Da li su novinari i Radnička fronta smjeli zviždati predsjednici? Da, itekako da!

Senja Perunović
Autor 10.5.2016. u 12:09

Izdvajamo

  • Ono što veliki, hrabri kazališni reditelj, Oliver Frljić, kazuje o ulozi teatra, može se proširiti na sve sfere i za sve nas: zločinu imati hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje.

Povezani članci

Da li su novinari i Radnička fronta smjeli zviždati predsjednici? Da, itekako da!

Demokracija, kako pišu stare knjige, podrazumijeva da se čuje glas građana/naroda. Kad su građani povrijeđeni a njihova elita ih ne čuje, oni posegnu za otporom. Do kada? Dok se stvari ne poprave.

O čemu se radi?

Događaj (Pobuna u maju):

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izviždana je na međunarodnoj videokonferenciji o problemima medijskih sloboda u koju je bilo uključeno 16 zemalja.  Događaj se zbio na Svjetski dan slobode medija, 3. maja 2016. u Novinarskom domu u Zagrebu.  Za vrijeme predsjedničina izlaganja podignut je transparent “Hrvatska vlada ubija medije” (na engleskom).  Članovi Radničke fronte, novinari i aktivisti popratili su govor predsjednice glasnim zvižducima zviždaljki, držanjem rječitog transparenta i napuštanjem dvorane.

Akteri (prema predsjednici):

  • Slabašna predsjednica države.
  • Novinari kao mrzitelji slobode izražavanja i medijskih sloboda.

Kazna ili ne:

MUP kaže nije Renić hitno smijenjen zbog “skandaloznog” propusta u osiguranju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Novinarskom domu.  Željko Renić, naime, ne obavlja više poslove načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti.  Mala promjena desila se, kaže MUP, na vlastiti zahtjev Ž. Renića, iz profesionalnih i obiteljskih razloga, te će od sada obavljati poslove pomoćnika načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije.

Priznanja (istinska):

  1. Aktivistima Radničke fronte i novinarima za pametan čin otpora nedemokratskoj vladi i gušenju slobode izražavanja.
  2. Radnicima osiguranja koji nisu vidjeli ništa lošeg u prakticiranju demokracije u Novinarskom domu.

Kreativnost i otpor:

  • Vizuelni efekt slova, pa onda i cijelog trasparenta ‘Croatian Government is Killing the Media’, ostavio je dojam igre i kretivnosti u potpori pravednoj stvari.
  • Maštovito je bilo i postavljanje ispred Ministarstva kulture minijaturnog cirkuskog šatora s laptopom unutra, i ostavljanje olovki ispred transparenta s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima i člankom Ustava koji jamči slobodu medija kako bi upozorili da vlast ta zajamčena prava ne poštiva, te da je još uvijek na snazi zahtjev, jači neko ikada, za ostavkom ministra kulture.

Nekoliko naslova:

Izviždali predsjednicu dok je govorila o slobodi medija

HNiP napao HND zbog “sramotne” konferencije o slobodi medija

Cirkuski šator pred ‘Ministarstvom torture’

Hasanbegović: Prosvjed protiv mene je čisto politikanstvo

Sloboda novinarstvu

Video:

Video za dugo pamćenje. Pogledati kako su, razmotreno u širem kontekstu, novinari i Radnička fronta ozbiljili u ime naroda jedno jednostavno pravo naroda: izraziti nezadovoljstvo s politikom garniture na vlasti; ovog puta s politikom spram medija i slobode izražavanja.

Udarci s desna uredno pristižu; govorom mržnje branili predsjednicu na Facebooku:

Da protest za bolju medijsku situaciju i sigurnost novinara ne bi prošao bez niskih udaraca s desna, pobrinuli su se navijači staus quo-a. Kako javlja N1 Hrvatska,Zvižduci za vrijeme predsjedničinog govora u Novinarskom domu i njeno očitovanje na Facebooku izazvali su salvu komentara na zidu Kolinde Grabar Kitarović.

Impozantan broj ih koristi otvoreno poticanje na nasilje, no administratori nisu smatrali da ih se treba ukloniti, čak ni satima nakon što su se o tome raspisali mediji.’ (Salvom govora mržnje branili predsjednicu na Facebooku.)

Nekoliko primjera:

“Dabogda svi pocrkali koji su zviždali.,gamad.”

“Goni to na Goli Otok šta ih se plašiš”
“Korov kojega treba procistiti, samo se bojim da se siri velikom brzinom.”

Predsjednica skoro pa rekla:

Ma dajte molim vas, ne kvarite mi sliku.  Nosite se vi i vaše slobode, dajte da na miru citiram Voltaira, svijet me gleda kako sam zgodna i vlastodržačna. A oni iz sigurnosti će mi platiti za to što vas nisu ušutkali na bilo koji način.  Ovo je sramota za Hrvatsku, jer to što novinari-kritičari nisu sigurni za svoju egzistenciju, što im gasimo neprofitne medije i otpuštamo nekoliko desetaka njih u zadnja dva mjeseca, što im utuvljujemo u glavu da su si sami krivi ako ih huligani prebiju ili dobronamjerni malograđni ispljuju, to sve nije ništa u usporedbi sa ovom slikovitom sramotom. Baš me briga za vaše slobode, ovo gleda svijet kako mi se zviždi¸to je sramota za našu dragu Hrvatsku. Za hrvatski narod. Za hrvatsku povijest. Za hrvatsku sadašnjost. Za hrvatsku budućnost. Za hrvatsku mene.

Razočarana predsjednica:

Predsjednica Grabar-Kitarović požalila se na svom facebook profilu: “Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti. I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovrnost za izrečenu javnu riječ!”

Predsjedničin komentar zamagljuje jednostavnu činjenicu da je protest u Novinarskm domu bio protest protiv predsjednice kao simbola vlasti koja guši slobodu izražavanja.  Bio je to protest, a ne ušutkivanje individue (u ovom slučaju predsjednice) kome je sloboda izražavanja inače ograničena.  Jer, predsjednica se ne može požaliti da ne uživa luksuz govornice sa mjesta vrha države, da nema pristupa medijima,  saopćenjima, vladi; ili da se njeni tekstovi „krešu“ i ne objavljuju, i da dobiva otkaz te joj je zbog toga egzistencija ugrožena., Za razliku od situacije u kojoj se svakodnevno nalaze nerežimski novinari.  U Novinarskom domu na Dan slobode medija nije bilo ušutkivanje jedne individue, nego se zbio protest protiv politike koju ta individua predstavlja i provodi.

Svoj komentar na fejsbuku predsjednica oblikuje tako da optuži upravo one koji su ugroženi politikom medijskih nesloboda, brižno pri tome izbjegavajući dotaknuti se te politike, dakle, suštine problema. Fraza na kraju komentara nije ništa drugo do samoodbravajuća fraza (‘I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija’),  nikakav znak prepoznavanja ozbiljnosti pitanja sloboda.  Drugim riječima, u svom komentaru, one koji se bore za slobodu govora i medija (upravo zato što su im te slobode pa i egzistencija ugrožene), osuđujući ih, ona povezuje sa svojom zviždanjem pomučenom epizodom, pomno pazeći da zviždanje i prekid ne poveže sa politkom koja je do zviždanja dovela.

Stvari su prilično izvrnute naglavačke kada se vlast žali na podanike– da im ne daju slobodu iznošenja mišljenja ili nešto tome slično. Postoji dobar prijedlog za takvu situaciju: neka vlast nađe sebi neki drugi narod.  Što bismo i ovom prilikom toplo preporučili.

Zalaganje

Predsjednica će se zalagati za slobodu izražavanja samo što će oni koji ne spriječe slobodu protesta proći dobrovoljni proces u stilu primjenjenom za Željka Renića.  Ni sporni se ministar kulture neće pojavljivati tamo gdje nema više HDZ-ovaca nego sjedala, jer mu pozivi neće stizati iz pisarnice njegova Ministarstva (Hasanbegović pozvan u HND, ali je poziv zapeo u pisarnici).  Metoda udri po pisarnici i podređenima u birokratskoj hijerarhiji  jedan je od uspješnih načina kojima vlast rješava probleme reforme i slobode medija.

Zašto su prisutni imali pravo protesitrati (Ukratko):

  1. Vlast je dužna učiniti sve kako bi se osiguralo pravo na slobodu izražavanja. Djelovanje aktualne vlasti dosljedno ide upravo u suprotnom smjeru. Oni koji su protestirali govorili su tu stvarnost u lice vlasti jer ih vlast ne čuje kad govore bez protesta.
  2. Vlast koja je ustaštvu u Hrvatskoj opet dala pravo građanstva zaslužuje zvižduke… uvijek. (Zato bravo i onima koji su se u nedjelju, 8. V. na svečanosti u HNK u Zagrebu povodom dana pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba, za vrijeme govora M. Bandića, na spomen imena predsjednice, oglasili negodovanjem.)

Zadatak medija, itd.:

Ono što veliki, hrabri kazališni reditelj, Oliver Frljić,  kazuje o ulozi teatra, može se proširiti na sve sfere i za sve nas: zločinu imati hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje.

Predsjednica nije vladarica kukuruzima (mislim si):

Vlast ima d u ž n o s t  služiti narodu.

Da ne bi bilo zabune, HDZ, iz kojeg je predsjednica došla i s kojim je više nego bliska, nije narod!  Ta galamdžijska stranka nije čak ni većina u Hrvatskoj. Daleko od toga. Koliko su dobili na zadnjim izborima? Manje od jedne trećine glasova. Predsjednica uveliko ostaje dužna onim preostalima koji nisu u tom kolu.

Demokracija, kako pišu stare knjige, podrazumijeva da se čuje glas građana/naroda. Kad su građani povrijeđeni a njihova elita ih ne čuje, oni posegnu za otporom. Do kada? Dok se stvari ne poprave.

Senja Perunović
Autor 10.5.2016. u 12:09