Dan tišine

tačno.net
Autor 14.1.2015. u 13:07

Dan tišine

Prije tačno sedam dana u 11:30 započeo je masakr u redakciji francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo. Ubijeno je 12 osoba. Danas odajemo počast svim kolegama koji su ubijeni zbog riječi i slike koje su prenijeli. Danas želimo jasno poručiti svima da se protiv misli i govora ne mogu obračunavati silom.

Napadi na medijske slobode kojima smo svjedočili (i još uvijek svjedočimo) u Srbiji i Bosni i Hercegovini i užas koji se dogodio u Parizu, naveli su nas da organiziramo Dan tišine.

Dan tišine je trenutak u kojem ćemo se osvrnuti na sve kolege koji su izgubili živote zbog riječi i slike koju su prenijeli. Dana u kojem ćemo jasno poručiti svima koji su uvjerenja da se protiv misli mogu obračunati silom – da smo još tu. Danu koji bi trebao oslikati kako bi naš svijet izgledao bez novinara, medija i riječi.

“Pozivamo sve kolege, sve redakcije, sve novinske agencije, sve blogere i neovisne novinare, sve građane prisutne na društvenim mrežama da nam se pridruže u organizaciji Dana tišine. Dana u kojem ćemo se osvrnuti na sve kolege koji su izgubili živote zbog riječi i slike koju su prenijeli. Dana u kojem ćemo jasno poručiti svima koji su uvjerenja da se protiv misli mogu obračunati silom – da smo još tu. Danu koji bi trebao oslikati kako bi naš svijet izgledao bez novinara, medija i riječi”, navode iz Udruženja novinara.

Ovu akciju je pokrenula organizacija partnerstvo za drstveni razvoj iz zagreba, a pridruzili su kojo se BH novinari, Hrvatsko novianrskod rustvo, Nezavisno drustvo novinara Vojvodine i brojne druge medijske organizacija.

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.1.2015. u 13:07