CRKVA PROTIV DRŽAVE: NE ŠALJITE DJECU NA SEKSUALNI ODGOJ!

Autor 10.12.2012. u 10:43

CRKVA PROTIV DRŽAVE: NE ŠALJITE DJECU NA SEKSUALNI ODGOJ!

Katolička crkva počela je koordiniranu i široku operaciju protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. U cijelom nizu župa i dekanata svećenici i biskupi okupljaju vjernike i traže od njih da sabotiraju nastavu zdravstvenog odgoja.

Nerijetko se u propagandu protiv Vladine obrazovne politike uključuju visoki pripadnici klera. Tako je prije nekoliko dana, u moderno obnovljenim prostorijama na Kaptolu, vjernike okupio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Premda u crkvenim krugovima biskup Gorski slovi kao pripadnik svojevrsne srednje struje, čak je i on u žestokoj propovijedi zdravstveni odgoj opisao kao antihrvatski i antikatolički.

Spolnost je stablo spoznaje s kojeg djeca ne bi smjela jesti, a ministar je zmija koja nudi jabuku

KAPELAN DAMIR STOJIĆ Masturbacija nije štetna. Tko to kaže, koja znanost?

Njegove su riječi izazvale ovacije dupkom ispunjenih kaptolskih prostora. Slične reakcije mogu se čuti u brojnim župama u kojima katolički svećenici pripremaju vjernike na proteste zbog uvođenja predmeta koji daje upute o spolnim odnosima i kontroli trudnoće, a homoseksualnost definira kao manjinsko, ali svakako normalno stanje. Za ogroman dio Katoličke crkve to je blasfemija protiv koje se treba boriti na sve moguće načine.

Jovanović na meti

Svećenici na sastancima traže da roditelji u školama potpisuju peticiju protiv pohađanja zdravstvenog odgoja, a tamo gdje ta akcija ne bude imala uspjeha, predlaže se da djeca markiraju. Tijekom predavanja roditelji trebaju doći po svoje dijete i odvesti ga kući bez obzira na to što će dobiti neopravdane sate, javno se sugerira vjernicima.

Na posebnoj meti klera je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. U crkvenim krugovima tvrde da su biskupi čak tri puta tražili sastanak na kojem bi s Jovanovićem razgovarali o spornom predmetu, a ministar im niti jednom nije odgovorio. Za Crkvu je to dokaz da je Vlada Zorana Milanovićanespremna na dijalog.

Kršenje sporazuma

Nakon što Crkva, unatoč snažnim višemjesečnim pritiscima, nije uspjela spriječiti donošenje Zakona o umjetnoj oplodnji, kada je Vlada uvela zdravstveni odgoj, otvorio se novi front. Biskupi ovaj put ne žele popustiti. Ozbiljnost kojom organiziraju okupljanja u župama, kao i osobni angažmani biskupa, pokazuju da su biskupi ovaj put odlučili ići do kraja. A da bi uspjeli neophodna im je pomoć roditelja.

Uostalom, još prije mjesec dana Hrvatska biskupska konferencija optužila je Vladu da je uvođenje zdravstvenog odgoja protivno sporazumima između Hrvatske i Svete Stolice. Hrvatski biskupi drže da se taj model protivi svjetonazoru kršćana, smatraju da je obvezatnost tog predmeta kršenje Ustava i prava slobode roditelja da sami odlučuju o odgoju svoje djece.

Bozanićeva kritika

Onda je kardinal Josip Bozanić polovicom prošlog tjedna na susretu s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova izjavio da se bez javne rasprave i protiv volje većine nastoje i u područje odgoja uvesti odgojni oblici koji nisu u skladu s hrvatskom tradicijom.

Bozanić je na susretu oštro kritizirao Vladu.

– Nakon snažnih zahvata u gospodarsko područje proizvodnje, čini se da se proces premješta u prostore odgoja, obrazovanja i kulture” – rekao je Bozanić.

Osim toga, i Katolička udruga GROZD mjesecima optužeju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da kroz zdravstveni odgoj uvodi homoseksualnu propagandu. “Čak su i homoseksualne udruge priznale da tom dijelu programa nije mjesto u zdravstvenom nego u građanskom odgoju”, tvrde u GROZD-u, gdje se prijeti i prikupljanjem 400.000 potpisa za referendum protiv zdravstvenog odgoja.

Katolička crkve se pretvara u jedinog relevantnog oponenta lijevo-liberalnoj koaliciji koja vodi Hrvatsku.

Jutarnji list

Tagovi:
Autor 10.12.2012. u 10:43