Cipelica djevojčice iz “neprirodnog okruženja”

Azra Šehović
Autor 14.11.2013. u 17:06

Cipelica djevojčice iz “neprirodnog okruženja”

Ljudi, naprosto, imaju poriv da se miješaju, pozvani ili ne, u tuđe živote. Vjerojatno je ljepše, ugodnije baviti se mojim ili bilo čijim drugim životom, negoli zagrebati svoj i otkriti talog ispod nokata. Ugodnije je „bistriti moju dramu, triler “, negoli svoj horor od života  okrečen iliti oličen nijansama duginih boja, bez obzira na činjencu da je duga kratkotrajan spektar prelamanja svjetlosti kroz kapljice suza neba.

Piše: Azra Šehović

Od jučer mi se mota mislima ta, gnušanja vrijedna,  činjenica da su ljudi sebi dali za pravo, da kvalificiraju i određuju, da dijagnosticiraju prema svom nahođenju i oskudnom znanju, iz svojih uskogrudnih okova o životu drugih i drugačijih. Naime, neka tamo Željka Markić si je tako iz svog podmorničkog življenja isukala periskop na površinu i ustanovila da je „Odrastanje sa samohranim roditeljem neprirodno okruženje“! Čuj „neprirodno“?!

E pa draga gospođo iz prirodnog okruženja, vjeruj mi da je prirodnija moja kćer od mnoge djece koja ni kriva ni dužna ispaštaju okove „prirodnog okruženja“ , nisu joj nametnute predrasude iz vaših „prirodnih okruženja“ , niti frustracije iščašenih života kakvi haraju današnjicom. Vaše „prirodno okruženje“ se svodi na zajedničke fotografije u milion poza sa izvještačenim facama sa egzotičnih zajedničkih putovanja, sa svetkovina i proslava, sa uređenim interijerima u kojima redovito slikate komade namještaja i slika po zidovima, nego sam čin sretnog i zadovoljnog ŽIVOG akta fotografije!

Da ne bude zabune, čast izuzecima, ljudima koji žive prvo ljubav i međusobno poštovanje, no takvih ne poznajem puno, a živim i družim se upravo sa ljudima koji žive u „prirodnom okruženju“! Ako ne vjerujete meni, iziđite u noćnim satima na facebook društvenu mrežu i shvatićete koliki je broj „sretnih supruga, muževa, djece“  koji umjesto da su u krevetu sa svojim supružnicima, bistre i analiziraju tuđe živote! Ne pomaže tu ni „religijski habit“ ni vaš aktivizam i upiranje prstom u „svetost prirodnog okruženja“  kad je Čovjek u svom biću nesretan!

Iz „neprirodnog okruženja“, u čast fotografijama  „prirodnog okruženja“, prva cipelica sa potpeticom moje tinejdžerke koja se sprema za prvu malu maturalnu proslavu bez bojazni i straha da u đačkoj  knjižici neće biti prosjek ispod  5,0! Radost i zadovoljstvo koje je unijela ta cipelica u naše „neprirodno okruženje“ vi, sasvim sigurno, nećete imati priliku osjetiti!

Azra Šehović
Autor 14.11.2013. u 17:06