Čišćenje Lagumdžijinih kadrova: Nermin Nikšić vraća nadu u povratak socijaldemokratije

Predrag Blagovčanin
Autor 22.12.2014. u 16:55

Čišćenje Lagumdžijinih kadrova: Nermin Nikšić vraća nadu u povratak socijaldemokratije

Hoće li novi predsjednik SDP-a BIH uspjeti ostvariti taj cilj svih simpatizera i članova SDP-a, ostaje nam da vidimo u periodu do održavanja redovnog kongresa ali je sasvim jasno da Nermin Nikšić svojim početnim potezima ulijeva nadu da SDP BIH pod njegovim vodstvom ide u pravom smjeru.

Nermin Nikšić novoizabrani predsjednik Socijaldemokratske partije BiH nakon završetka Trećeg vanrednog kongresa istako je da će u narednih devet mjeseci posvetiti se borbi za oporavak SDP-a te je u svom obraćanju pozvao kolege da mu pomognu u reformama koje će provesti u ovoj partiji.

Izbor nekadašnjeg glavnog sekretara SDP-a i predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića za predsjednika SDP-a BiH za političke znalce u Bosni i Hercegovini nije objektivno predstavljalo nikakvo iznenađenje.

Bosankohercegovački politički analitičari komentarišući izbor Nermina Nikšića na poziciju predsjednika SDP-a BiH složili su se u tezi da je njegov izbor nastavak dominacije Lagumdžijine struje u SDP-u odnosno nastavak politike koju je u zadnjih desetak godina provodio Zlatko Lagumdžija, a koja je okončana debaklom na opštim izborima dok je Vanredni kongres SDP-a doživljen kao politička farsa kojim je prvenstveno obmanuto članstvo ove političke partije te naivno javno mnijenje.

Tijesna pobjeda Nikšića nad Selimom Bešlagićem od samo devet glasova također je ukazala na visoki stepen podjeljenosti unutar SDP-a te predstavlja potvrdu nezadovoljstva i podjela među članstvom ove partije prouzrokovanog decenijskom kadrovskom i strateškom politikom Zlatka Lagumdžije.

Međutim, iako Nermin Nikšić ne krije svoj prijateljske odnose sa Zlatkom Lagumdžijom prvih petnaest dana na čelu SDP-a okarakterisan je upravo kao udaljavanje od kadrovske politike i prakse njegovog prethodnika i političkog mentora.

Početek reformi koji je Nermin Nikšić obećao prilikom izbora za predsjednika SDP-a prvenstveno je vidljiv u izboru kandidata u glavnim partijskim tijelima.

Tako je na konstituirajućoj sjednici održanoj u subotu na mjesto predsjednika glavnog odbora SDP-a izabran predsjednik Općinske organizacije SDP-a Prnjavor Goran Ljubojevićdok su za potpredsjednike Glavnog odbora SDP-a izabrani Rifat Delić, Segmedina Srna i Ivan Boban.

Ono što je veoma interesantno je i činjenica da su članovi Glavnog Odbora za generalnog sekretara izabrali 22-godišnjeg Irfana Čengića studenta pravnog fakulteta iz Sarajeva, koji je tako pobijedio dugogodišnju članicu Glavnog odbora SDP-a BiH Besimu Borić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrani su i novi potpredsjednici SDP-a, dosadašnji federalni ministar Zukan Helez, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, federalni poslanik iz prethodnog saziva Slaviša Šućur, državni ministar Zekerijah Osmić i SDP-ova kandidatkinja za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona Lana Prlić.

Izborom ovih ljudi u tijela stranke vidljiv je prvenstveno otklon od kompromitovanih i najbližih Lagumdžijinih kadrova poput Damira Hadžića, Lidije Korać i Marina Ivaniševića.

Strukturalno-reformske promjene koje zagovaraju Nermin Nikšić kao i kompletno novo rukovodstvo SDP-a, a koje su vidljive prvenstveno u zagovaranju sistema jedan čovjek-jedan glas u procesu izbora rukovodilaca partije ulijevaju nadu da demokratizacija SDP-a o kojoj Nikšić govori nije samo demagoška floskula.

Također, pred novim rukovodstvom SDP-a u ovom trenutku su i mnogobrojni operativni i organizacioni zadaci poput ažuriranja evidencije članstva SDP-a BiH, sastavljanje biračkih spiskova, formiranje izbornih komisija i organiziranje izbora na svim nivoima. Međutim, postavlja se pitanje hoće li SDP pod vodstvom Nermina Nikšića uspjeti povratiti urušeni ugled stranke?

Urušeni ugled SDP-a Nermin Nikšić povratit će isključivo ukoliko se distancira od decenijske politike Zlatka Lagumdžije i svih onih koji su povezivali termin klijentelizam sa idejom socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini.

Hoće li novi predsjednik SDP-a BIH uspjeti ostvariti taj cilj svih simpatizera i članova SDP-a, ostaje nam da vidimo u periodu do održavanja redovnog kongresa ali je sasvim jasno da Nermin Nikšić svojim početnim potezima ulijeva nadu da SDP BIH pod njegovim vodstvom ide u pravom smjeru.

Predrag Blagovčanin
Autor 22.12.2014. u 16:55