija, kao ministar spoljnjih poslova i kao takav mora da se ponaša kulturno i pristojno.

Malo je Dačiću što ga ribaju naši, nego je sad počeo i američki ambasador Kirbi  svojim izjavama, da u Beogradu treba da bude održana Parada ponosa jer svi treba da uživaju ljudska prava uključujući pripadnike LGBT zajednice. Kirbi je izjavio da on planira da učestvuje u Paradi ponosa, za koju se nada da će biti održana jer to spada u poštovanje ljudskih prava.

Inače, tim povodom je na primer šef delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport gotovo zapovednim tonom poručio Vladi Srbije i vlastima u glavnom gradu, da treba da obezbede održavanje gej parade, jer bi po njegovim rečima održavanje takvog skupa predstavljalo „jasnu poruku svim ljudima koji žele da koriste jezik pretnje i nasilja da je takvo ponašanje neprihvatljivo“.

I ovo poslednje što se dešava oko odlaska delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Republike Tomislav Nikolić, na generalnoj debati 69. redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku od 22. do 26. septembra, a u delegaciji će biti i prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ništa ne bi bilo čudno i sumnjivo da nisu odvojeno odleteli u Njujork. Pa nije to put do Jagodine ili Kruševca. To košta, mnogo košta. Da li i zbog toga smanjujemo penzije i plate? Ako Dačić ne razgovara sa Nikolićem ili ne želi da bude u istom avionu sa njim, neka kupi kartu, pa kao običan građanin putuje.

Da li se konačno približava kraj vladavine Ivice Dačića koji je sa svojom strankom SPS godinama uništavao i krao Srbiju koja danas ima budućnost samo bez njih?

Aleksandar Vučić na unutrašnjem planu počinje zaista nešto novo, hrabro, jedino moguće i teško do zla boga. Dobija neočekivano veliku podršku naroda Srbije, onih koji će podneti najteži teret i najviše trpeti. Budi se svest naroda da je ovo jedini način da opstanemo kao zemlja i da našim potomcima obezbedimo bolji život od onog koji sada mi živimo.

Na sastanku sa ambasadorom SAD, Majklom Kirbijem, predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, uručio je pismo upućeno predsedniku SAD, Baraku Obami, u kome se ističe da Vlada Srbije podržava borbu protiv ISIS-a (Islamske države Iraka i Sirije) i da je spremna da, skromnijim sredstvima kojima raspolaže, tu borbu pomogne.

I to je jedan novi početak Srbije na spoljnjem planu. Time pokazujemo svetu i Evropi da pripadamo njima i njihovoj kulturi. Naša pomoć je simbolična, ali pokazuje solidarnost sa odlukama EU i SAD i dobro bi bilo, da u hodu, što brže i jasnije prihvatamo njihovu spoljnju politiku kao svoju.

Dobra je vest da će se održati Parada ponosa i da će joj se priključiti i američki ambasador Kirbi. Održavanje Parade ponosa doneće Srbiji ogromne poene i pokazati svima da nismo zemlja pretnji i nasilja i da možemo i moramo poštovati ljudska prava. Bilo bi dobro da se na Paradi ponosa pojave i ostali ambasadori, a kruna svega ili kako bi neki rekli „bingo“, bilo bi prisustvo Aleksandra Vučića i celokupne Vlade Srbije sa svim njenim ministrima.

Još jedna dobra vest je da postoji velika verovatnoća da se u Beogradu, 20. oktobra održi vojna parada i na taj način obeleži 70. godina od oslobođenja Beograda. Da li dolazi Putin? Neka dođe, ali trebalo bi pozvati i sve ostale evropske predsednike čije su zemlje učestvovale u pobedi nad fašizmom. Simbolika i daljnja budućnost sveta bila bi idealna ako bi proslavi bila prisutna i Angela Merkel.

Od Adenauera, preko Erharda, Kurta Georga Kizingera, velikog Vili Branta, Helmuta Šmita, Helmuta Kola, Šredera, do Angele Merkel. Put od razorene i uništene Nemačke, pune stida, srama i bola, sa fašizmom kao prvom asocijacijom na pomen Nemac ili Nemica. Trebalo je doći dovde gde se danas nalazi. To je samo mogla Nemačka da učini. Mleli su u sebi, oni koji su imali ostatke nacizma i imali silnu želju da pokažu i sebi i celom svetu, da oni mogu i znaju i drugo.

Držimo se Nemačke, kao što je Zoran Đinđić još odavno to shvatio a nastavio Aleksandar Vučić.

E-novine

Čedomir Petrović
Autor 26.9.2014. u 11:48