Centar za američki progres objavio spisak osoba koji pomažu islamofobiju u Americi

Autor 4.9.2011. u 06:36

Centar  za američki progres objavio spisak osoba koji pomažu islamofobiju u  Americi

Kada su novinari prije godinu izvještavali o dvije paralelne parade oko njujorške “nulte tačke”, mjesta gdje su u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine u pepelu nestala dva nebodera Svjetskog trgovinskog centra (WTC), svi su se zadržali na iznošenju mišljenja za i protiv gradnje islamskog centra “Cordoba”.

No, sve to nije bila spontana reakcija nezadovoljnika zbog toga što se u blizini “nulte tačke” gradi džamija. Uoči desetogodišnjice terorističkih napada na Ameriku, a čemu se ovih dana pridaje ogroman publicitet, već je poznato ko je pokušao iskoristiti tu situaciju i Amerikance okrenuti protiv muslimana piše Avaz

Faiz Šakir (Shakir) iz Centra za američki progres (Center for American Progress), ujedno glavni urednik časopisa “Razmišljaj progresivno” (ThinkProgress.org), ponudio je ovih dana zanimljivo otkriće, u kojem su pobrojane ličnosti, ali i dolarski iznosi donatora koji su sponzorirali širenje islamofobije u Americi.

Na 130 stranica izvještaja objašnjeno je kako su i na koga potrošena čak 42 miliona dolara iz sedam velikih fondacija u proteklih 10 godina ne bi li se zapalile vatre antiislamske mržnje u Americi.

Iako je od samog vrha, dakle od predsjednika Baraka Obame (Barack) do nižih činovnika administracije u Vašingtonu, poslato na stotine značajnih poruka kako je “islam dio nas”, stereotipi o islamu i muslimanima još cvjetaju u Americi.

– Nisam samo ja zaslužan za ovo razotkrivanje islamofobijske mreže, glavnih igrača i povezivanja svih tačaka i praćenja geneze antimuslimanske propagande – kaže Faiz Šakir, a zatim spominje imena ostalih autora ovog izvještaja: Vedžat Ali (Wajahat), Eli Klifton (Clifton), Met Das (Matt Duss), Li Fang (Lee) i Skot Kejs (Scott Keyes).

Samo dvojica autora ovog izvještaja su muslimani i on se u širim krugovima smatra krajnje objektivnim.

Izvještaj je nazvan “Preduzeće zvano strah – korijeni islamofobijske mreže u Americi” (“Fear Inc.”), a njegovi autori tvrde da je s ovim “definitivno skinut veo s lica mržnje” te da su upraćeni svi putevi novca kojim je antiislamska mržnja posljednjih
godina finansirana u Americi.

Među finansijerima širenja islamofobije su poznate kompanije “Donors Capital Fund”, “Lynde and Harry Bradley Foundation”, “Russell Berrie Foundation”, “Anchorage Charitable Fund” s Aljaske te “William Rosenwald Family Fund” i “Newton and Rochelle Becker foundations”. Te su kompanije, zapravo, sakupile više od 42 miliona dolara i velikodušno ih podijelile “izvođačima radova” u širenju propagande.

A među pet glavnih “eksperata” koji su često viđeni gosti na američkoj televiziji, ponajviše na “FOX Newsu” i CNN-u, je i “stručnjak” za borbu protiv terorizma i “otkrivanje terorističkih veza” na Balkanu Robert Spenser (Spencer). On, inače, vodi internet-stranicu Jihad Watch, za koju je pisao i notorni srbijansko-američki profesor Srđa Trifković, kome su vlasti Kanade zabranile ulazak u zemlju, jer, između ostalog, negira genocid u Srebrenici.

Na listi su još Frenk Gefni (Frank Gafney), Danijel Pajps (Daniel Pipes) iz Foruma za Srednji istok (“Middle East Forum”), Stiven Emerson (Steven), prepoznatljivo lice s američkih TV ekrana.

Ovim “ekspertima” uveliko su asistirali aktivisti poput Pamele Geler (Geller), jedne od suosnivača Organizacije za zaustavljanje islamizacije Amerike (“Stop Islamization of America”). Ona je poznata i po tome što je bila na temeljima mnogih džamija čije je podizanje nastojala osujetiti, uglavnom bez uspjeha.

Među političarima, kao potrošače novca za antiislamsku propagandu izvještaj spominje Alena Vesta (Allen West) i Njuta Gingriča (Newt Gingrich), jednog od predsjedničkih kandidata koji će se boriti za republikansku nominaciju za izbore 2012.

Autor 4.9.2011. u 06:36