Čedomir Petrović: VOĐA

Čedomir Petrović
Autor 20.10.2014. u 10:20

Čedomir Petrović: VOĐA

Foto: Danas

Gospodine Aleksandre Vučiću, nikako ne smete otkazivati ili prolongirati ranije zakazanu posetu Srbiji, premijera Albanije Edija Rame. Bavim se profesijom u kojoj se ne mrzi. Može samo više ili manje da se voli i zavidi. Nemojte zastajati sada kada je najvažnije da pokažemo celom svetu da mi nismo „oni“ sa stadiona. Gestom otkazivanja posete bićete bliže onima kojih se prava i normalna Srbija stidi. Izabrali smo Vas na to mesto i dali Vam puno poverenje. Pojedinac može da se snađe u ovom ludilu u kome nismo bili od kada znam za sebe, a to je preko šesdeset godina. Ali, narod Srbije ne smete sada ostaviti. Počeo je da Vam veruje. Odriču se svega. Ima onih koji dele parče hleba na mnogo delova. Sada morate pokazati svu pamet i hrabrost.

Ostavite po strani mišljenja i savete i Putina i Rusije i SAD i Evropske unije i Angele Merkel. Sada je pravi trenutak da pokažete i njima i svom narodu da možemo sami da odlučujemo, pa makar otišli svi u pizdu materinu a ne u EU, niti bilo gde. Otkazivanje posete je Vaš i naš poraz. Susret i rukovanje sa premijerom Albanije nije Vaš susret i rukovanje. To je susret dva naroda kojima je sada dijalog najpotrebniji od bilo čega drugog.

Ne možete Vi gospodine Vučiću da dozvolite ili ne dozvolite posetu premijera Albanije. Ovo nije diktatorska zemlja. Ovde je svaki gost dobrodošao a i za susret je potrebno najmanje dvoje. Ako premijer Rama želi da dođe i poseta je dogovorena ranije a Vi otkažete posetu, bila bi to pobeda onih oko Vas kojima mnogo smetate u njihovim prljavim i kriminalnim poslovima i radnjama i koji samo čekaju jedan Vaš pogrešan korak i da Vas sruše. Bilo je tako od kad je sveta i veka, pa i u Srbiji … „Srbiji zemlji da prevrne i da druga postane sudija“.

Pozivate Srbe da ne deluju neodgovorno i da je naša obaveza da pokažemo razliku između nas i njih, da pokažemo da smo ozbiljniji, odgovorniji, da poštujemo prava nacionalnih manjina i ljudska prava građana naše zemlje!

Gospodine predsedniče Vlade Srbije, ovo što ste izjavili ni malo ne liči na Vas. Kakva je razlika između “nas i njih”? U čemu smo mi to ozbiljniji i odgovorniji i na koji to način mi poštujemo prava nacionalnih manjina i tako dalje i tako dalje …? To su sve fraze, koje Vi do sada niste nikada upotrebili. Da li posle urlika sa tribina i poziva na kljanje? Da li posle prebijanja albanskih fudbalera isperd ulaza u tunel i u samom tunelu. Da li posle paljenja i uništavanja pekara i poslastičarnica čiji su vlasnici albanci a odgovorni i pošteni građani Srbije koji plaćaju redovno godišnji porez, za razliku od mnogih sramotno bogatih Srba koji to vešto izbegavaju? Da li je to odgovornost i ozbiljnost o kojoj govorite i poštovanje prava ljudi drugih nacija i vere?

Naši igrači koji su branili i štitili svoje kolege iz Albanije su u tim trenucima preuzeli Vaš posao i predstavljali onu pravu, dobru, domaćinsku, istinoljubivu stranu Srbije. Bili su više i od Vlade Srbije i od svih ambasadora koje imamo širom sveta a od kojih većina ne zaslužuje ni mesto predsednika mesne zajednice, ako one još uvek postoje?

Govorite o hrabrosti i strahu i kažete da se ne bojite razgovora, ali Vam se čini da neko ne želi da priča, ali želi da preti Srbiji i da izaziva regionalnu nestabilnost. Nastavljate, da možete “tog”, veoma ružna i ponižavajuća reč za jednog premijera i to od Vas, našta nas niste navikli, ili bilo kog drugog da pogledate u oči. Nemojte više izgovarati te “poglede u oči”, jer nas gadno asociraju na jednog koji je nedavno napustio sve pa i svoju partiju.

Tomislav Nikolić, poslednja osoba na svetu koju bi trebalo da poslušate, izjavljuje, da će nakon atentata na uspostavljanje prijateljstva Srbije i Albanije, očigledno Albaniji biti potrebne decenije, ako ne i vekovi da postane normalna država, bez mržnje prema Srbima.

Šta mislite Vi, gospodine Vučiću, koliko će nama biti potrebno da postanemo normalna država, bez mržnje prema Albancima?

U ime onog još malo preostalog, verujem koliko toliko normalnog dela Srbije, ne otkazujte susret sa premijerom Albanije. Primite ga kao što je Srbija oduvek primala goste. Razgovarajte. Saslušajte jedno drugog. Sam susret će već biti napredak u našim odnosima. Vi niste fudbaleri niti navijači, vi se bavite najozbiljnim poslom na svetu. Vi odgovarate za sudbine dve zemlje koje imaju i pored mračnih i mnoštvo svetlih trenutaka i ličnosti.

Kada su moja deca bila mala, stalno sam bdio nad njima i brinuo. Vi vodite zemlju od nekoliko miliona ljudi. Mlađi ste mnogo od mene. Godište ste moje dece.

Morate čuvati svoju zemlju i narod i voditi ga kao otac, kao brat i kao sin.

17. oktobar ove godine u Beogradu

Čedomir Petrović

Čedomir Petrović
Autor 20.10.2014. u 10:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija