Crtanje reči

tačno.net
Autor 31.10.2015. u 17:06

Crtanje reči

Ne razumem se više ni u humor ni u satiru, ni u izdaju ni u rodoljublje, ni u islam ni u hrišćanstvo, ni u bulevare ni u sokake, ni u separatiste ni u pobunjenike, emigrante i imigrante – isto kao i evropske vođe – ali to što je Sloboda promišljene pisane reči i govora, prohujalo je s medijima! Ako negde i postoji – ne čuje se! Isključe joj struju, otmu megafon, zavrnu joj šiju ili joj navale hipoteku na grbaču, oduzmu joj decu i daju otkaz, poseku stogodišnji drvored duž cele ulice, zatvore piljarnicu i usele banku, ali… Sutra je novi dan!

Piše: Jadranka Čavić

Kad usred ove naše raskrečene E, u… na ulicu izađu miroljubivi građani u znak protesta protiv svih oblika diskriminacije, a ne samo po vlasti najpoželjnije, kao da je neko nekom gurnuo prst u oko, pa se ovaj uvredi jer je izgubio fokus! Pritom se ovakvi poželjni protesti redovno uopšte ne tiču one najčešće i najpodmuklije diskriminacije: pripadnosti staležu ili klubu izgrađene na novcu i preziru, kao i svemu onome po čemu je svaki viši stalež podozriv prema nižem te želi da ga drži na dalekovidom oku i na što većoj distanci. Protiv jednakosti s mirisom levice je, ako me čula ne varaju, cela ova E,u… izmišljotina, zatirući u korenu i samu pomisao na nešto kao životni kapital, čak po cenu da prizna svoje loše prikrivano desničarenje i nenamirisani pazuh.

Kad usred mirne gomile protestanata zavijori domaća trobojka dopunjena točkom – simbolom Cigana, oni sa druge divlje strane ulice, kojima točak dharme ama baš ništa ne govori, kunu sve do neba! I – momčić, golobradi bogoslov, dobija mesto u marici zbog – uvrede?! (Kakve veze imaju Cigani sa zastavom države u kojoj žive? Nije to Ciganlandija!)

Istovremeno, mnogo veći gresi prolaze neprimećeno?! I taman pomislim… kada čujem komentar u gradskom prevozu – razgovor između X-a i Y-a…

 X: ,,Eto, kad neupućeni laik crta…”; Y: ,,Pa, točak nije karikatura!”; X: ,,I ne okreće se!” …

Ipak se okreće!

U srcu E, u…, pre nekoliko godina, u predizborno jutro, na istočnoj strani zemlje osvanuli su predizborni plakati. Onako veliki, najveći što mogu biti, možda bi prošli nezapaženo da neko nije bio ni lenj ni neiskren pa nacrtao rogove – ras, dva – većini kandidata. Nestaško je pronađen: četrdesetogodišnjak, vozač autobusa po struci, koji se ne kaje za svoj čin, čak ga i logički obrazlaže. Osuđen je na četrdeset dana zatvora. Zbog uvrede?! (Ili zbog godina?) Elem, stoički je podneo i presudu i to što su mu oduzeli sve plajvaze iz džepova, nasmešio se i obećao reprizu. Obećanje je održao! Barem neko.

Čovek mora da se zapita, ako nije putovao zbog obilja novca koji ga zapljuskuje kao građanina E,u…, ali je ipak uspeo da jedan produženi vikend provede na njenom zapadnom parčetu torte: gde je pravi mozak a gde centar šizofrenih zakona i dvostrukih aršina, počev od toga šta je uvreda, šta je muški a šta ženski toalet (o kišobranima i da ne govorimo), gde i kako može da se puši, koliki radijus mora da imaju tegle za med, kolika je kazna kad vam baba Stana da seme za salatu da ga posadite, kojom rukom se češe, ko se čipuje a ko i zašto se vakciniše… Gde su mozak i glava svega ovoga, ne znam! Verovatno na dva različita mesta! Međutim, znam da bi odgovor, ili centar i mozak odgovora, komotno mogao da bude u Bosni! Jer, u Bosni se lepo kaže, kao odgovor na sva smrtnička pitanja koja počinju sa Kako i Zašto, pošteno, ali i solomonski te malo ustranu: Zavisi kako se naheriš!

tačno.net
Autor 31.10.2015. u 17:06