Dan poslije

Almir Methadžović
Autor 18.4.2016. u 09:42

Izdvajamo

  • A i mora se priznati, iako je itekako vidljivo da je ovakav događaj čisto propagandnog karaktera, dobro je vidjeti biznis-budžovana sa Sahalina, kako pognute glave isplaćuje zaostale plate izrabljenim radnicima, moleći Boga da mu čika Putin ne dođe u posjetu.

Povezani članci

Dan poslije

Foto: 1tv

Eh taj Putin! Šta god neko mislio o njemu, mora se priznati, Predsjednik Ruske Federacije je iznimno intrigantna ličnost

Prije par dana je uživo na ruskom državnom kanalu prikazan televizijski intervju  pod nazivom „Direktna linija s Vladimirom Putinom“, tijekom kojeg je Predsjednik Ruske Federacije odgovarao na pitanja svojih građana. Tijekom ovog intervjua, ruski mediji su izračunali da je Putin primio skoro tri miliona (tačnije 2.886.000) upita svojih građana, koji su profiltrirani, i na koje je on odgovarao tijekom tri i pol sata. To nije iznenađujuće jer Putin već odavno održava ovakvu vrstu komunikacije, u kojoj građanima Rusije „polaže račune“ svoje politike, ali i istovremeno rješava nagomilane probleme.

Putin je na početku emisije ušao u moskovski studio koji je bio prepun uglednika iz javnog života, od političara do glumaca, ali i običnih građana koji su došli s konkretnim problemima koje bi njihov predsjednik trebao riješiti. I dok su mu objašnjavali o načinu i sistemu primanja upita, Putin je zamijetio na ekranu kompjutera mladu djevojku koja je čekala na vezi da bi zadala pitanje o stanju na cestama u njenom gradu Omsku, u Sjeverozapadnom Sibiru. (Putin je to zaključio po naslovu pitanja koji je pročitao na ekranu kompjutera). Onda je u šali rekao  nešto kao „počinjemo bez zagrijavanja“, imajući u vidu kompleksnost problematike ruskih cesta.

Uglavnom, Ekaterina Černenko, kako se zove djevojka iz Omska, je Putinu preko svog pametnog telefona pokazala katastrofalno stanje u jednoj centralnoj ulici svog grada. Kako se ona izrazila, čitava cesta je „jama na jami“, odnosno rupa na rupi, zbog čega otpadaju točkovi s auta. Uz to, napomenula je Ekaterina, da Omsk uskoro slavi 300 godina svog postojanja, zbog čega je sramota utoliko veća.

Putin je Ekaterinu pomno saslušao, nakon čega je prijateljski oslovio deminutivom Katja, pa je onda dao odgovor o stanju na ruskim cestama. On smatra da je taj problem „čudan“ jer se dodjeljuju velika novčana sredstva regionalnim vlastima koje bi trebale rješavati probleme na cestama, te se obrazlažući svoje stajalište još nekoliko puta kritički osvrnuo na regionalne i vlasti grada Omska. Nakon toga su ga TV voditelji uputili na svoje mjesto gdje je on sjedeći za velikim stolom nastavio komunicirati s narodom.

Pitanja su stizala kako preko interneta, telefona, tekstualnih sms poruka, do onih licem u lice, koja su mu zadavali prisutni u studiju. Predsjednik je po običaju elokventan, promućuran, vrlo upućen u problematiku svoje države, po nekada duhovit, ali ono najvažnije, on ostavlja dojam oštrog, direktnog i pouzdanog čovjeka u upravljanju državom. U svom istupu, Putin se nije libio više puta spomenuti prokuraturu, to jeste, državno odvjetništvo, pa čak i neka imena državnih činovnika određenih regija, oblasti i gradova, zbog lošeg obavljanja posla, što samo po sebi, nosi duboku i vrlo ozbiljnu poruku onima na koje je usmjerena. On je jednostavno uživo izdavao upute koje su nedvosmisleno zvučale kao naređenja.

I to je bilo to, nakon tri i pol sata pitanja i odgovora, Putin je pročitao poruku neke babe Zine, Zinaide Strokove, iz Amurske oblasti na dalekom Istoku, koja je u kratkom sms tekstu napisala „Dobre godine života, želi vam baba Zina“. Putin je onda interpretirao poruku, rekavši da baba Zina ne želi dobre godine samo njemu i prisutnima u studiju nego svim građanima Rusije. Nakon toga je dodao da je on čitajući pitanja vidio veliki broj srditih ljudi, koje on razumije, te je obećao da će i u budućnosti raditi na boljitku svih građana Ruske Federacije. I onda je uz aplauz publike završen ovaj dugometražni intervju.

Ali interesantan dio je došao dan poslije, kada je centralni dnevnik Prvog kanala objavio skoro desetominutnu reportažu o „Rezultatima direktne linije s Vladimirom Putinom“. Tada se u kadru opet pojavljuje Ekaterina Černenko iz Omska, koja govori da su radovi na ulici o kojoj je bila riječ, počeli samo par sati nakon njenog pojavljivanja u emisiji. Idući kadar pokazuje radnike koji lopataju vrući asfalt, kojeg potom valjak utire u put. Ekaterina izražava zadovoljstvo rezultatom Putinove intervencije, a već u sljedećem kadru gradonačelnik Omska, Vjačeslav Dvorakovskij, objašnjava da je sve to već bilo planirano, i nije trebalo ovako ispasti. Sljedeći kadar prikazuje internet stranicu gradske administracije Omska na kojoj je objavljeno da su taj dan na cesti uspjeli popraviti 4.000 kvadratnih metara.

katja

Foto: 1tv

Nakon toga reportaža se nastavlja iz nekog riboprerađivačkog kombinata s ostrva Sahalin, iznad Japana, odakle su se radnici dan ranije žalili Putinu o mjesecima neisplaćene plate. Sada je u kadru direktor firme, koji pognute glave, isplaćujući keš svojim radnicima, govori kako je sve ovo nesporazum i da ga je stid. Uz to, njegova firma nudi radnicima, koji ako žele da napuste firmu, da im plati prijevoz, ne samo s ostrva na kontinentalni dio, nego ravno do njihovih domova, gdje god se nalazili. Radnici su nepovjerljivi prema poslodavcu ali definitivno vrlo zahvalni svom predsjedniku.

Idući kadar pokazuje radnika Dmitrija Dudkina, koji se dan ranije, uz veliku asistenciju ogorčene supruge, žalio na svoju firmu. Naime on je kao zaposlenik nekog auto zavoda u Čeljabinsku na Uralu, firme koja po ugovoru proizvodi auto dijelove za rusku armiju, također čeka neisplaćenu platu. Njegova žena kaže da su odmah nakon intervjua, njenog muža pozvali u firmu i optužili za izdavanje vojnih tajni, ali su istovremeno isplatili platu i pol, uz obećanje da će ostatak skoro stići. Dakle u prvi mah su ga pokušali zastrašiti, ali se vjerovatno našao neko pametan, koji je rekao da je bolje da ga isplate nego da ih Putin posjeti u pravom smislu te riječi, kao što je to već par puta napravio u drugim dijelovima Rusije.

mitja

Foto: 1tv

Taj dugački segment dnevnika se završava kadrom babe Zine, koja je, pokazujući poruku na svom starom Samsungu, presretna jer joj se predsjednik obratio direktno preko nacionalne televizije. A ono još interesantnije je da je još jedan sličan segment objavljen idući dan 16.04., u kojem su se opet prikazivali preplašeni činovnici i biznismeni koji su bili optuženi od naroda za neka nedjela, aljkavost ili običan nerad.

babazina

Foto: 1tv

Eh taj Putin! Šta god neko mislio o njemu, mora se priznati, Predsjednik Ruske Federacije je iznimno intrigantna ličnost. Počinje karijeru kao KGB-ovac raspoređen u  Istočnoj Njemačkoj, pa nakon raspada SSSR-a postaje čovjek od najvećeg Jeljcinovog povjerenja u Sankt Petersburgu. Potom biva postavljen za Premijera Ruske Federacije 1999., dužnost koju obavlja nepunu godinu dana, nakon čega ga na posljednju noć stare godine, 31. decembra, Jeljcin uživo, pred TV kamerama, predstavlja kao svog nasljednika, čime on preuzima funkciju prvog čovjeka Rusije. Za takav uspon čovjek mora biti vrlo sposoban u svakom smislu. Putin to jeste. On se okružio ekipom poslušnih ljudi, te je u zadnjih šesnaest godina, uključujući i premijersku pauzu (2008 – 2012), uz veliku asistenciju podčinjenih medija, izgradio imidž državnika-frajera od čijeg se autoriteta Rusija trese. Stoga se njegova vladavina može komotno karakterizirati izrekom, „Putin okom, a svi skokom“.

Samo, kada se to malo ozbiljnije analizira, tu postoji veliki problem, jer vrlo je jadna zemlja u kojoj predsjednik mora da rješava rupe na cestama, isplate zaostalih plata, socijalnu pomoć samohranim majkama, i tome slično. Ali opet, čini se da je Rusima opaljenim divljim kapitalizmom, prijeko potrebna jedna ovakva figura, pa tako bar jednom godišnje narod uđe u lutriju da im se riješe problemi. A i mora se priznati, iako je itekako vidljivo da je ovakav događaj čisto propagandnog karaktera, dobro je vidjeti biznis-budžovana sa Sahalina, kako pognute glave isplaćuje zaostale plate izrabljenim radnicima, moleći Boga da mu čika Putin ne dođe u posjetu.

 

 

Almir Methadžović
Autor 18.4.2016. u 09:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija