Da li bi za sve nas bilo najbolje (jednostavno) odgoditi popis u Mostaru? I šta bi nam se desilo? Naravno, nikom – ništa!

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 17:39

Da li bi za sve nas bilo najbolje (jednostavno) odgoditi popis u Mostaru? I šta bi nam se desilo? Naravno, nikom – ništa!

Izvinjavam se, što ovdje i danas želim (jednostavno) da otpišem o popisu, iako bih nekima najradije otpisao sve po popisu! I šta će vam se desiti nakon čitanja ovoga teksta?
Naravno NIKOM – NIŠTA!

Piše: Sergio Sotrić

Ovdje i danas, ne želim da analiziram teško stanje u gradu Mostaru. Svi koji prate aktualnu situaciju, sigurno su svjesni niza ključnih problema, koji bi, svaki za sebe, bili dovoljan razlog, da se u ovako lošoj društveno-političko-privrednoj klimi, jedan (potpuno nevažni) popis stanovništva (jednostavno) odgodi na neodređeno vrijeme.

Izvinjavam se, što ovdje i danas želim da otpišem o popisu, iako bih nekima najradije otpisao sve po popisu!
I šta će vam se desiti nakon čitanja ovoga teksta?
Naravno NIKOM – NIŠTA!

Spomenuo bih samo činjenicu da u Mostaru nije nađeno rješenje oko „problema“ statuta, analogno tome -nisu održani ni lokalni izbori (koji su odgođeni na neodređeno vrijeme).
I šta se desilo?
Naravno NIKOM – NIŠTA!

U gradu vlada de facto bezvlašće, dok povlastice za sve one, koji bi po službenoj dužnosti bili obavezni, da se brinu o kvalitetu življenja svih građana u gradu Mostaru, teku dalje bez ikakvih smetnji, bez ikakvih  problema. Povlastice za NE-radilice!
I šta se dešava?
Naravno NIKOM – NIŠTA!

U isto vrijeme se od strane SVIH vjerskih organizacija, SVIH nacionalnih stranaka, SVIH vodećih političara TRUJE atmosfera oko predstojećeg popisa stanovništva. Širi se strah od „mnogobrojnosti“ onih drugih, šire se legende o istorijskom/povijesnom trenutku za sopstveni narod. A svi oni, koji „nisu narod“ su naravno sami krivi –što su uopšte živi u ovoj bosansko-hercegovačkoj „diktaturi naroda“!

Ovih dana su naravno u toku i mnogi tajni dogovori po principu:
TI mene pusti da ovdje kradem TO, a TI tamo kradi TO koliko god hoćeš…
Sve ovo protiče tajno i u ilegali djelovanja “hrabrih” kradljivaca kriminalnih stranaka BiH.
TI kradi TO – a TI kradi TO…
I tako već više od 20 godina u BiH pojedinci potpuno pogrešno interpretiraju ime TITO
(TI radi TO – a TI radi TO), ime najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti, koji bi, da je kojim slučajem danas živ i da živi u BiH, bio (otpisan) popisan kao i svi ostali maršali-hamali, koji su čuvali jedinstvo BiH, kao zjenicu oka svoga.

Ovih dana mi stižu poruke prijatelja iz svih krajeva svijeta, kako bi mi pomogli u ovim „sudbonosnim“ trenucima za mene – u ovim Hamletovskim vremenima – kako bi mi pomogli da se snađem i da budem (otpisan) popisan bez greške.
Biti ili ne biti (pravilno) popisan – pitanje je sad – sutra si definitivno otpisan!

Izdvajam samo neke od ovih prijateljskih savjeta i smjernica povodom predstojećeg popisa:

Važno je biti Bošnjak!
Prije 30 000 godina, dok je svuda vladao mrak, snijeg i hladnoća ledenog doba, postojaše Bošnjaci u srcu Bosne – jedna topla oaza puna savremenih piramida duplo većih i raskošnijih od onih egipatskih. Važno je biti potomak ovih gospodara piramida, ovih sultana univerzuma!
Važno je biti Bošnjak – do tebe je!

Važno je biti Srbin! Samo sloga Srbina spasava – ne zaboravi da su Srbi najstariji i najhrabriji narod na svijetu! Srbi su pobijedili Neandertalce u velikoj bitci „rat zvijezda“ – od Srba su nastali svi ostali narodi na našoj planeti – stoga je i Angela Merkel naravno Srpkinja!
Vazno je biti Srbin – do tebe je!

Vazno je biti Hrvat!
Hrvati su naravno još puno stariji narod i od Srba, i od Bošnjaka, a samim time i od Angele Merkel! Hrvati su doletjeli svemirsko-zračnim zrakoplovima superiorne tehnologije sa daleke planete CRO133ZG  i donijeli civilizaciju Europi, a sebi stolnu zemlju i stoni grad.
Važno je biti Hrvat – do tebe je!

Pošto mi ovaj svemirsko-nacionalni marketing ipak nije bio od velike pomoći, bio sam “prisiljen” da opet počnem da razmišljem sopstvenom bosansko-hercegovačkom (tvrdom) glavom, a kroz tu glavu potomka graditelja piramida, a kroz tu glavu potomka najhrabrijeg naroda na svijetu, a kroz tu glavu potomka tvoraca evropske civilizacije, kroz tu bosansko-hercegovačku lobanju, počeše da struje neke sasvim druge misli. Neke misli, koje ne podliježu kontroli Međunarodne Zaje(b)nice Naroda.

Upitah se i rekoh sam sebi:
kao da bi činjenica, da u Mostaru živi nekoliko hiljada Bošnjaka više ili manje, mogla imati ikakvog direktnog uticaja na kvalitet života Bošnjaka u Mostaru? Kao da bi to moglo imati ikakvog direktnog uticaja na islamsku religiju?

Upitah se i rekoh sam sebi:
kao da bi činjenica, da u Mostaru živi nekoliko hiljada Hrvata više ili manje, mogla imati ikakvog direktnog uticaja na kvalitet života Hrvata u Mostaru?
Kao da bi to moglo imati ikakvog direktnog uticaja na katoličku-krišćansku religiju?

Upitah se i rekoh sam sebi:
kao da bi činjenica, da u Mostaru živi nekoliko hiljada Srba više ili manje, mogla imati ikakvog direktnog uticaja na kvalitet života Srba u Mostaru?
Kao da bi to moglo imati ikakvog direktnog uticaja na pravoslavnu-hrišćansku religiju?

Upitah se i rekoh sam sebi:
kao da bi činjenica, da u Mostaru živi nekoliko hiljada ostalih građana više ili manje, mogla imati ikakvog direktnog uticaja na kvalitet života svih ostalih građana u Mostaru?

Upitah se i rekoh sam sebi:
kao da bi popis mogao imati ikakvog direktnog uticaja na život vjernika u Mostaru ili na rad i opstanak vjerskih institucija?
Kao da bi popis mogao imati ikakvog direktnog uticaja na život ateista u Mostaru?

Ono na što bi provođenje popisa, u trenutnoj situaciji bezvlašća i stvorenoj klimi straha od broja onih drugih (onih tamo preko rijeke), moglo imati uticaja, je dodatno pogoršavanje kvaliteta života svih građana, kroz razne manipulacije popisom i kroz naknadno (pogrešno) tumačenje (pogrešnih) rezultata popisa.

A šta se bi se desilo, kada bi se popis stanovništva u Mostaru (jednostavno) odgodio na neodređeno vrijeme, kao što su se naprimjer (jednostavno) odgodili i lokalni izbori grada Mostara?
Kao što se naprimjer (jednostavno) odgodilo smanjenje broja nezaposlenih u Mostaru?
Kao što se naprimjer (jednostavno) odgodilo otvaranje proizvodnih pogona u Mostaru?
Kao što se naprimjer (jednostavno) odgodilo poboljšanje perspektive mladih u Mostaru?
Kao što se naprimjer (jednostavno) odgodilo poboljšanje socijalne sigurnosti u Mostaru?
I šta bi se desilo?
Naravno NIKOM – NIŠTA!

Ponosni i hrabri narodi Bosne i Hercegovine bi i dalje krstarili svemirom, pronoseći mir, zakon i civilizacijske norme svim ostalim (primitivnim) narodima univerzuma!

P.S.
Poštovani čitaoci, potomci ponosnih i hrabrih superiornih naroda BiH, interesuje me vaše mišljenje o ovoj (jednostavnoj) priči na temu (otpisa) popisa stanovništva u BiH?
Svi oni, koji ne žele ili (patriotski) ne smiju da se oglase na ovu temu – neka (jednostavno) odgode svoje komentare na neodređeno vrijeme.

I šta vam se desilo nakon čitanja ovog teksta?
Naravno NIKOM – NIŠTA!

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.9.2013. u 17:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija