Cerić u politici – šteta za BiH

tačno.net
Autor 18.4.2014. u 12:04

Cerić u politici – šteta za BiH

Političko aktiviranje Mustafe ef. Cerića, bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH, i njegova moguća kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izazvali bi nove potrese u državi i iritaciju srpskog i hrvatskog naroda.

Piše: Almedin Šišić, Nezavisne

Političko aktiviranje Mustafe ef. Cerića, bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH, i njegova moguća kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izazvali bi nove potrese u državi i iritaciju srpskog i hrvatskog naroda.

Ovo je, u najkraćem, stajalište uglednih profesora i bošnjačkih intelektualaca na najave o mogućem političkom angažmanu bivšeg reis-ul-uleme IZ u BiH, iako nijedan od njih ne spori demokratsko pravo svakog građanina da osnuje stranku i bavi se politikom. Upravo s tog stanovišta polazi i Esad Bajtal, sarajevski doktor nauka, sociolog, filozof i politički analitičar, koji podsjeća da je Ceriću zamjerao što se bavio politikom u vrijeme kada to nije smio – dok je bio na najvišoj vjerskoj funkciji.

“Koliko ja znam, u političkim krugovima takvo Cerićevo djelovanje već je tada stvaralo određeni animozitet. Stoga bi bilo dobro da sada razmisli koliko bi to bilo loše, a koliko dobro za državu, i da shvati da bi bilo štetno”, ističe Bajtal. Ukoliko bi se, pak, efendija Cerić kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bajtal ne vjeruje da bi postigao neki uspjeh.

“Narod je izgubio povjerenje, kriza u BiH je jaka, bijeda sve veća i narod shvata da su svi u tome učestvovali, pa i on”, zaključuje Bajtal.

I za Suada Kurtćehajića, profesora političkih sistema na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Cerićevo političko aktiviranje ne bi bio dobar potez.

“Ono što možda može biti dobro za Bošnjake na prvi pogled, ne može biti dobro za BiH, jer će iritirati druge narode. Jednostavno se bojim takvih situacija i problema koji bi iz toga proizašli”, ističe Kurtćehajić.

On smatra da Cerićeva kandidatura za člana Predsjedništva BiH “ne bi bila lijepa poruka za pripadnike druga dva naroda”.

“Cerić će za BiH više uraditi ako bude djelovao na drugi način. Bošnjaci uvijek moraju voditi računa da opstanak BiH najviše zavisi od njih i nije dobro da iritiraju tamo gdje ne moraju”, zaključuje profesor Kurtćehajić.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), u mogućem Cerićevom ulasku u politiku, pak, ne vidi ništa loše.

“Suštinski, to ne bi dovelo do negativnih konotacija. No, lično mislim da ne bi ostvario neki rezultat i da bi to bio politički amaterizam”, zaključuje Mulabegović.

Inače, kako to navode pojedini sarajevski portali, Cerić osnivanje stranke priprema s Muamerom ef. Zukorlićem, sandžačkim muftijom, jer navodno vjeruju da bi Cerić svojim poznanstvima i stečenim ugledom mogao da donese novi kvalitet na političkoj sceni, ali i korist državi BiH.

Nametanje nacionalnog jarma za vrat

Reakcija na tekst

Pismo g. Esada Bajtala  Almedinu Šišiću, Nezavisne

Poštovani g. Šišić
U uvodu, vidim, tretiran sam kao “bošnjački intelektualac”. Sjećate se da sam tokom razgovora insistirao na tome da govorim kao Bosanac-gnostik, što jesam. Razumijem da takvo iskrivljeno predstavljanje odgovara (Ne)Zavisnim novinama, ali nije činjenički korektno. U ovoj zemlji ima i drugih osim Srba, Bošnjaka i Hrvata. Osim pravoslavaca, muslimana i katolika. Ja, kao Bosanac-gnostik, spadam u te Druge, Ostale. Volio bih da moje mišljenje prenesete uredniku (Ne)Zavisnih novina. A volio bih i njegovo objašnjenje “propusta” (???) kao etički samorazumljiv čin jednog profesionalca. U gornjem prekrštavanju imena dotične novine ((Ne)Zavisne) koristim samo njihovu logiku kako bi slikovito pokazao svu težinu semantičke neozbiljnostiili taktike kojom se nekritički, ili možda planski svjesno koriste.

Srdačno,  Esad Bajtal

Odgovor g. Šišića

Postovani gospodine Bajtal,
kao sto u samom uvodu vidite, pise, doslovno, “profesora”, pa tek onda “bosnjackih intelektualaca”. U ovu prvu kategoriju spadate vi i profesor Kurtcehajic, a medju druge svakako cijenjeni gospodin Mulabegovic, s kojim sam, sto za ovu pricu nije nebitno, u izuzetno korektnim odnosima. Najiskrenije mi je zao ako ste to tako protumacili, tim prije jer ste mi vise puta naglasili ovo sto mi naglasavate i sada – da ste Bosanac-gnostik, sto osobno iznimno postujem.

Dakle, nije bilo nikakve srkivene namjere, a pogotovo nije nista svjesno ili namjerno uradjeno kako bi se vi ili bilo koji drugi sagovornik uvrijedili.
Jako sam dugo u ovom poslu i smatram da sam zadrzao profesionalizam i u ovim teskim vremenima, na sta sam zbog svih okolnosti u kojima radim jako ponosan.
Jos jednom, najiskrenije mi je zao sto ste to tako protumacili, nadam se da cete shvatiti i prihvatiti ovo obrazlozenje te da cemo nastaviti nasu saradnju.
S postovanjem,

Almedin Sisic

Odgovor g. Bajtala

Poštovani g. Šišić,

Ja Vas potpuno razumijem, ali u kostelaciji postojećih odnosa,prosječan čitalac neče ići analitičkim putem na koji se pozivate.
Za njih smo svi mi to što piše u uvodu.
Konačno, nigdje nisam označen kao profesor.
Ja plaćam svoju bosansku cijenu, zato što nisam Bošnjak. Možda i Vi neku svoju u tom Gradu, utoliko Vam je lakše razumjeti moju potrebu nesumnjive jasnoće oko svega.
Konačno, čemu uopšte uvođenje bilo kakvih etno ili idejnih odrednica za rečeno.
Zar nije bilo dovoljo prenijeti ono što sam rekao kao Esad Bajtal, građanin ove zemlje.
Ali, urednička politika očito ima svoje, i ja sam preko Vas pisao Uredniku koji je koncipirao taj iščašeni okvir razgovora.
Naglašavo sam ono što sam naglašavao, upravo zato da bih izbjegao priču u kojoj smo sad nas dvojica …

Sa poštovanjem i razumijevanjem,
eb

 

tačno.net
Autor 18.4.2014. u 12:04