Čermakov povratak plinskom biznisu i građevinarstvu

Autor/ica 18.4.2011. u 03:57

Čermakov povratak plinskom biznisu i građevinarstvu

Nakon povratka iz haaškog zatvora i oslobađajuće presude umirovljeni general Ivan Čermak već drugi dan završio je u bolnici. Hospitaliziran je u KBC-u Rebro. Ivan Čermak, za kojeg je Tužiteljstvo tražilo 17 godina robije, odlukom Haaškog suda u petak je nepravomoćno, za razliku od generala Ante Gotovine i Mladena Markača, oslobođen svih optužbi za zločine izvršene 1995., u vrijeme dok je bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin.

Očekuje se da mu predstoji još duge dvije godine naporne borbe za pravomoćnost oslobađujuće presude, jer će se tužiteljstvo žaliti na presudu. U tom razdoblju Čermak se ne može baviti politikom, već će se posvetiti razvijanju vlastitog biznisa iz kojeg je i financirao svoju obranu. Naime, britanski odvjetnici stajali su ga nekoliko milijuna eura, koje mu najvjerojatnije nitko nikada neće nadoknaditi. Inače, uspješan poduzetnik, čije bogatstvo mediji procjenjuju na 100 milijuna eura, imetak je stekao uglavnom u naftnom biznisu, vratio se u Zagreb, gdje se zadnjih godina posvetio plinu i građevinarstvu. Otkako je svukao uniformu, najviše je zaradio 2007., prodajom svoje tvrtke Tifon Molu. Madžari su mu tada za 60-ak crpki, od toga pola izgrađenih, a preostalih u fazi gradnje, platili 150 milijuna eura, nakon što su propali pregovori s Robertom Ježićem i ruskim Lukoilom. Prodao ih je tijekom suđenja u Haagu, gdje je prvi puta pozvan još u travnju 2004. Prema haaškom sudu Čermak je bio dosta nonšalantan – umjesto da sjedi u kućnom pritvoru u svom dvorcu Klokovec, obilazio je razne svečanosti, zbog čega je 2007. vraćen u nizozemski zatvor.

Čermak je u svibnju 2005., prije prodaje Tifona, skupa sa sinom Hrvojem osnovao Crodux plin, gdje je izdvojio trgovinu ukapljenog naftnog plina. Novcem dobivenim za Tifon 2008. počinju gradnju terminala za UNP u općini Sveti Križ Začretje, čija je prva faza završena 2009. Tih 13 spremnika i prateći sadržaji, vrijedni 30 milijuna eura, tek su početak projekta. U razgovoru za Poslovni dnevnik Damir Begović, predsjednik Uprave Crodux plina, prije godinu dana najavio je ulaganje od čak 100 milijuna eura. Lani su dugoročne obveze Crodux plina bile 183,4 milijuna kuna, a kratkoročne još 38,7 milijuna kuna. Tvrtka od samog početka posluje s gubitkom, koji je svake godine veći nego prethodne, pa je tako 2009. iznosio 7,7 milijuna kuna, a 2010. godine 28,6 milijuna kuna. Prihodi su narasli sa 47,5 na 64,2 milijuna kuna, dok se broj zaposlenih popeo sa 33 krajem 2010. na 83.

U bilješkama uz financijske izvještaje za 2010. vidi se da je krajem 2010. Crodux plin kupio kupio 100 posto Plinare Posedarje, te da je potkraj 2009. dokapitaliziran na 10,3 milijuna kuna, da bi 2010. kapital bio povećan na 39,6 milijuna kuna. Crodux plin posjeduje zemljište vrijedno 3,6 milijuna eura, a za najam ureda u prestižnom Eurotoweru plaćaju 195 tisuća kuna mjesečno, navodi se u bilješkama. U Upravi Crodux plina sjedi respektabilna ekipa predvođena Damirom Begovićem, nekadašnjim direktorom HEP-a, Valjaonice cijevi Sisak i TLM-a. Protiv njega je lani policija podigla kaznenu prijavu jer je Crodux plin stavljao u promet plinske boce Ininog Proplina. Uz Begovića, Čermak je angažirao i Branka Radoševića, bivšeg čelnika tvrtke Plinacro, a od prije nekoliko mjeseci u timu je i William Montgomery, nekadašnji veleposlanik SAD-u u Hrvatskoj. Svoju je ulogu u Crodux plinu Montgomery opisao kao “savjetnika u poslu međunarodnog poslovanja”. Preostali članovi Uprave su sin Hrvoje i Gordana Kronja, standardna članica uprave Čermakovih tvrtki. Ranije je bio angažirao i niz poznatih gospodarstvenika, od Mladena Vedriša do Nenada Porgesa.

Uz Crodux plin, druga aktivna Čermakova tvrtka je Crodux, osnovan u veljači 2008. i registriran za poslove s nekretninama. Crodux je 1,8 milijuna kuna gubitka u 2009. pretvorio u isti toliki dobitak na kraju 2009., a prihod je porastao sa dva na šest milijuna kuna. Toj je tvrtki 2009. pripojena tvrtka Klokovec nekretnine iz Krapinskih toplica, nazvana po desetak milijuna eura vrijednom dvorcu u kojem obitelj Čermak živi. Najavljeno je da će Crodux na zagrebačkom Jankomiru graditi stambeno-poslovni neboder. Tvrtka je lani podigla kredit od 22,1 milijuna kuna kako bi isplatila pozajmice primljene Čermaka.

Prvi kapital

Sličnost sa Zagorcem
Čermak je već jednom imao tvrtku pod nazivom Crodux, koju je prodao austrijskom OMV-u. Osnovao ju je pri kraju rata, u kojem je bio logističar HV-a, a tada dobivena znanja znao je, poput prethodnika Vladimira Zagorca, dobro iskoristiti, iako treba reći da je dobro zaradio i kao prvi uvoznik klima uređaja. Crodux je 1996. od Janafa dobio pravo na gradnju rezervoara u Omišlju na Krku, pri čemu je Janaf bio i jamac za kredit. Nedugo nakon što je rezervoar izgrađen, Čermak je krajem 1999. OMV-u prodao Crodux, tvrtku sa 15 benzinskih tvrtki, za 15 milijuna eura. Kako je u međuvremenu prvi Crodux ugašen, i novim tvrtkama dao je to ime.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 18.4.2011. u 03:57