Čoviću, jesu li Hrvati poplavljeni?

tačno.net
Autor/ica 20.5.2014. u 13:05

Čoviću, jesu li Hrvati poplavljeni?

Tako se HDZ-ovce ne tiče poplava u ”tamo nekoj Bosni” jer ”hrvatskog biračkog tijela tamo nema mnogo”. A i ono što ima, barem što se HDZ-ova tiče, bolje bi bilo da nema, odnosno da je u Hercegovini ili barem središnjoj Bosni

Piše: Jurica Gudelj, Oslobođenje

Dok su u petak plavne vode potapale sve po redu u slivovima Bosne, Vrbasa, Save, Krivaje i drugih bosanskih rijeka, rječica i potoka, u središnjci HDZ-a BiH u Mostaru održavana je sjednica stranačkog Predsjedništva. Krizni sastanak u krizno vrijeme, pomislio bi neupućeni promatrač.

No, za HDZ BiH, kao ni za Hrvatski narodni sabor, nema nikakve krizne situacije. Deseci tisuća raseljenih i unesrećenih, izgleda, ne tiču se Dragana Čovića i njegovih satelita, pa ni Martina Raguža i njegovih. Umjesto pokušaja organiziranja kakve-takve pomoći, Čović se sa svojim najbližim suradnicima bavio organiziranjem stranke za izbore. Tako je imenovan novi glasnogovornik stranke, a od stranačkih organizacija s terena je zatražena ”anliza stanja”. Naravno, analiza stanja što se tiče potencijalnih glasača, a ne njihovih razorenih domova i života.

Još tragičnije i neljudskije je ponašanje Hrvatskoga narodnoga sabora. Iz ove polujavne organizacije već mjesecima uveseljavaju novinarsku zajednicu svojim priopćenjima u kojima ima svega i svačega, a najmanje pravopisa i gramatike. Tako je HNS prije nekoliko mjeseci bio počeo s promotivnom kampanjom novoizdanoga albuma Marka Perkovića Thompsona, neki će reći pjevača koji samo voli svoju domovinu, ali u stvari najobičnijeg kič glazbenika koji igrajući na kartu domoljubnih osjećaja zarađuje ogromne novce. Pri tom, naravno, ”ničim ne potiče na međunacionalnu i međureligijsku mržnju”.

Pored promoviranja novih glazbenih albuma, iz HNS se s neobičnom ustranošću bave i Drugim svjetskim ratom, tj. ispituju ”čiji je ćaća bio ustaša, a čiji partizan”. Tako su umjesto o poplavama, iz HNS-a izdali priopćenje koje je potpisao Niko Marušić, tajnik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat, o nazočenju svetoj misi za ”10.000 ubijenih hrvatskih i njemačkih vojnika” u Radimlji kod Stoca.

Marušić je inače javnosti poznatiji kao kupac ogromne parcele poljoprivrednog zemljišta na Mostarskom blatu zbog koje su se svojevremeno bunili mještani Kruševa, Gubavice i Pijesaka kod Mostara. Marušiću je, naime, bilo namješteno da kupi zemljište po nekoliko puta jeftinijoj cijeni od tržišne. Slučaj je na kraju zataškan, a Marušić se zaposlio u HNS-u.

Ipak, iz HNS-a su naposljetku zatražili od ”vlade HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a, da žurno upute pomoć u nastradala područja srednje Bosne i Posavine te da, u suradnji s lokalnim i županijskim vlastima, sudjeluju u saniranju nastalih šteta na stradalim područjima”. Isto tako, iz HDZ-a 1990 su odgodili stranačku konvenciju koja se trebala održati danas i to zbog solidarnosti sa žrtvama poplava. U oba HDZ-a sad se skuplja pomoć za unesrećene, a Čović je tijekom vikenda uspio otići i na Bleiburg.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

No, ovi slučajevi nam pokazuju kako se političke elite odnose prema životu u BiH. Iako Čović ni nema u svojim rukama prave poluge vlasti pomoću kojih bi mogao pokrenuti procese pomoći unesrećenima, neosjetljivost HDZ-ova i HNS-a na tešku sudbinu drugih pokazuje što mi to njima, elitama, značimo. A značimo im nešto samo dok treba uzeti glas. Nakon toga, voda može nositi sve što joj se nađe na putu.

Političke elite u našoj zemlji odavno ne služe nama – stanovnicima BiH, nego sebi i svojim interesno ograničenim skupinama. Tako se HDZ-ovce ne tiče poplava u ”tamo nekoj Bosni” jer ”hrvatskog biračkog tijela tamo nema mnogo”. A i ono što ima, barem što se HDZ-ova tiče, bolje bi bilo da nema, odnosno da je u Hercegovini ili barem središnjoj Bosni. Ovako, poplavama u Žepču se nisu pozabavali ni bošnjački mediji, ni javni rtv servisi, ali ni hrvatski mediji, političari i stranke koje iz tog gradića očekuju značajan broj glasova – dovoljan za ulazak u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

Ipak, sigurni smo da će sada svi političari redom obećavati obnovu poplavom uništenih imanja i života. Sve za glas!

tačno.net
Autor/ica 20.5.2014. u 13:05