Čedomir Petrović: NE PUCAJTE NA PIJANISTU PRE NEGO ŠTO ZAVRŠI MELODIJU

Čedomir Petrović
Autor 30.4.2014. u 10:48

Čedomir Petrović: NE PUCAJTE NA PIJANISTU PRE NEGO ŠTO ZAVRŠI MELODIJU

Program RTS danas ne postoji. Nemaju ni ljude ni ideje koji bi bili sposobni da kreiraju programe i stvore fizionomiju, kako bi trebalo da RTS izgleda sutra, sa sigurnim osloncem na onu televiziju kakva je bila nekada. Ali, kada će biti to sutra, to je veliko pitanje i zavisi samo od pojedinaca koji danas vode politiku ove zemlje i čiji su resori zaduženi za rešavanja ovog krucijalnog problema.

Piše: Čedomir Petrović, Zokstersomething

Rođen sam u ovoj zemlji nešto manje od četiri godine posle završetka II Svetskog rata. Pamtim unazad skoro šest decenija. Koliko se toga dogodilo kod nas i u svetu a i u nama samima. Menjale su se Vlade, premijeri, predsednici, ministri, društvena uređenja … Tito je odlazio svojim „Galebom“ sa lastama i vraćao kada i one. Zime je provodio u toplim krajevima Afrike. Sedeo je dugo na dve stolice ali je uvek tako vešto i neprimetno prebacivao jaja a levo a desno da ih nikad nije uštinuo. Prošli smi i samoupravljanje i radničke savete, OUR-e i pesmu – Moj je Dika postao OURAC, mesto plate doneo mi kurac … i slične prigodne pesmice. Družili smo se i sa trećim svetom. Damo im jednog dana kredit, sutradan se promeni poglavica i ode sve u pizdu materinu. Onda smo počeli da se zadužujemo i nismo prestali do danas. Konobar očajan pita – Ko će ovo da plati? Vlast pokazuje prstom na narod. Narod nema na koga da pokaže.
Pre neki dan dobili smo „novu“ vladu. Došli neki novi, ostali mnogi stari. Samo promenili fotelje. U govnima smo do guše i kada nas nekada budu izvadili opet će biti nezadovoljnih koji će žaliti za burekom koji je ostao u džepu od kaputa.

Mogao je sastav nove Vlade Srbije biti i drugačiji. I bolji a i gori. Uvek se u životu može drugačije. Bio je Aleksandar Vučić mandatar na mukama. Pekao se na tihoj vatri. Trebalo je udovoljiti saborcima oko njega, onima koji su kvalitetni a nisu oko njega, onim dvema stolicama sa kojima je Tito izlazio odlično na kraj, sada je tu i treća stolica EU, tako da se mora sjajno baratati jajima da ne ostanemo bez njih. Bilo je tu i nepotrebnih stvari kao što je dolazak članova SNS iz cele Srbije, autobusima, dnevnicama i sendvičima ispred Skupštine Srbije i nepotrebno davanje podrške Vučiću, SNS i novoj Vladi, koju su već dobili na nedavnim izborima. Osetila se neka nostalgija za prohujalim vremenima.
Mnogi mediji, pisani i elektronski i njihovi urednici i novinari na čelu sa javnim servisom RTS i glavnim šefom i finansijerom, vlasnikom reklamnih sekundi Đilasom i promidžbenim Šaperom, koji su prečesto dolazili u pokojnikov kabinet, ne odnose se korektno i profesionalno prema SNS i Aleksandru Vučiću kao premijeru Srbije. Diskutabilan je sastav Vlade i postavljanje Gojkovićeve na mesto predsednice Skupštine Srbije ali ne pucajte na pijanistu pre nego što završi melodiju. Verovatno da ti napadi dolaze kao provereno sredstvo sopstvene odbrane.

Mora se dozvoliti, posle mnogo godina zabrane, ulazak finansijske policije i pregled strogo čuvanih dokumenata u kojima se kriju podaci koji mogu mnoge odvesti na sud. Na RDU RTS se moraju sprovesti fundamentalne promene. Zgrada se mora evakuisati i u njoj se mora izvršiti dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija prostorija i mentalno klistiranje među mnogim zaposlenima a koji i dalje rade kao da je pokojnik živ.
Pokojnik je sa nekolicinom poluživih saradnika, unuštio redakcije koje su nekada predstavljale ponos RTS-a. Gotovo da više ne postoje redakcije:

  • Dokumentarnog programa
  • Obrazovnog programa
  • Školskog programa
  • Dečjeg programa
  • Dramskog programa
  • Zabavnog programa

Igrani serijski program radi se u saradnji sa privatnim firmama i tu dolazi do mogućnosti velikih malverzacija, korupcije i kriminala
Podneo sam krivičnu prijavu …

OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BEOGRADU

protiv:

ALEKSANDRA TIJANIĆA generalnog direktora RDU Radio televizije Srbije;

BRANKE RUŽIĆ HINIĆ finansijskog direktora RDU Radio televizije Srbije;

VLADIMIRA ČKRKIĆA zamenika direktora TV Beograd;

SANDRE ŠUŠE glavnog i odgovornog urednika Zabavnog programa;

i DRUGIH “NN” zaposlenih u RDU Radio televizije Srbije

Da su u periodu 2007.g. do maja 2009.g. svesni protivpravnosti svojih radnji u uračunjivom stanju, postupajući sa umišljajem prijavljeni Tijanić, Ružić -Hinić, Čkrkić, Šuša, iskorišćavanjem i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja za sebe i drugog pribavili imovinsku korist, zaključivši ugovore za angažovanje tehničkih kapaciteta i opreme za snimanje emisija i serija, kao i ugovore za angažovanje izvršnih producenata … I tako dalje, I tako dalje.
Krivičnu prijavu sam podneo 22. jula 2009. godine. Pre skoro pet godina. Još uvek nije pokrenut krivični postupak a u kakvom se stanju nalazi sudstvo i njegov moral, pitanje je da li će suđenja uopšte biti?!  Verujem da će se ministar Selaković zainteresovati za ovaj slučaj.

Na dva sledeća pitanja, nikada nećemo dobiti odgovor, jer se u njima nalazi leglo korupcije i kriminala.
Zašto se angažuju tehnički kapaciteti, koje RDU RTS poseduje, od strane stalno zaposlenih koji to čine, preko svojih privatnih firmi?
I zašto se angažuju određeni spoljni saradnici uz visoke honorare i sa ozbiljnim pritiskom upošljavaju kompletni timovi sa strane i njihovi proizvođači radova, dok su stalno zaposleni radnici i kvalifikovani i primaju platu, za isti posao?!

U katastrofalno materijalno stanje u kome se nalazi RDU RTS, doveli su ga oni koji su do skora vladali. Da li je u pitanju zloupotreba ili neznanje, nije bitno. I jedno i drugo podleže krivičnoj odgovornosti i ovih na vlasti i onih koji su ih tu doveli. Tu mislim na Upravni odbor i Republičku Radiodifuznu Agenciju.

Program RTS danas ne postoji. Nemaju ni ljude ni ideje koji bi bili sposobni da kreiraju programe i stvore fizionomiju, kako bi trebalo da RTS izgleda sutra, sa sigurnim osloncem na onu televiziju kakva je bila nekada. Ali, kada će biti to sutra, to je veliko pitanje i zavisi samo od pojedinaca koji danas vode politiku ove zemlje i čiji su resori zaduženi za rešavanja ovog krucijalnog problema.

Čedomir Petrović
Autor 30.4.2014. u 10:48