Darko Milinović objašnjava Ladislavu Tomičiću:Zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajed..

Autor/ica 16.10.2011. u 11:25

Darko Milinović objašnjava Ladislavu Tomičiću:Zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajed..

Freudova omaška ili lapsus linguae označava nehotičnu pogrešku u govoru za koju je austrijski psihoanalitičar Sigmund Freud smatrao da odaje podsvjesnu motivaciju, želju ili držanje govornika. Popusti li nekome nakratko kontrola, vjerovao je Freud, na svjetlo dana može izići podsvjesni dio njegove ličnosti, pa se tako dogodi da taj netko izgovori i istinu koju nije želio reći.

Ova teorija znanstveno nije dokazana, ali valjalo bi o njoj još jednom razmisliti nakon što je lički gospodar jajnih stanica Darko Milinović dao do znanja kako slučaj izgleda u praksi.

– I na kraju: Zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajedn… za…, za… SDP?, odvalio je sa zadarske pozornice Milinović. Potom je razvukao lice u osmjeh dežurne budale, pa pokušao pojasniti: »Malo hoćemo, malo nećemo, pa sam se malo, ovaj, za…, za…«

Sukladno školi psihoanalize austrijskog profesora, pacijent Darko Milinović vjeruje da većina hrvatskih birača neće glasati za HDZ, a u potpunosti je svjestan i razloga zbog kojih je tomu tako. Ako je Freud u pravu; ako je ministar uistinu izvukao ovakav zaključak pa ga gurnuo duboko u podsvijest, njegovo mentalno zdravlje ne može se dovoditi u pitanje, koliko god zločesti kuloari nastojali suprotno. Zdrav razum – Milinovićev ili čiji drugi – i ne može zaključiti drugačije. Recite sami, kako bi netko – lijevi ili desni – mogao zaključiti da je najbolje ponovno glasati za HDZ kad u posljednje dvije godine ne radimo ništa drugo nego prekopavamo po epizodama u kojima je isti taj HDZ glumio poštenu vlast na čelu s doktorom Ivom Sanaderom? 

Svi koji u Stranci nešto znače savršeno su svjesni nedjela svoje Vlade i tome su u potpunosti prilagodili svoju predizbornu kampanju. Jasno im je da birači imaju milijun zdravorazumskih razloga zbog kojih za HDZ nije pametno glasati i zato su se odlučili kampanju prebaciti na polja gdje zdravom razumu nema mjesta. To su polje mržnje i polje straha. Dao je to znanja i »gospodar stranačkih lutaka« Vladimir Šeks kad je nasrnuo na zastupnicu Gordanu Sobol.

– Gdje vam je suprug? A nije u zatvoru? Onda je pušten! Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange!, vikao je Šeks na kolegicu. Zastupnica Sobol ostala je uistinu šokirana, što se moglo vidjeti na njezinom licu. Nama se, pak, od seksističkog Šeksovog napada strašnijim učinilo ono njegovo pitanje: »Gdje vam je muž?«, »A nije u zatvoru?«. S obzirom na storije o Šeksovom utjecaju na pravosuđe – moglo bi se tu govoriti i o zastrašivanju zastupnice Sobol.

Nakon verbalnog, uslijedio je i pokušaj fizičkog nasilja. HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak zastupnika SDP-a Arsena Bauka gađao je nekakvim papirima. Atmosfera je dovedena do usijanja. Ništa od ovog, vjerujemo, nije se dogodilo slučajno, kao što, vjerujemo, slučajan nije niti primitivan osječki govor Josipa Đakića. 

HDZ nastoji nametnuti atmosferu straha i mržnje, pa na tome dobiti izbore. S jedne strane birače nastoje uvjeriti da će im u slučaju smjene vlasti u pitanje doći egzistencija, a s druge brižno hrane mržnju prema Srbima i komunjarama, a nije isključena niti pojava novih unutrašnjih neprijatelja. Ova taktika uspješnom se pokazala 2007. godine, kad nam je horor filmove prikazivao doktor Ivo Sanader, ali o HDZ-ovoj Vladi tad nismo znali niti stoti dio od onog što znamo danas. Da se ovaj model kampanje pomalo ispuhao pokazao je, uostalom, drugi krug predsjedničke kampanje, kad se istom vrstom strašenja birača služio Bandić.

Međutim, čime drugim da se posluži HDZ? Na svim drugim poljima na svoje će doći argumenti zdravog razuma, što HDZ-u znatno umanjuje šanse za iole pristojan rezultat. Čime da se pohvale u zemlji koja puca po šavovima? Gospodarstvom? Poljoprivredom? Zdravstvom? Školstvom? Dakle – ostaju im strah i mržnja. Spremite se, dragi čitatelji, do izbora ćemo se nagledati svega, jer za pokrivanje takve količine grijeha kakvu ima HDZ trebat će uistinu ozbiljne porcije širenja mržnje i straha. Nadajmo se da će sve ostati u okviru podnošljivog te da će tu i tamo iz ministra zdravstva opet progovoriti zdrav razum, na način na koji je govorio u Zadru

– I na kraju: Zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajedn… za…, za… SDP?

Tekst objavljen u Novom Listu,prenosimo uz dozvolu autora

Autor/ica 16.10.2011. u 11:25