Danas se održava 13. Zagreb Pride: Na pravoj strani povijesti!

tačno.net
Autor 14.6.2014. u 12:21

Izdvajamo

  • Pokažimo da nećemo samo šutke stajati postrance, budimo solidarni i solidarne jer nas zajedno ništa ne može zaustaviti. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno.

Povezani članci

Danas se održava 13. Zagreb Pride: Na pravoj strani povijesti!

Foto: i.cdn.turner

Pod sloganom ‘Na pravoj strani povijesti’ danas će se u Zagrebu održati trinaesta Povorka ponosa rodnih manjina ‘Zagreb Pride 2014.’, manifestacija koja svih ovih godina ukazuje na diskriminaciju i nasilje na osnovu spolnog i rodnog identiteta te seksualne orijentacije. 

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji počet će okupljanjem u 14 sati na Trgu žrtava fašizma te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac. Kod paviljona na Zrinjevcu tradicionalno će biti proglašeni pobjednici ovogodišnjeg natječaja za homofoba i homofrienda godine, a po prvi put u Povorci će biti nošena velika zastava transrodnih osoba (plavo-roza-bijela-roza-plave boje), koju su za Zagreb Pride izradile radnice bivšeg tekstilnog pogona Kamensko. 

Ovogodišnja tema je solidarnost u borbi za ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Hrvatskoj. Organizatori pozivaju sve građane da dignu glas i podrže LGBTIQ osobe, njihove obitelji i životna partnerstva, jer diljem Hrvatske zajedno s ostalima ‘žive društvenu nepravdu i socijalnu bijedu’. 

‘Pokažimo da nećemo samo šutke stajati postrance, budimo solidarni i solidarne jer nas zajedno ništa ne može zaustaviti. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno’, ističe se, uz ostalo, u proglasu ovogodišnjeg Zagreb Pridea.

Protekle dvije godine Zagreb Pride je od građana tražio financijsku pomoć za neometano održavanje Povorke ponosa. No, ove godine organizatori ocjenjuju da je pomoć potrebnija stradalima od poplave, te apeliraju na sugrađane da podršku usmjere Crvenom križu i onima kojima je u ovom trenutku ona važnija. 

Povorka ponosa Zagreb Pridea najvažniji je godišnji prosvjed, demonstracija i javni politički skup lezbijka, gejeva, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih, interseksualnih i queer osoba.

Tačno.net/T-portal

tačno.net
Autor 14.6.2014. u 12:21