CMS UPOZORAVA VLADU: ‘Maknite naputke s interneta i ispričajte se građanima BiH’

tačno.net
Autor/ica 11.9.2013. u 17:40

CMS UPOZORAVA VLADU: ‘Maknite naputke s interneta i ispričajte se građanima BiH’

Patrik Macek / Pixsell (Foto)

Centar za mirovne studije reagirao je na naputak objavljen na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan RH, u kojem se Hrvatima u BiH sugerira kako da se izjasne na predstojećem popisu birača, o čemu je pisao tportal. Poziv su ocijenili grubim napadom na suverenitet BiH i tražili da ga se hitno ukloni

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske započeo je s radom u svibnju, a vodi ga mr. sc. Daria Krstičević, rođena u Sarajevu, bivša veleposlanica BiH i od 2008. zaposlenica Hrvatske gospodarske komore. Nakon današnjeg naputka na službenim stranicama ureda u kojem se traži od Hrvata u BiH da se na sljedećem popisu stanovništva izjasne kao ‘Hrvati’ i ‘katolici’ – o čemu je pisao tportal – uslijedila je oštra reakcija Centra za mirovne studije u Zagrebu.

‘Poštovana gospođo Krstičević, na internet stranicama Državnog ureda kojemu ste Vi na čelu osvanuo je naputak kojim se, pretpostavljamo ispred Republike Hrvatske, obraćate dijelu građana Bosne i Hercegovine pozivajući ih da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Hrvati, katolici te da govore hrvatskim jezikom. Ovaj naputak grubi je napad na suverenitet Bosne i Hercegovine kao i na zdravu pamet građana i građanki Bosne i Hercegovine, kojeg god etničkog identiteta bili.’

Gordan Bosanac u ime Centra u priopćenju navodi kako je potpuno neprihvatljivo da se ispred državne institucije susjedne zemlje sugerira građanima BiH kako da se izjasne o svom identitetu, svojoj vjeroispovijesti i o jeziku kojim govore. ‘Izdavanja ovakvih ‘naputaka’ od strane susjedne suverene države grubo je zastrašivanje stanovništva Bosne i Hercegovine i stvaranje još veće atmosfere napetosti i straha u susjednoj nam zemlji i doprinosi samo daljnjem raspirivanju nacionalizma u BiH koji već više od desetljeća koči razvoj Bosne i Hercegovine.’

‘Zamislite samo da su državna tijela RH prije popisa stanovništva 2011. svojim vlastitim građanima uputila poruku da se izjasne kao Hrvati, katolici i da govore hrvatskim jezikom: tako nešto bilo bi u potpunosti protuzakonito i protuustavno, a vi ovim naputkom to radite prema građanima druge države! Nadalje, ovaj naputak perpetuira nacionalističku politiku izjednačavanja etničke pripadnosti s vjerom i jezikom koja je u potpunosti anakrona, štetna i neprihvatljiva u svakom modernom demokratskom društvu’, navodi se u priopćenju.

U priopćenju kažu da ‘ovakvi nacionalistički ispadineugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina prošlog stoljeća’ te da se time ‘svjesno ili nesvjesno otežava budućnost Bosne i Hercegovine’. Zbog svega navedenog, traže da isti naputak odmah skinu s internetskih stranica i da se ispričaju svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

U trenutku zaključivanja ovoga teksta, sporni dijelovi uputa već su uklonjeni sa stranica Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

‘Ministarstvo dijaspore’

Ured, prema pisanju Slobodne Dalmacije, zapošljava čak 59 zaposlenika i neformalno ga zovu ‘ministarstvom dijaspore’, budući da voditeljica ureda ima rang zamjenice ministra, a za svoj rad odgovara izravno Vladi.

‘Imajući u vidu činjenicu da više od tri milijuna Hrvata, zajedno s potomcima, živi izvan RH, te da je riječ o velikom kapitalu naše zemlje, usvajanjem Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske te osnivanjem državnog ureda stvorene su temeljne pravne i institucionalne pretpostavke za izgradnju sustavne i učinkovite suradnje s pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Hrvatske’, rekla je predstojnica Daria Krstičević.

tportal.hr

tačno.net
Autor/ica 11.9.2013. u 17:40