Dečko koji ne obećava

Petar Fehir
Autor/ica 19.1.2018. u 10:33

Izdvajamo

  • ”Bero”, kako ga zovu u stranci nije taj kalibar. Ponekad mu i objave na drušvenim mrežama liče na kreacije s hakiranog profila.

Povezani članci

Dečko koji ne obećava

Foto: Ratko Mavar/Lider

Žali mi se jedan prijatelj da više ne nalazi vremena ni za pecanje, jer svaki slobodni trenutak mora trknuti do starog nešto popraviti. Stari se, kaže, provrijednio pa stalno nešto čačka. Čačne, pa upropasti. Najgora je kombinacija – hoće, a ne zna.

Neodoljivo me to podsjeti na jednog mladog, uglađenog, političara na hrvatskoj političkoj sceni. Bernardića. Koji je, vjerujem, učtiv, skroman i pošten čovjek. Ali nije, brate, za politiku. Posebno ne za ovu ulogu koju su mu trenutno namijenili. Neku višu da i ne spominjemo.

Nagledali smo se i naslušali ovih godina raznih ”vizionara” u ”visokoj” politici. Od vicmajstora, prepotentnih, slatkoriječivih, nespretnih. Od onih što obećavaju bez pokrića, onih što ”lijepo lažu”, što puno pričaju, a ne kažu gotovo ništa.

No, od poltičara koji se spremaju povesti nas u ljepšu budućnost imamo pravo očekivati više.

Iz svakog nastupa gospodina Bernardića, posebno u Saboru, može se isčitati da mu nedostaju bar tri stvari koje su nužne za nekog tko se želi baviti politikom na toj razini. S ambicijom da svoju stranku dovede do pobjede.

Elokventnost. Karizma. Uvjerljivost

Ponekad je otužno gledati njegove istupe čak i njegovim stranačkim kolegama. Koji nerijetko spuste glavu ili je pokriju rukama. Njegova, često nevješto sročena pitanja, intonirana na način koji se uvijek ne ”rimuje” sa slikom, bivaju lagan zalogaj maherima od riječi s druge strane govornice i kada je sadržaj smislen zasjeni ga loša interpretacija.

Vrijeme u kojemu se muvamo nudi nam razne oblike i načine podrške i pomoći. Stručnjaka za komunikaciju ima na ”svakom ćošku”. O važnosti i mogućem utjecaju eksperata za ”izražavanje” svjedočimo u raznim prilikama. Njih ne koriste samo političari, već i ozbiljne firme. Čije poruke često ne teže samo ekspresivnosti već i spektakularnosti.

”Bero”, kako ga zovu u stranci nije taj kalibar. Ponekad mu i objave na drušvenim mrežama liče na kreacije s hakiranog profila.

I onda to prestaje biti problem gospodina Bernardića. I postaje problem SDP-a.

Petar Fehir
Autor/ica 19.1.2018. u 10:33