Crkva iznad Hrvatske

 VEDRAN SRŠEN
Autor 24.11.2021. u 09:17

Izdvajamo

  • U Vukovaru smo prisustvovali svojevrsnom napadu na Ustav RH, nasrtaju na vrijednosti koje taj Ustav garantira, a to se dogodilo pred cijelom hrvatskom javnošću, pred očima predsjednika Republike, Vlade i Sabora, Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, koji ničim pokazali nisu da im je stalo do ustavnih vrednota i da su oni ti koji ih trebaju štititi.

Povezani članci

Crkva iznad Hrvatske

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL      

Da je kojim slučajem, kada bi to bilo moguće, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško održao propovijed na Bleiburgu u Austriji istovjetnu onoj propovijedi koju je održao prije nekoliko dana u Vukovaru na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, bez sumnje bi bio sproveden policijskom inspektoru na informativni razgovor kako bi odgovorio na nekoliko važnih pitanja.

Prvo, gospodine biskupe Šaško, Vaša je propovijed politički obojena, umjesto da se posvetite religioznim temama Vi se bavite ideološkim pitanjima. U održanoj homiliji u Vukovaru Vi se zalažete za zločinački ustaški pozdrav iz Drugog svjetskog rata „Za Dom Spremni“! To je službeni pozdrav NDH, istovjetan onom „Sieg Heil“ u Njemačkoj, nalazi se na svim dokumentima i papirima kojima se ljude slalo u logore smrti te na druga stratišta i bešćutne likvidacije nožem ili maljem. Ta država čije zločine, presvijetli biskupe, oživljavanjem pozdrava ZDS u stvarnosti rehabilitirate, je bila prožeta rasnom, vjerskom i nacionalnom mržnjom, temeljena na rasnim zakonima, a Srbi, Židovi i Romi, kao i Hrvati koji drugačije od Vas misle su masovno ubijani.

Drugo, poštovani biskupe Šaško, kao što je to kazao i predsjednik Austrijske biskupske konferencije Christoph Schönborn – „U Austriji se kaže da je Bleiburški skup fašistički!“ Očito da je Katolička Crkva iz Hrvatske koristila Bleiburg sve ove godine za uljepšavanje slike o ustaškom pokretu i za rehabilitaciju NDH.

I treće, pomoćni biskupe zagrebački, preuzvišeni mons. Šaško, pa i Vaša subraća iz biskupije Klagenfurt su Vam zabranile održavanje misa na Bleiburgu s porukom da takva okupljanja štete ugledu crkve, rekli su Vam dakle Vaša katolička braća da ste Vi u stvari sramota za Crkvu i da su ta okupljanja „politički instrumentalizirana kao dio političkog i nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“. Također su Vam zamjerili, a što je znakovito i važno da „nedostaje nužna distanca naspram fašističkog svjetonazora“. Veliku ste sramotu doživjeli biskupe kritikom Austrijske Katoličke Crkve, a da iz te kritike niste izvukli nikakvu pouku i postali pametniji.

Da zaključimo biskupe Šaško, zalažući se za afirmaciju ustaškog pozdrava ZDS jučer na Bleiburgu, a danas u Udbini ili Vukovaru, Vi našu stvarnost opterećujete nedopustivim veličanjem fašističkog režima iz Drugog svjetskog rata, Vi veličate poredak temeljen na rasnim zakonima koji je nad ljudima druge vjere ili nacije vršio masovne likvidacije. Preuzvišeni pomoćni biskupe Šaško, prekršili ste sve kršćanske, ljudske i civilizacijske norme ponašanja što ostavljam Vašoj savjesti, no kako ste prekršili naše pozitivne zakonske propise, ne preostaje nam drugo doli uputiti Vas pred sudsko vijeće Klagenfurta. Pod prijetnjom ste uvjetne kazne od 6 do 15 mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana. Sud će Vam istovremeno, pored te kazne vrlo vjerojatno naložiti, zbog duhovne higijene, obvezni posjet nekog od koncentracijskih logora. I savjetujem Vas biskupe, otiđite do kraja staze, nemojte se kao neki vratiti sa pola puta do Cvijeta.

Za razliku od Austrije i Europe, gdje je nemoguće na javnim skupovima nekažnjeno veličati fašizam, ustašku diktaturu i njihove simbole iz Drugog svjetskog rata, mi u Hrvatskoj smo svakodnevno izloženi torturi tih simbola zla, te suočeni sa nastojanjima da se ustaške zločince pretvara u žrtve. U tome je naročito agilan, što zabrinjava, značajan broj biskupa Katoličke Crkve, a pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško iskoristit će čak i vukovarsku tragediju i komemoraciju kako bi u propovijedi na Dan sjećanja lansirao kroz politički obojenu Homiliju poruku kojom se zauzima za zabranu zvijezde petokrake istovremeno uzdižući ustaški pozdrav ZDS, pa će kazati:

„Kako je moguće da bude prihvatljivo znakovlje pod kojim je mrcvaren Vukovar? Koji su to totalitarizam zastupali i promicali ljudi koji su ovdje branili svoj dom“?

Poistovjećujući simbole iz vukovarske drame i vukovarske tragedije sa onima iz Drugog svjetskog rata, pomoćni biskup zagrebački zloupotrebom patnje Vukovara želi simbolima Drugog svjetskog rata dati neko novo značenje suprotno onom koje su imali u tim ratnim vremenima, a što će se naravno posebno dopasti Velimiru Bujancu i Anti Đapiću.

„Mons Ivan Šaško jasno je dao do znanja kako je HOS i njegovo znamenje ono najbolje što je hrvatski narod stvorio, a zločinačka petokraka onaj simbol koji se ne može tolerirati u našem narodu. Sve je jasno onome tko hoće čuti i gledati“, kaže Đapić.

Za žaliti je one koji svojim porukama oduševljavaju Velimira Bujanca i Antu Đapića. Da mi je samo znati što je to Josip Juraj Strossmayer Bogu skrivio da ga u njegovoj Crkvi nasljeđuju ovakvi biskupi?

U Vukovaru smo prisustvovali svojevrsnom napadu na Ustav RH, nasrtaju na vrijednosti koje taj Ustav garantira, a to se dogodilo pred cijelom hrvatskom javnošću, pred očima predsjednika Republike, Vlade i Sabora, Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, koji ničim pokazali nisu da im je stalo do ustavnih vrednota i da su oni ti koji ih trebaju štititi.

Na taj se način ostvaruje želja Crkve da osigura presudan utjecaj na javni život, na društvena i politička kretanja. Pored ovakvih političkih lidera koje imamo u Milanoviću, Plenkoviću i Jandrokoviću, put daljnjoj klerikalizaciji hrvatskog društva je otvoren.

 VEDRAN SRŠEN
Autor 24.11.2021. u 09:17