Danijel Server: Završena je era podela na Balkanu

Autor 13.8.2011. u 11:16

Danijel Server: Završena je era podela na  Balkanu

Ekspert za regionalna pitanja i rešavanje konflikta vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server izjavio je danas u Ohridu da smatra da je era podele Balkana završena i da je ovo vreme reintegracije

Na konferenciji povodom desete godišnjice potpisivanja Ohridskog sporazuma kojim je 2001. okončan oružani sukob u Makedoniji, Server je kazao da aktivnosti treba usmeriti ka održavanju državne strukture Balkana kakva je danas.

Na skupu u Ohridu bio je i američki diplomata Džejms Perđu, pre deset godina posrednik u pregovorima vlasti Makedonije i pobunjenih Albanaca.

Ukazavši da su u regionu bila četiri rata, on je ocenio da bi se u Makedoniji dogodio peti da nije bilo Ohridskog dogovora.

Dvodnevnoj konferenciju koja se završava danas, nisu prisustvovali potpisnici dogovora Branko Crvenkovski – sada lider Socijaldemokratskog saveza, Arben Džaferi – bivši lider Demokratske partije Albanaca, i tadašnji premijer lider VMRO DPMNE Ljupčo Georgievski, a nije došao ni sadašnji aktuelni premijer Nikola
Gruevski.

Tagovi:
Autor 13.8.2011. u 11:16