Danas 447 skokovi sa Starog mosta

tačno.net
Autor 28.7.2013. u 10:33

Danas 447 skokovi sa Starog mosta

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru održat će se danas s početkom u 16 sati. Riječ je o 447. skokovima, na kojima će učestvovati oko 80 skakača.

I ove godine, takmičenje će se odvijati u dvije discipline i to skokovi na noge, skokovi na glavu, a održat će se i revijalni skokovi veterana.

Održat će se i turnir u tavli, ispijanje kafe iz najveće džezve na svijetu koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda, te bakljada, odnosno skokovi s bakljama kojima će manifestacija biti zatvorena.

Novost ovogodišnje manifestacije je da će skokove ocjenjivati samo jedan žiri, za razliku od proteklih godina kada su skokove ocjenjivali žiri za skokove na noge i za skokove na glavu. Žiri će biti u sastavu Mustafa Jahura, Mirsad Deda Pašić, Emir Balić, Duško Bajević i Željko Džeba.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a ostali pokrovitelji su Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Grad Mostar, Turistička zajednica HNŽ-a, BH Telecom, Fortuna tours Mostar, te Sportski savez Mostara.

Ove godine neće biti direktnog prijenosa skokova na TV stanicama,  no uživo će finale skokova na glavu od 17 sati putem Facebook-a prenositi mreža “online događaja” Soonfeed (https://www.facebook.com/soonfeed).

U nedjelju navečer TV1 će prikazati snimak skokova.

Inače, organizatori ove manifestacije nedavno su na konferenciji za novinare najavili kako će Ministarstvo civilnih poslova BiH u septembru ove godine raspisati natječaj za upis mostarskih skokova na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Oslobođenje

tačno.net
Autor 28.7.2013. u 10:33